Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Jaki aparat polecicie?

• Autor: Mloda Data: 2012-05-04 10:24:20

Witam! W najbliższym czasie przymierzam sie do zmiany aparatu. Teraz posiadam zwykłą cyfrówkę, myslałam o czyms lepszym. Potrzebuje dobry aparat do robienia zdjęć mojego dzieciaczka (wiadomo, non stop w ruchu) chodzi mi o taki by jak najmniej rozmazywał zdjęcia i robił dobre fotki nawet przy słabym oświetleniu. Po za tym dobrze by było by robił ładne zdjęcie w trybie macro, w szczególności (i tu chyba nikogo nie zdziwię) zdjęcia potraw:) zastanawiam się nad FujiFilm S3380. Może ktos ma taki aparat? Proszę o rady, napiszcie jakie aparaty posiadacie i czy jestescie z nich zadowoleni.

• Autor: kiki1101 Data: 2012-05-04 14:19:50

lustrzanka cyfrowa Nikon D90., z polecenia kolegi kolezanki fotografa amatora. Zdjecia cudowne, zalezy tylko ile mozesz przeznaczyc na aparat, bo ten tani nie jest..

• Autor: Mloda Data: 2012-05-04 16:53:37

Cena tego Fujifilm to 150 funtów (mieszkam w Anglii), na polskie to ok. 750 zł. Szukam czegos tak max do 1000 zł. Czytałam na internecie recenzje mojego upatrzonego modelu  w porównaniu z Nikonem Coolpix L120 i ten Fuji wypada lepiej. Dziwne, bo zawsze myślałam, że nikon to bardzo dobra marka...

• Autor: makusia Data: 2012-05-04 14:35:14

Podpinam się pod pytanie, też mam taki dylemat:)

• Autor: dorotaibasia Data: 2012-05-04 14:40:21

od ładnych paru lat używam FujiFilm S7000, niestety do dnia  dzisiejszego nie "rozgryzłam" tak do końca instrukcji obsługi, a szkoda bo z tego co mówił mi profesjonalny fotograf możliwości ma ogromne....

• Autor: marzenulka Data: 2012-05-04 17:15:37

Mój mąż mawia: "Zdjęcia robi głowa nie aparat":-)

"Fotograf, który robił zdjęcia kobiecie został przez nią zaproszony na obiad. Przyszedł, przed obiadem rozłożył zdjęcia. Kobieta ogląda i mówi:
    - Musi pan mieć bardzo dobry aparat.
    Fotograf nic nie pisnął. Po obiadku kobieta pyta się go czy smakowało. Fotograf:
    - Tak bardzo, musi mieć pani bardzo dobre garnki i talerze".

• Autor: megi65 Data: 2012-05-04 18:10:03

...

• Autor: bonieś Data: 2012-05-04 18:53:04

Dobre, dobre

• Autor: nadia Data: 2012-05-04 19:10:00

Trafione w samo sedno!

• Autor: bahus Data: 2012-05-04 22:30:33

Świetne

• Autor: Mloda Data: 2012-05-04 23:20:12

dobre, dobre...:)

No ale co z moim aparatem? Umiejetnosci umiejetnosciami, ale wiadomo, ze nie zrobie identycznego zdjecia cyfrowka,lustrzanka czy kompaktem. Chocbym nie wiem jak zdolna byla...

• Autor: Anovi Data: 2012-05-05 00:20:48

Podstawowe pytanie brzmi czy będziesz potrafiła poradzić sobie na ustawianiach manualnych w lustrzance? Bo wydawać kasę i cykać focie na auto to naprawdę szkoda kasy. Poradzisz sobie z balansem bieli, z ustawieniem przesłony, z czasami, z ISO i z wieloma innymi rzeczami, bez których lustrzanka jest drogim, ale tylko zwykłym aparatem?

Naprawdę lepiej kupić sobie dobry kompakt i można zrobić piękne zdjęcia.Marka aparatu to akurat kwestia indywidualna. Są zwolennicy Canona, Nikona, Fuji czy innego Samsunga. I każdy będzie swojej ulubionej marki bronił.

W domu mam kilkanaście aparatów od lustrzanki poprzez kompakty po zwykłe aparaty analogowe. I nie jest to sprzęt, który leży i się kurzy ;> Jeżeli chodzi o kompakt miałam okazję używać i Nikona Coolpixa i Samsunga. Oba bardzo dobre. Samsung ma ciut lepszą matrycę, ale to się rozumie samo przez się, bo jest dużo młodszy.

Polecam również wcześniejszy wątek o zaletach i wadach lustrzanki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu