Forum

Kuchenne porady

Krem cytrynowy i brudna koszula czyli 2 w 1

• Autor: aloalo Data: 2012-05-04 22:44:32

Chyba w dobrym dziale ten wątek, bo potrzebuję pomysłu i mam kłopot :)

Potrzebuję przepis na krem cytrynowy do przełożenia tortu. Wymagania: ma być pyszny, nie może zawierać surowych żółtek ani białek, niekoniecznie budyniowy.

A teraz problem. Kupiłam synkowi białą koszulę i po pierwszym wyjściu ubabrał ją czymś, co nie chce zejść w praniu, Prawdopodobnie jest to ziemia, albo jakaś mieszanina błotna, bo syn był długo na placu zabaw a ma odruch wycirana rąk w przód bluzki. Prałam dwukrotnie, także z vanisch oxy action i nadal są ślady. Czym mogę wywabić takie coś? Pomysłąlam, że natrę zwykłym mydłem i potem wypiorę, ale boję się, że każde kolejne pranie jescze pogorszy sprawę. Szkoda mi tej koszuli i chciałabym ją uratować.

Jeśli macie jakieś sugestie co do obu moich spraw to bardzo proszę o ich wpisywanie.

• Autor: makusia Data: 2012-05-05 00:02:59

To dział pomysłów i problemów związanych z działaniem wż:))) Twój temat przenoszę do kuchennych porad, na co wskazuje pierwsze pytanie, drugie nadaje się do frywolnych

• Autor: aloalo Data: 2012-05-05 08:49:33

Aaaaa, ok :) Tak mysłałam, że do kuchennych, ale nie chciałam zakładać dwu wątków :) I znalazłam świetne mijesce na obie sprawy hi

• Autor: megi65 Data: 2012-05-05 00:14:44

Odpowiadam na problem nr. 2

Odplamiacz SIL firmy Henkel ...potrafi z każdą plamą rozprawić się ..(spray )

No i  może rzutem na taśmę podopwiem w sprawie kremu cytrynowego ..Dla mnie pyszniutki jest z ciasta ''Cytrynowiec fanastyczny '' i aby była masa  wykwitna  i lekka dodałabym spory guul cytrynóweczki .. :D

Co o tym sądzisz ??   

Dopisano 12-05-05 0:30:09:

Chyba krem nie trafiony , zawiera i jajka i ubite białko i budyń ... może nastepnym razem pokusisz się .:D

• Autor: aloalo Data: 2012-05-05 08:50:38

Odplamiacza nie znam, krem znam, ciasto jest fantastyczne, ale akurat do tego tortu nie mogę. Dziękuję :)

• Autor: crisen Data: 2012-05-05 07:57:46

Kup mydełko do odplamiania Dr.Beckmann - w Rossmanie.Bardzo dobre i będzie po sprawie.

Polecam.

Co do kremu to polecam urszulki z cytryną.

http://wielkiezarcie.com/recipe40860.html

• Autor: aloalo Data: 2012-05-05 08:53:27

O, chyba nawet będę dziś w Rossmanie.

A krem ciekawy. Trochę ta Palma mi nie barfdzo leży, ale po komentarzach widzę, że jest dobry. Już dalam do ulubionych.

Dziękuję.

• Autor: crisen Data: 2012-05-05 12:54:52

O, chyba nawet będę dziś w Rossmanie. A krem ciekawy. Trochę ta Palma mi
    nie barfdzo leży, ale po komentarzach widzę, że jest dobry. Już dalam do
    ulubionych. Dziękuję.

Jeśli masz obawy to  palma  tylko z murzynkiem ale można też użyć masło.

Nie jestem zwolenniczką mas z margaryn ale..... 

Często do masy w torcie ddodaję do masła palmę ale tylko w złotku z murzynkiem pod palmą.

Jest bardzo dobra i wcale jej nie czuć a masa nie jest kamienna jak z samego masła.

Możesz dać pół na pół z masłem tylko masło bez oleju.

• Autor: Ania35 Data: 2012-05-05 09:19:57

Również polecam to mydełko!!! Jest rewelacyjne jeśli chodzi o trudne plamy z dziecięcych ubranek- wiem coś o tym ,bo mam dwójkę brudzących się urwisków! Pozdrawiam:))) A krem cytrynowy robię tak:

500 ml śmietanki 30% 
    4 cytryny 
    200 g cukru pudru 

do podania: maliny, jagody, jeżyny, borówki, truskawki… 

Sposób przygotowania: 

Cytryny dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem. Ścieram skórkę i wyciskam sok.

Śmietankę wlewam do rondelka z grubym dnem i podgrzewam. Gdy się zagotuje, dosypuję cukier, dokładnie mieszam i gotuję na małym ogniu przez 2-3 minuty. Nie zapominam o mieszaniu. 

Dodaję sok i skórkę z cytryn, gotuję jeszcze minutkę. 

Przecedzam krem przez sitko i rozlewam do pucharków, odstawiam do wystudzenia, a potem schładzam przez kilka godzin w lodówce.

• Autor: aloalo Data: 2012-05-07 14:43:01

Mydełko kupiłam. Ogólnie przypomina zwykłe szare mydlo, nie wiem, czy to drugie nie zadziałałoby podobnie :) Ale co ważne, po trzykrotnym użyciu mydełka i wypraniu w wyższej temperaturze niż producent nakazał plamy zeszły prawie całkwoice. To "prawie" mnie jeszcze denerwuje, ale jest to już w takim iejscu, że nie rzuca się w oczy.

Dziękuję za pomysł z mydełkiem.

• Autor: Ania86y Data: 2012-05-05 08:09:52

http://wielkiezarcie.com/recipe67431.html

• Autor: aloalo Data: 2012-05-05 08:54:52

Ze względu na kokos odpada, ale dziękuję za interesujący przepis. Nigdy wcześniej się z takim nie spotkałam.

• Autor: pszczolka Data: 2012-05-05 09:55:25

Może krem z mojej pychotki cytrynowj będzie Ci pasował nie ma tam jajek, lub z cytrynowca pani matki cynamonofili nam bardzo smakuja.

• Autor: asieksza Data: 2012-05-05 21:21:46

Ostatnio kupiłam odplamiacz w Lidlu OXy - coś tam i jak na razie radzi sobie nawet z wiecznie czarnymi skarpetkami moich córek. W pralce mam program odplamianie więc pewnie dłuższe pranie też im służy.

• Autor: ave82 Data: 2012-05-06 10:54:56

Jeżeli chodzi o tort cytrynowy to robiłam z kremem z tego przepisu i nam bardzo smakował, był lekki i bardzo cytrynowy: http://wielkiezarcie.com/recipe3358.html Polecam!!

• Autor: aloalo Data: 2012-05-07 14:40:14

Ooo, to chyba będzie to :) Bardzo dziękuję! Spełnia wszystkie moje wymagania :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu