Forum

Kuchenne porady

mąka ziemniaczana - biszkopt

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-05-17 11:32:02

    Witam. W niektórych przepisach na biszkopt podana jest mąka ziemniaczana, stąd moje pytanie, właściwie po co jest ona dodawana? Czy biszkopt dzieki niej jest lepszy? Ja mam zawsze problem z krojeniem biszkoptu, nitka nie idzie, a nozem jest w miare ok tylko kruszy sie tak bardzo, ze podczas przekładania kremem blaty musze dosztukowywac z rozlecianych okruchów. Nie wiem dlaczego....

    Przy okazji prosiłabym o sprawdzone przepisy na biszkopt - na tort. (łatwe w przekrajaniu;))

    Z góry dziekuje i pozdrawiam 

  • Autor: belkot68 Data: 2012-05-17 11:37:26

    Czesć.Dodanie mąki ziemniaczanej sprawia że biszkopt jest podobno wilgotniejszy,ja nie dodaję,upieczony skrapiam sokiem owocowym.Swieży biszkopt zawsze będzie sie kruszył dlatego trzeba go upiec conajmniej dzień wczesniej.

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-05-17 11:39:29

    Oooo wlasnie, a ja zawsze kroje z godzinke, a czasem nawet i nie po upieczeniu. Dziekuje za rade;)

  • Autor: bonieś Data: 2012-05-17 11:39:37

    Szczerze mówiąc nie wiem, jaka jest różnica między biszkoptem z mąką ziemniaczana i bez niej. Piekłam z różnych przepisów i zawsze przy krojeniu sie trochę sypało. Dwie najwazniejsze wg mnie sprawy, to 1) kroić biszkopt następnego dnia albo co najmniej kilka godzin po upieczeniu,  2) ostry długi nóż. 

  • Autor: matani Data: 2012-05-17 11:58:22

    Dla mnie "biszkopt" z mąką ziemniaczaną zawsze smakuje jak guma, kompletnie traci puszystość.

    Żeby się nie kruszył należy biszkopt upiec dzień wcześniej, nie przesadzać z proszkiem (idealnie jest nie dać go wcale, ale cóż życie jest dalekie od ideału ) - na biszkopt z 6 jaj mała łyżeczka starczy spokojnie. Długi nóż DO PIECZYWA (z ząbkami - u mnie sprawdza się doskonale). No i jeszcze można wyłożyć spód tortownicy pergaminem i nie wysmarować niczym brzegów, po upieczeniu i wystudzeniu "objechać" dookoła brzeg nożem w celu wyjęcia biszkoptu - biszkopt jest prosty (bez górek itp.)

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-05-17 12:04:56

    Z niesmarowanymi brzegami blachy jest swietny pod masy bo nie odstaje i masa nie wpływa pod ciasto. Gotowe ciasto wystarczy obkroić dookoła i łatwo się je wyjmuje.

  • Autor: ALIC Data: 2013-04-21 15:49:30

    Biszkopt z maką ziemniaczaną jest bardzo puszysty ,ale się kruszy.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-05-17 13:44:59

    Ostatnio piekłam ciasto z tego przepisu.

    http://wielkiezarcie.com/recipe9933.html

    Zamiast mąki ziemniaczanej dałam budyń, biszkopt wyszedł rewelacyjny, mięciutki i puszysty.Mała ilość mąki ziemniaczanej wg mnie, daje właśnie tą puszystość.Z samej mąki pszennej , biszkopt nie jest taki dobry.:)

  • Autor: PATI :) Data: 2012-05-17 14:32:35

    Ja zawsze robię z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe30629.html

    a biszkopt piekę dzień wcześniej na wieczór i po nocy super się kroi :)

  • Autor: Kluko Data: 2012-05-17 18:21:21

    Mąka ziemniaczana nadaje puszystości. Ja robie wg takich (które sobie modyfikuje w razie potrzeby): 3 jaja, 0.5 szklanki cukru i 1 cukier waniliowy - to wszystko ubijam długo mikserem do białości, potem dodaje 0.5 szklanki mąki tortowej, 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia - wszystko dokładnie wcześniej wymieszane - mąkę trzeba bardzo delikatnie wmieszać za pomocą łyżki (absolutnie nie można użyć miksera). Zawsze wychodzi, jest puszysty i się nie kruszy (tzn kruszy się jak normalny biszkopt ;) ). 

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-05-17 18:54:31

    Bardzo dziekuje za podpowiedzi;))

  • Autor: Alll Data: 2012-05-17 22:27:34

    Na 3 duże jaja daję 90 gram cukru, 60 gram mąki tortowej i 40 gram mąki ziemniaczanej i niecałą łyżeczkę proszku. Metodę ubijania i mieszania mam taką samą.

    Mąka ziemniaczana nadaje puszystości ale też i wysusza ciasto, dlatego moje proporcje są trochę inne.

    Słyszałam, że cukiernicy mieszają ręką :))))))))))

  • Autor: nitka Data: 2012-05-19 00:42:02

    w zależności do jakiego ciasta chcesz ten biszkopt użyć :) ja do jednych biszkoptów dodaje mąkę ziemniaczaną ,do tych z masami maślanymi olej ,a do galaretek i z owocami to zwykły piekę trochę wystudze i kroje nitką nacinam troszkę boki i nie mam nigdy problemu a moi domownicy najbardziej lubią biszkopty olejowe :)

  • Autor: Alll Data: 2012-05-19 12:18:26

    Ok masz rację są różne rodzaje biszkoptów. Tyle, że te z olejem czy masłem to już nie biszkopty a ciasto piaskowe. No... chyba że się nie znam. ;)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu