Mam problem. Dostałam koło kilograma żółtego sera w kawałku. Nie damy rady tego od razu zjeść, nawet w ciągu tygodnia. Proszę o radę, jak najlepiej żółty ser przechować.
Żółty ser bardzo dobrze przechowuje się w pojemniku próżniowym albo w jakimkolwiek pojemniczku dobrze zamnkniętym w lodówce na najniższej półce.Mrożę tylko ser starty tzw. na pizzę taki mrożony może być przechowywany około 3 miesięcy.
To prawda zwłaszcza sery bez dziurek i z mniejszą zawartością tłuszczu po rozmrożeniu kruszą sie przy krojeniu i tarciu. Mrożę czasami nadwyrzke sera i wykorzystuje do zapiekanek i pizzy.
Nie jest to ser najlepszej jakości- kartki sniadaniowe męża. Trochę za dużo na dwie osoby, część zetrę i zamrożę, będzie do spagetti i zup, ewentualnie zapiekanek. Do niedawna mogłam zamiast żółtego sera kupić też biały, albo więcej masła. Teraz wprowadzili inne zasady wykupywania tych kartek.
Mam problem. Dostałam koło kilograma żółtego sera w kawałku. Nie damy rady tego od razu zjeść, nawet w ciągu tygodnia. Proszę o radę, jak najlepiej żółty ser przechować.
do bieżącego jedzenia nie pomogę, a proponuję część zamrozić i wykorzystywac np do pizzy, do devolay
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=253195&post=253195
Żółty ser bardzo dobrze przechowuje się w pojemniku próżniowym albo w jakimkolwiek pojemniczku dobrze zamnkniętym w lodówce na najniższej półce.Mrożę tylko ser starty tzw. na pizzę taki mrożony może być przechowywany około 3 miesięcy.
Przechowuję w próżniowym pojemniku. Mrożę tylko z nadmiaru i zużywam do pizzy, zapiekanek lub innych dań z zapiekanym serkiem.
Zamrozić w kawałku,po rozmrożeniu nie ma różnicy.
Zamrozić w kawałku,po rozmrożeniu nie ma różnicy.
zalezy od rodzaju sera, niektorym smak sie zmienia a jeszscze innym teksturaTo prawda zwłaszcza sery bez dziurek i z mniejszą zawartością tłuszczu po rozmrożeniu kruszą sie przy krojeniu i tarciu. Mrożę czasami nadwyrzke sera i wykorzystuje do zapiekanek i pizzy.
Nie jest to ser najlepszej jakości- kartki sniadaniowe męża. Trochę za dużo na dwie osoby, część zetrę i zamrożę, będzie do spagetti i zup, ewentualnie zapiekanek. Do niedawna mogłam zamiast żółtego sera kupić też biały, albo więcej masła. Teraz wprowadzili inne zasady wykupywania tych kartek.
Na Przyślij Przepis widziałam przepis na Serowy chlebek a la pizza, potrzeba do niego 30 dag sera.