Forum

Kuchenne porady

Żółty ser przechowywanie

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-05-18 19:20:36

      Mam problem.  Dostałam koło kilograma żółtego sera w kawałku. Nie damy rady tego od razu zjeść, nawet w ciągu tygodnia. Proszę o radę, jak najlepiej żółty ser przechować.

  • Autor: kokarda Data: 2012-05-18 19:34:37

    do bieżącego jedzenia nie pomogę, a proponuję część zamrozić i wykorzystywac np do pizzy, do devolay

  • Autor: hanah30 Data: 2012-05-18 20:52:51

    Żółty ser bardzo dobrze przechowuje się w pojemniku próżniowym albo w jakimkolwiek pojemniczku dobrze zamnkniętym w lodówce na najniższej półce.Mrożę tylko ser starty tzw. na pizzę taki mrożony może być przechowywany około 3 miesięcy.

  • Autor: bagietka Data: 2012-05-19 11:12:54

    Przechowuję w próżniowym pojemniku. Mrożę tylko z nadmiaru i zużywam do pizzy, zapiekanek lub innych dań z zapiekanym serkiem.

  • Autor: belkot68 Data: 2012-05-19 13:16:44

    Zamrozić w kawałku,po rozmrożeniu nie ma różnicy.

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-05-19 13:33:27

    Zamrozić w kawałku,po rozmrożeniu nie ma różnicy.

    zalezy od rodzaju sera, niektorym smak sie zmienia a jeszscze innym tekstura

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-05-19 16:34:53

    To prawda zwłaszcza sery bez dziurek i z mniejszą zawartością tłuszczu po rozmrożeniu kruszą sie przy krojeniu i tarciu. Mrożę czasami nadwyrzke sera i wykorzystuje do zapiekanek i pizzy.

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-05-19 16:43:28

     Nie jest to ser najlepszej jakości- kartki sniadaniowe męża. Trochę za dużo na dwie osoby, część zetrę i zamrożę, będzie do spagetti i zup, ewentualnie zapiekanek. Do niedawna mogłam zamiast żółtego sera kupić też biały, albo więcej masła. Teraz wprowadzili inne zasady wykupywania tych kartek.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-05-19 17:06:55

    Na Przyślij Przepis widziałam przepis na Serowy chlebek a la pizza, potrzeba do niego 30 dag sera.

Przejdź do pełnej wersji serwisu