Forum

Kuchenne porady

zapach naczyń mytych w zmywarce

• Autor: Zośka Data: 2012-05-19 16:37:55

Może ktoś pomoże w lokalizacji problemu.... Od czasu do czasu naczynia ze zmywarki mają zapach "mokrej psiej sierści"  Wtedy naczynia płuczę nad zlewem i wycieram do sucha i jest ok, ale ja tak nie chcę! Dziś pomyślałam o filtrach, że w nich jest problem. Staram się płukać je za każdym razem, ale... No cóż, tyle odnośnie problemu. Ktoś ma pomysł? Pleaseeeee!

• Autor: aggusia35 Data: 2012-05-19 17:09:46

a  czy kiedykolwiek nastawiałas zmywarke na czyszczenie przy użyciu specjalistycznych płynów ?

• Autor: agacia Data: 2012-05-19 17:22:00

No właśnie, są specjalne płyny do czyszczenia zmywarek, które czyszczą zmywarke w tych niedostępnych miejscach.

• Autor: Lucylla Data: 2012-05-19 17:49:45

Jest takie coś:

http://allegro.pl/rurki-ceramiczne-em-uzdatniania-wody-i2329513112.html

Nie handluję, ale znam moc EM-ów.

• Autor: Zośka Data: 2012-05-19 18:57:58

znam EM-y, ale nie pomyslałabym by rurki wrzucić do zmywarki. Skłonna bym była wrzucić je do czajnika, gdybym je miała.  Poddałaś mi pomysł spryskania filtrów EM do sprzątania, bo cifu, jak radzi MR w domu nie mam.

• Autor: myszamycha Data: 2012-05-19 18:12:33

Możesz też wlać do zmywania ocet albo dodać sody,pomaga puszczenie od czasu do czasu pustej zmywarki tylko z tabletką i odą albo octem..

• Autor: agacia Data: 2012-05-19 18:26:44

Ja słyszałam też o kwasku cytrynowym.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-05-19 18:26:15

Wykręc filtr razem z sitkiem i wsadz go na pół godziny w cif  rozcieńczony w ciepłej wodzie.Póżniej go umyj w płynie do naczyń i wypłukaj w ciepłej wodzie, problem na pewno zniknie.

• Autor: Zośka Data: 2012-05-19 19:06:01

dziewczyny, bardzo Wam dziekuję za rady. Narazie spryskałam filtry EM do sprzątania, później pokombinuję z octem, a jak nic nie da, pójdę po chemię.

• Autor: panda25 Data: 2012-05-19 19:27:25

Polecam też ew. kwasek cytrynowy, albo Calgonit do czyszczenia zmywarek ALE Z NIEMIEC!

U mnie działa!

Ja zawsze chemię kupuje niemiecką od tego sprzedającego:

http://allegro.pl/2-x-calgonit-finish-czyscik-do-zmywarki-polecam-i2328025192.html

A i możesz też powiesić zapach do zmywarek:

http://allegro.pl/calgonit-zapach-do-zmywarki-cytryna-limetka-3x60-i2328025201.html

• Autor: makusia Data: 2012-05-19 20:48:56

Spryskanie nic nie pomoże, trzeba co jakiś czas myć zmywarkę, aby oczyścić miejsca do których sama nie dasz rady "dotrzeć", filtry, grzałka,  przewody odpływowe..itp, dziewczyny podały linki, takich środków jest mnóstwo, ja kupuję ostatnio W5 w LIdlu, albo Calgonit.

• Autor: Zośka Data: 2012-05-19 22:22:25

Sądziłam, ze skoro zapach pojawia sie okresowo, nie za kazdym myciem, ale... właśnie czasem jest taka niespodzianka, że naczynia niby czyste, ale pachną czymś, co mój mąż określił jak "mokra psia sierść", to jest to sprawa filtrów i ich czyszczenia, albo...przeładowania zmywarki. Sama zmywarka, odpukać, pachnie neutralnie, jest roczna i używam tabletek róznych firm . teraz jest to Somat + nabłyszczacz i sól Calgonitu (taka wersja tabletek, że trzeba reszty). Najgorsze jest to, że nie mogę dojść do przyczyny niespodzianek, które zdarzały się od samego początku użytkowania zmywarki. Myslę, że to ja gdzieś popełniam błąd

• Autor: aggusia35 Data: 2012-05-19 22:34:18

sa jeszcze do powieszenia w zmywarce uzywa się ich w trakcie mycia tez takie zapachy różne. Ja tego nie stosuje nie mogę znieśc zapachu np cytryny kiedy pije w kubku herbate

• Autor: makusia Data: 2012-05-19 22:38:16

sa jeszcze do powieszenia w zmywarce uzywa się ich w trakcie mycia tez takie
    zapachy różne. Ja tego nie stosuje nie mogę znieśc zapachu np
    cytryny kiedy pije w kubku herbate

Ja ich używam,i nic mi nie pachnie odświeżaczem:)

• Autor: aggusia35 Data: 2012-05-19 22:39:40

Ja mam wrazliwego i wielkiego kinola makusiu wszystko poczuje :):):)

• Autor: makusia Data: 2012-05-19 22:40:44

Ja mam wrazliwego i wielkiego kinola makusiu wszystko poczuje :):):)

Podświadomość kochana, podświadomość

• Autor: makusia Data: 2012-05-19 22:36:48

Sądziłam, ze skoro zapach pojawia sie okresowo, nie za kazdym myciem, ale...
    właśnie czasem jest taka niespodzianka, że naczynia niby czyste, ale
    pachną czymś, co mój mąż określił jak "mokra psia sierść", to
    jest to sprawa filtrów i ich czyszczenia, albo...przeładowania
    zmywarki. Sama zmywarka, odpukać, pachnie neutralnie, jest roczna i używam
    tabletek róznych firm . teraz jest to Somat + nabłyszczacz i
    sól Calgonitu (taka wersja tabletek, że trzeba reszty). Najgorsze jest
    to, że nie mogę dojść do przyczyny niespodzianek, które zdarzały
    się od samego początku użytkowania zmywarki. Myslę, że to ja gdzieś
    popełniam błąd

Zosiu, tabletki i sól nie wyczyszczą zakamarków;) Kup "czyścik"-zastosuj i sama poczujesz róznicę i w zapachu i w czystości naczyń:)

• Autor: panda25 Data: 2012-05-20 16:54:35

Tak tak czyścik na pewno pomoże- tak jak pomógł mojej 5-letniej zmywarce !!!

Co do zapachów sama używam i w żadnym wypadku nie czuć naczyń cytryną :)

Aha a co do tabletek do zmywarki to niestety ale do każdych powtarzam każdych tabletek trzeba dokupić sól i nabłyszczacz (nawet do takich 15w1 ;-] )aby być w pełni zadowolonym z umytych naczyń.

• Autor: anqe Data: 2012-05-28 22:53:36

mam inny pomysł - skoro mówisz że zapach pojawia się tylko czasem a Ty nie kojarzysz jego zniknięcia z gruntownym wyczyszczeniem zmywarki to może po prostu po umyciu naczynia zbyt długo stały w zamkniętej zmywarce i nie odparowały prawidłowo

• Autor: aggusia35 Data: 2012-05-19 22:32:10

ja stosuje ten z lidala jak jest na propomcji to kupuję kilka sztuk. Nigdy naczynia z zmywarki mi nie smierdzialy

• Autor: myszamycha Data: 2012-05-20 07:30:12

Stosowałam płyn do czyszczenia calgonit jak dla mnie był do kitu..lepszy efekt był po użyciu domowych sposobów.Odświeżacze do zmywarki są dobre w Rosmanie..i tańsze niż firmowe.Ja  daję skórkę pozostałą z wyciśnięcia cytryny..super sprawa.W ogóle mam wrażenie że zwykłe środki do zmywarek są lepsze niejednokrotnie niż firmówki..

• Autor: Paola_r Data: 2012-05-20 08:55:41

Może przyczyną jest rodzaj zabrudzeń na niektórych naczyniach? Ostatnio miałam w zmywarce taki zapach, kiedy na kilku talerzykach włożonych do komory została woń ryb. Mimo, że inne naczynia były OK, to wszystko po zakończeniu cyklu pachniało "psią sierścią". Talerze i naczynia po rybnych daniach myję osobno, nie w zmywarce, zawsze zimną wodą z płynem do naczyń.

Do płukania zmywarki stosuję ocet, rzadko czyściki, bo podobnie, jak aggusi przeszkadza mi potem zapach czyścika (poza tym jestem alergiczką, więc naprawdę muszę uważać)

• Autor: jagoda.pik Data: 2012-05-20 12:48:00

Ponieważ używam cytrynę do herbaty, zawsze jak mam połówkę cytryny, ale bez jakichkolwiek pestek, wkładam ją na półkę obok naczyń. Świetny zapach, odświeżona zmywarka. Ale porzyznam, że nigdy nawet jak nie użwałam cytryny nie miałam takich problemów. Jak jest w Lidlu akcja Błysk, kupuję preparat do czyszczenia zmywarki, raz na kilka miesięcy puszczam zmywarkę z tym środkiem. Ale cytryna, to świetny patent, tani i ekologiczny.

• Autor: Jola666 Data: 2012-05-28 13:31:58

Raz na miesiąc stosuje płyn do mycia zmywarek firmy domol z rosmana ,na 60st i start.Raz na 2 tygodnie szoruje sitko ,na którym zbierają się różne nieczystości z naczyń .Ważna jest też sól tzn trzeba dbać aby cały czas była.Właśnie wykańczam 2-gą zmywarke ( mam ją już 6 lat) i miałam przy pierwszej, podobny problem.

Ocet w ilości ok 1szkl jest też dobry na nieprzyjemny zapach z pralki też na 60 st i start....

Przejdź do pełnej wersji serwisu