Macie może jakieś ciekawe propozycje przyozdobienia stołów szwedzkich i propozycje potraw?? Niedlugo bedę organizować przyjęcie na drugi dzień po weselu dlatego proszę was o pomoc. Goście bedą od godz 15, po śniadaniu, które zostanie podane jeszcze w sali weselnej (takich małych poprawinach ) i póżniej przyjadą do domu rodziców panny młodej. Myślałam głównie o przekąskach, ciasteczkach.... Prosze was o pomoc:)
Stoły w stylu szwedzkim przeważnie ustawiane są w kształcie litery u.
Początek stołu powinien znajdować się od strony wejścia na salę. Nakryty białym obrusem. Na początku powinny stać tace, stosy talerzy i sztućce.
Napoje- woda mineralna, soki. Jeżeli rodzina sobie życzy wino (zimne) białe i czerwone( temp pokojowa ale nie więcej niż 19 stopni)
Miski z sałatkami np. 3 rodzaje, Jeżli przewidujesz podawanie z podgrzewaczy dań na ciepło mogą to być surówki. Na środku podgrzwacz i tutaj powinna stać osoba która będzie pomagała nakładać dania na ciepło.
Dalej platery z zimnymi przekąskami. Ryby w galarecie, i mięsa w galarecie.
Talerzyki do ciast i owoców, widelczyki. Owoce (np winogrono pociąć nożyczkami na małe gronka tak po 4 szt) , ciasta i filiżanki expres z kawą i termos z wodą na herbatę. śmietanka, mleko, cukier
Dekoracje z kwiatów i dekoracyjnie złożone serwetki
Zapomniałam napisać, że jest jeszcze jedna forma stołu. To stół angielski. Zasiadany lub na stojąco, zwykle impreza trwa ok 2-3 godzin. Takie stoły organizuje się w godzinach popołudniowych czyli tak jak Twój,
Dziękuję wam bardzo za te cenne rady:) Byłabym jeszcze bardzo wdzięczna gdyby ktoś wstawił zdjęcia przystrojonych stołów bo szukałąm już na forum ale nic sensownego nie znalazłam....
Hej, szwedzki stół zazwyczaj ozdabiam różnymi naczynkami (kieliszki, miseczki, wazoniki itp.) wypełnionymi wodą (2/3) do których wkładam główki kwiatów i teelighty, można też ustawić z boku lub na podwyższeniu kompozycję z kwiatów ułożoną w niskim naczyniu.
Jeśli zaś chodzi o menu to świetnie się sprawdzają różnego rodzaju rolaki z tortilli możesz je wypełnić w zależności od upodobań (np. przepis użytkowniaka baska "Imprezowe Rolki - Tortillas"), wariacje na temat wędzonego łososia (np. "Imprezowy łosoś z twarożkiem" użytkownika kaha87ha), różne jaja faszerowane, śliwki owijane boczkiem wędzonym (na ciepło, lub na zimno), mini szaszłyki z warzyw, serów i wędlin i owocowe (takie większe koreczki), deski wędlin, deski serów, warzywa krojone w paski, sałatki, ruloniki z szynki np. ze szparagami, można przygotować różne dipy (czosnkowy, paprykowy, bazyliowy itp.), w moim domu popularnością cieszą się też paseczki z piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych lub zwyczjane nugetsy, możesz zaserwować jakieś ciepłe danie np, zupę gulaszową. Pozdrawiam
Macie może jakieś ciekawe propozycje przyozdobienia stołów szwedzkich i propozycje potraw?? Niedlugo bedę organizować przyjęcie na drugi dzień po weselu dlatego proszę was o pomoc. Goście bedą od godz 15, po śniadaniu, które zostanie podane jeszcze w sali weselnej (takich małych poprawinach ) i póżniej przyjadą do domu rodziców panny młodej. Myślałam głównie o przekąskach, ciasteczkach.... Prosze was o pomoc:)
Sałatki zawsze mile widziane.
Stoły w stylu szwedzkim przeważnie ustawiane są w kształcie litery u.
Początek stołu powinien znajdować się od strony wejścia na salę. Nakryty białym obrusem. Na początku powinny stać tace, stosy talerzy i sztućce.
Napoje- woda mineralna, soki. Jeżeli rodzina sobie życzy wino (zimne) białe i czerwone( temp pokojowa ale nie więcej niż 19 stopni)
Miski z sałatkami np. 3 rodzaje, Jeżli przewidujesz podawanie z podgrzewaczy dań na ciepło mogą to być surówki. Na środku podgrzwacz i tutaj powinna stać osoba która będzie pomagała nakładać dania na ciepło.
Dalej platery z zimnymi przekąskami. Ryby w galarecie, i mięsa w galarecie.
Talerzyki do ciast i owoców, widelczyki. Owoce (np winogrono pociąć nożyczkami na małe gronka tak po 4 szt) , ciasta i filiżanki expres z kawą i termos z wodą na herbatę. śmietanka, mleko, cukier
Dekoracje z kwiatów i dekoracyjnie złożone serwetki
Mam nadzieję, że niczego nie przeoczyłam.
Zapomniałam napisać, że jest jeszcze jedna forma stołu. To stół angielski. Zasiadany lub na stojąco, zwykle impreza trwa ok 2-3 godzin. Takie stoły organizuje się w godzinach popołudniowych czyli tak jak Twój,
Dziękuję wam bardzo za te cenne rady:) Byłabym jeszcze bardzo wdzięczna gdyby ktoś wstawił zdjęcia przystrojonych stołów bo szukałąm już na forum ale nic sensownego nie znalazłam....
Znalazłam coś w necie, może którymś się zainspirujesz...
Hej, szwedzki stół zazwyczaj ozdabiam różnymi naczynkami (kieliszki, miseczki, wazoniki itp.) wypełnionymi wodą (2/3) do których wkładam główki kwiatów i teelighty, można też ustawić z boku lub na podwyższeniu kompozycję z kwiatów ułożoną w niskim naczyniu.
Jeśli zaś chodzi o menu to świetnie się sprawdzają różnego rodzaju rolaki z tortilli możesz je wypełnić w zależności od upodobań (np. przepis użytkowniaka baska "Imprezowe Rolki - Tortillas"), wariacje na temat wędzonego łososia (np. "Imprezowy łosoś z twarożkiem" użytkownika kaha87ha), różne jaja faszerowane, śliwki owijane boczkiem wędzonym (na ciepło, lub na zimno), mini szaszłyki z warzyw, serów i wędlin i owocowe (takie większe koreczki), deski wędlin, deski serów, warzywa krojone w paski, sałatki, ruloniki z szynki np. ze szparagami, można przygotować różne dipy (czosnkowy, paprykowy, bazyliowy itp.), w moim domu popularnością cieszą się też paseczki z piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych lub zwyczjane nugetsy, możesz zaserwować jakieś ciepłe danie np, zupę gulaszową. Pozdrawiam
dekoracja stołu: http://www.youtube.com/watch?v=37VJtHdDSDY
http://www.youtube.com/watch?v=QXB5OhPdPiA&feature=relmfu
http://kotlet.tv/kuchnia/aranzacje
Pozdrawiam