do kupienia oczywiście bo podejrzewam że w ogródkach jeszcze nie ma :D
u mnie zimno i nie ma , oprócz tych z Hiszpani w pudełeczkach (które są jak dla mnie okropne). Ale jak wracałam z Warszawy (tam jest cieplej) to kupiłam pyszne truskaweczki ;)) (nie takie z pudełka). 15 zł za kilogram.
Na przetwory ,ciasta itp czekam aż stanieją i będą u mnie (zapewne dopiero w czerwcu).
Spod folii po 14 zł - nie mogłam się oprzeć i kupiłam w miniony piątek - byłam zaskoczona, jak pyszne się okazały. Pachnące, słodkie, zupełnie jak te z końca czerwca zbierane w sercu Kaszub. Były z nich pyszne tartaletki z bitą śmietaną i mascarpone oraz naleśniki z jogurtem i mascarpone. Ojej :)
U nas truskawki sa caly rok dostepne ale w IL beda dopiero w pierwszym tygodniu czerwca wiec wybieramy sie na zbieranie truskawek moze juz w sobote beda.
Ja mam swoje.Wprawdzie bardzo, bardzo mało, bo posadziłam w ogródku pod koniec listopada, ale już zaczęły owocować i jak smakują !!!!! A w sklepie dziś były po 8 zł.
Dorotuś kupujesz u pani Ulki czy u Gruchy ? . Ja osobiscie weszłam w kontakty z panią przy kwiaciarni. Zawsze słodkie z pod Warszawy ma ... Wiadomo od środy weekendowe ceny po 7 zł a było już taniej .. ))
Na targowisku też kupiłam takie po 5 zł, jeden wielki kwas :( Potem były smaczne po 6.50zł, a dziś już 8 zł. Ktoś stwiedził, że to z okazji EURO... Czereśnie natomiast po 14zł, piękne, dorodne i słodkie, po 10zł. nieco mniejsze i równie pyszne :)
Ja własnie dzisiaj kupiłam po 8 zł, ale byly tez i po 9 i po 10. Moze lepsze, nie wiem, bo moje pyszne i słodkie. Ciekawe czy to ceny na EURO czy dlatego ze pogoda nie dopisuje.
Mąż dzisiaj kupił na zieleniaku, zapłacil 7,50/kg. Popadało 2 dni, jest ciepło, więc liczymy, ze piatek- sobota będzie ich więcej a i równiez cena zjedzie na dół. Póki co, o żadnym wysypie truskawkowym nie ma mowy.( zach.wielkopolska)
Wczoraj kupowałam po 6,50 zł. Po południu córka poszła do ogródka...i przyniosła małą miseczkę swoich własnych truskawek...Myślałam, że te kupne były dobre...ale te z ogródka..poezja, nawet te białe były słodziutkie.
Truskaweczek na ogrodzie moc. Pyszne, słodziutkie, marzenie.... Były już ciasta z truskawkami i naleśniki czekoladowe z truskawkami, i truskawki bez dodatków, i sąsiedzi obdarowani.
W tym momencie żałuję, ze nie mam ogródka...) Miałam nadzieję, ze dzisiaj ceny troszke spadną, najemy sie do syta, zrobimy ciasto a jeszcze coś uda mi sie zamrozić... Ceny zaszalały ale w drugą stronę. Kupiłam 2 kg. Fakt ładne, słodkie,duże, czerwone ale po 9zł!!! Były po 8zł ale bardzo nieciekawe. Kiedy stanieją i czy w ogóle...?
U mnie też po 9 zł. Na weekend są 1-2 zł droższe na klogramie. Na ironię losu na Kaszubach krzaczki truskawek są oblepione owocami. Skąd więc taka horrendalna cena???
Te białe, to juz z wyglądu mnie odrzucają. Truskawka musi byc truskawką a nie zmodyfikowaną jej wersją...)
Dzisiaj upolowałam z męzem truskawki.Facet przywiózł na zieleniak ok godz..15 pól samochodu. Chcąc to najszybciej upłynnić obniżył cenę ( i w końcu ktoś zmądrzał a ja skorzystałam). Wzięłam 8 koszyczków po 6,50/kg. Niedziela upłynęła truskawkowo. Nawinęły się dwie mamy, plus ja z mężem- raz, dwa, trzy i po "kłopocie". A po pracy zrobiliśmy drugą kawusię, do tego ciasto z galaretka i truskawkami i deser truskawkowy. To oczywiście zrobione wczoraj z innej dostawy. Jestem zadowolona!!
My dzis znowy wypad na truskawkowa farme cena sie tutaj nie zmienia wiec niema niespodzianek. Truskawki pyszne slodziutki,male no pychotka. Chyba jeszcze tydzien i po truskawkach.
Mamy swoje spod chmurki. Na wsi sprzedają po 7 zł za kg. Sadziłam je w kwietniu i chociaż jest ich mało, bo zbieram na razie ok 20 sztuk co drugi dzień, to i tak się cieszymy że mamy swoje Jak się zrobi cieplej to może będzie ich więcej bo na krzaczkach dużo jest zielonych owoców.
do kupienia oczywiście bo podejrzewam że w ogródkach jeszcze nie ma :D
u mnie zimno i nie ma , oprócz tych z Hiszpani w pudełeczkach (które są jak dla mnie okropne). Ale jak wracałam z Warszawy (tam jest cieplej) to kupiłam pyszne truskaweczki ;)) (nie takie z pudełka). 15 zł za kilogram.
Na przetwory ,ciasta itp czekam aż stanieją i będą u mnie (zapewne dopiero w czerwcu).
Są spod foli 10 zł za kilogram
Kilka dni temu widziałam na bazarze za 15zł.
14zł/kg w osiedlowym sklepiku:)
Wczoraj widziałam po 16 zł. Na razie jak dla mnie zdecydowanie za drogie.
to u nas jakoś tanio 10 zł za kg kosztowały wczoraj na bazarku
U nas od 10 do 12 zł za kilogram, wyglądają pięknie a smak... no właśnie, jak utrafisz raz słodziutkie a raz kwaśne jak chol...
no to by się zgadzało bo ty też ze Śląska.. właśnie wczoraj trafiłam na pyszne,słodkie..
U nas już są, słodziutkie, takie trskawkowe :) po 8,90zł za kg.
Dolny Śląsk - 14,50 zł
Ja dzisiaj widziałam na giełdzie w Słomczynie po 15 zł za łubianke, ale giganty były i na polskie mi one nie wyglądały...
Cierpliwie czekam na swoje :D
W Krakowie są :)
Cena od 12 do 16 zł
W Słupsku od 12zł do 16zł/kg. Całkiem przyzwoite :)
Jeszcze spod folii ale już mają smak truskawek
Spod folii po 14 zł - nie mogłam się oprzeć i kupiłam w miniony piątek - byłam zaskoczona, jak pyszne się okazały. Pachnące, słodkie, zupełnie jak te z końca czerwca zbierane w sercu Kaszub. Były z nich pyszne tartaletki z bitą śmietaną i mascarpone oraz naleśniki z jogurtem i mascarpone. Ojej :)
6 zł/kg
To masz super. U mnie na bazarze dziś 7-8zł za 1 kg
U nas truskawki sa caly rok dostepne ale w IL beda dopiero w pierwszym tygodniu czerwca wiec wybieramy sie na zbieranie truskawek moze juz w sobote beda.
Ja od kilku dni mam już swoje :)
Kupiłam dzisiaj za 7,50 :) piję pyszny koktaj mmmmmmmmmm co za zapach i smak!!!
Kupiłam dziś na targu po 5 zł.
U nas dziś 5,90/kg. W weekend kolejne truskawkowe ciacho będzie :)
Ja mam swoje.Wprawdzie bardzo, bardzo mało, bo posadziłam w ogródku pod koniec listopada, ale już zaczęły owocować i jak smakują !!!!! A w sklepie dziś były po 8 zł.
5zł/kg....moje dziecko powiedziało: kwaśne jak byk:)
Dorotuś kupujesz u pani Ulki czy u Gruchy ? . Ja osobiscie weszłam w kontakty z panią przy kwiaciarni. Zawsze słodkie z pod Warszawy ma ... Wiadomo od środy weekendowe ceny po 7 zł a było już taniej .. ))
kwasidła przytargałam z targu...ale wczoraj równiez z targu,małe, pachnące, smakują prawie jak poziomki:) cena 6zł/kg
Na targowisku też kupiłam takie po 5 zł, jeden wielki kwas :( Potem były smaczne po 6.50zł, a dziś już 8 zł. Ktoś stwiedził, że to z okazji EURO... Czereśnie natomiast po 14zł, piękne, dorodne i słodkie, po 10zł. nieco mniejsze i równie pyszne :)
Ja własnie dzisiaj kupiłam po 8 zł, ale byly tez i po 9 i po 10. Moze lepsze, nie wiem, bo moje pyszne i słodkie. Ciekawe czy to ceny na EURO czy dlatego ze pogoda nie dopisuje.
U nas są po 8 zł za kilogram.
U nas po 7-7,5zł/kg; ciacho dzieciowe z truskawkami będzie, właśnie się zabieram do pracy :)
Na zieleniaku dzisiaj też kupiłam po 8zł/kg. Taniej nigdzie nie spotkałam. Na deser do popoludniowej kawki bedzie. Moje ładne i nawet slodkie.
Sa w cenie od 7,90 zł do 9 zł/kg. I nawet są dosyć słodkie. Robiłam już pyszny koktajl truskawkowo-bananowy.
6.5 Lodz
U mnie chyba najdrożej, bo po 12zł, a w ogródku na krzaczkach wiszą duże i ładne truskawki, ale jeszcze zielone(zachodniopomorskie,Świdwin).
6zł za 1kg
U mnie dokładnie tak samo , 6 zł za kilogram.
U mnie róznie od 6 do 8 wisziałam wczoraj, kupiłam te za 8 w nadziei że najpelsze, hmmm no nie wiem, czy dobry wybór.
U nas wczoraj pierwszy dzien truskawek i placila $2 za 45dkg to za zbierane wlasnorecznie za gotowe $4 za 45dkg
Mąż dzisiaj kupił na zieleniaku, zapłacil 7,50/kg. Popadało 2 dni, jest ciepło, więc liczymy, ze piatek- sobota będzie ich więcej a i równiez cena zjedzie na dół. Póki co, o żadnym wysypie truskawkowym nie ma mowy.( zach.wielkopolska)
Wczoraj kupowałam po 6,50 zł. Po południu córka poszła do ogródka...i przyniosła małą miseczkę swoich własnych truskawek...Myślałam, że te kupne były dobre...ale te z ogródka..poezja, nawet te białe były słodziutkie.
Truskaweczek na ogrodzie moc. Pyszne, słodziutkie, marzenie.... Były już ciasta z truskawkami i naleśniki czekoladowe z truskawkami, i truskawki bez dodatków, i sąsiedzi obdarowani.
W tym momencie żałuję, ze nie mam ogródka...) Miałam nadzieję, ze dzisiaj ceny troszke spadną, najemy sie do syta, zrobimy ciasto a jeszcze coś uda mi sie zamrozić... Ceny zaszalały ale w drugą stronę. Kupiłam 2 kg. Fakt ładne, słodkie,duże, czerwone ale po 9zł!!! Były po 8zł ale bardzo nieciekawe. Kiedy stanieją i czy w ogóle...?
U mnie 5-6 zł/kg, ale bardzo kwaśne.
U mnie po 8 ale neismaczne kwaśne
U nas rano ..uwaga po 10zł/kg. szok!
A u mnie po 9! Powariowali, czy co?
U mnie też po 9 zł. Na weekend są 1-2 zł droższe na klogramie. Na ironię losu na Kaszubach krzaczki truskawek są oblepione owocami. Skąd więc taka horrendalna cena???
U mnie w zachodniopomorskim niestety nadal ceny wysokie, bo po 9 zł, a owoce niesłodkie.
Ktoś na nas robi niezły biznes ...
I to jeszcze jaki. U mnie przeważnie są takie wysokie ceny i to przez cały rok, a nie tylko w sezonie.
6 zl
Słodkie chociaż?
moje słodziutki :D
Oczywiście z własnego ogródka, powoli już się czerwieni na krzaczkach.
A może znacie jakieś ciekawe przepisy z truskawkami, jakieś własne inspiracje?
http://kuchniaslodyczy.blogspot.com/
wreszcie słodkie
Jadł ktoś takie?
Truskawko-ananas.Białe w środku.Jadlas, czy to tylko zdjecie z internetu reklamowanych sadzonek?
Te białe, to juz z wyglądu mnie odrzucają. Truskawka musi byc truskawką a nie zmodyfikowaną jej wersją...)
Dzisiaj upolowałam z męzem truskawki.Facet przywiózł na zieleniak ok godz..15 pól samochodu. Chcąc to najszybciej upłynnić obniżył cenę ( i w końcu ktoś zmądrzał a ja skorzystałam). Wzięłam 8 koszyczków po 6,50/kg. Niedziela upłynęła truskawkowo. Nawinęły się dwie mamy, plus ja z mężem- raz, dwa, trzy i po "kłopocie". A po pracy zrobiliśmy drugą kawusię, do tego ciasto z galaretka i truskawkami i deser truskawkowy. To oczywiście zrobione wczoraj z innej dostawy. Jestem zadowolona!!
My dzis znowy wypad na truskawkowa farme cena sie tutaj nie zmienia wiec niema niespodzianek. Truskawki pyszne slodziutki,male no pychotka. Chyba jeszcze tydzien i po truskawkach.
Mamy swoje spod chmurki. Na wsi sprzedają po 7 zł za kg.
Sadziłam je w kwietniu i chociaż jest ich mało, bo zbieram na razie ok 20 sztuk co drugi dzień, to i tak się cieszymy że mamy swoje
Jak się zrobi cieplej to może będzie ich więcej bo na krzaczkach dużo jest zielonych owoców.
Z takiej małej rączki to mają wyjątkowy smak:)
Dwa tygodnie temu kupowałam po 5zł /kg piękne, świeże, duże i słodkie.
W piątek kupiłam po 7 zł /kg małe, kwaśnie i brzydkie. Nie byłam zachwycona.
A wczoraj nazbierałam swoich z działki. Deszcz popadał dzięki czemu są soczyste, słonko przyświeciło to są słodkie.
U mnie nadal drogo, bo są po 7,70 zł.
U mnie też drogo, w granicach 7-9 zł, do tego mało słodkie.
U mnie też drogo, w granicach 7-9 zł, do tego mało słodkie.
Już nie będą tańsze, dzisiaj kupiłam po 8 zł ( tanio) obok były po 8,90;/U mnie tylko po 9 od tygodnia