Witajcie kochane. Na pewno już się ze sto razy przewijało, szperam szperam i nie potrafię znaleźć.
Chodzi oto, że utarł się ten nudny już schemat. Zgromadziłam parę ciekawych przepisów na schabowe ( np. w cieście francusim czy z kukurydzą) ,mam zamiar je wypróbować, ale nie chcę podawać po raz kolejny ziemniaków i surówek. Z czym jeszcze oprócz ziemniaków można podać mięso żeby było oryginalnie, ale też dość swojsko, bo rodzina nie lubi egzotycznych połączeń eh ://
Co prócz ziemniaków można dołączyć do kotleta? A właściwie ziemniaków i ryżu, bo nikt poza mną nie chce go jeść :(
Sos do panierowanego kotleta? To jest dopiero egzotyka! To prawda, że my, Polacy, kochamy sosy. Ale nie do wszystkiego one pasują. Właśnie po to panieruje się kotlet, żeby nie uciekły z niego soki podczas smażenia, a sama panierka powinna być chrupiąca. W obecności sosu raczej nie będzie to możliwe. Kopytka można okrasić tłuszczem ze smażenia kotletów (jeżeli już muszą być okraszone), jeżeli smażyliśmy je na stopionej słoninie lub boczku. Ciężko strawne, ale pyszne.
Co kto lubi. W domu rodzinnym też nie robiliśmy sosu do kotleta, ale małż nie tknie bez :) Poza tym nie pisałam, że kotlet został zalany sosem, tym ostanim potraktowane zostały kopytka, a i to w ilości minimalnej. Pozdr.
Nieśmiertelny schaboszczak i wielkie roże kalafiora w bułeczcze na masełku lub pod sosem beszamelowym z toną koperku ... ! Dla '' upartych '' po młodym ziemniaczku w łupince ..
Na szczęscie '' kartoflanych '' w mojej rodzinie brak ....
Gdy zaczyna sie sezon fasolki szparagowej .. Fasolka z wody w masełku i cebulce lekko podsmażanej ze świezym tymiankiem .. ::)) Dla ''upartych'' jak wyżej .. )))
Koktail truskawkowy lub malinowy w porywach poziomkowy kończy obiad ..... ! Taaaadam .. byle do lata
Witajcie kochane. Na pewno już się ze sto razy przewijało, szperam szperam i nie potrafię znaleźć. Chodzi oto, że utarł się ten nudny już schemat. Zgromadziłam parę ciekawych przepisów na schabowe ( np. w cieście francusim czy z kukurydzą) ,mam zamiar je wypróbować, ale nie chcę podawać po raz kolejny ziemniaków i surówek. Z czym jeszcze oprócz ziemniaków można podać mięso żeby było oryginalnie, ale też dość swojsko, bo rodzina nie lubi egzotycznych połączeń eh :// Co prócz ziemniaków można dołączyć do kotleta? A właściwie ziemniaków i ryżu, bo nikt poza mną nie chce go jeść :(
Każde inne warzywo, kalafior, fasolka szparagowa, brokuły...czego dusza zapragnie, ja już od dawna nie jem ziemniaków do mięsa, a właśnie jako dodatek gotuję inne warzywka;)
Gotowana marchewka pozniej podsmazana na masle i zagescic woda z gotowania marchewki z maka, mozna tez dodac groszek, pyyyszne i swietnie komponuje sie ze schaboszczakiem
Proponuję podać ziemniaki w zmienionej formie np.: ziemniaki w waflu, krokiety ziemniaczne, ziemniaki księżnej lub kluski śląskie, a z warzyw to: warzywa glazurowane, warzywa duszone, warzywa smażone, brokuły w płatkach kukurydzianych, bukiet jarzyn, pieczarki smażone lub w śmietanie, mix sałat lub sałatka jęczmienna z warzywami. :)
Ja jestem tradycjonalistką i uważam że młodziutkie ziemniaczki pasują do każdego mięsa. Nie trzeba ich podawac na talerzach,ale na półmisku,Kto będzie miał ochotę to sobie weźnie.Jak mam gości to właśnie stawiam na półmisku i zawsze schodzą pierwsze.Jako dodatek, kalafior, kapusta młoda, fasolka, szparagi, brokuły , sałata, młode czerwone buraczki zasmażane i różne surówki,których jest do wyboru na wż.
Jeżeli jednak uważasz że ziemniaki są beeee, to możesz zrobic kluski francuskie lub kopytka, kluchy na parze, kaszę gryczaną niepaloną z warzywami, lub czeskie knedliki , wybór jest tak duży , wystarczy tylko usiąśc i poszukac.:)
Wiele z wymienionych warzyw dodaję, staram się je mieszać. Ale właśnie jakoś tak wychodziło, ze robiłam schabowy, warzywa,surówki itp. i jeszcze właśnie te ziemniaki nieszczęsne. Zawsze mi się wydawało ze sam schabik i warzywo to za mało dla takich żarłoków jakich tu mam.
Świetny pomysł, fasolkę szparagową muszę zatrudnić, bo wyszło pycha!
Ja też schabowego nie jadłam z 3-4 lata.Nie przepadam.Wole choćby schab w sosie własnym.1 kotlet schabowy kosztuje w moim sklepie dokładnie złotówke.To wbrew pozorom-tani obiad.ale ile mozna jesć smażony, opanierowany kawał wieprzowiny?To już lepiej przygotowac wiener schnitzel, ale to już nie z wieprzowiny))Pozdrawiam wszystkich wielbicieli schabowego!
Niestety ! Nie brak tu tradycjonalistów ,do których zaliczam się i ja :) Mamy sezon na młodą kapustkę i nikt mi nie powie ,że do schabowego ona nie pasuje :) Ja wczoraj zrobiłam właśnie te nieszczęsne schabowe +młoda kapustka ( bardzo tradycyjna ze słoniną +duuużo koperku ) + pieczone ziemniaczki (stare z przyprawą do ziemniaków ) Wszystkim bardzo smakowało.Talerze wylizane ( ;) no prawie )
Możesz zamiast zwykłej panierki z bułki tartej zrobić panierkę z płatków kukurydzianych, do tego ziemniaki pieczone z piekarnika, i np. surówka z selera, Lub zamiast panierować to zrobić takie mini roladki w środku z pieczarkami lub zółtym serem i zapiec to w sosie pomidorowym w piekarniku.
Jako dodatek do mięsa proponuję puree ziemnaiaczano szpinakowe, pieczone ziemniaki w piekarniku z ulubionymi ziołami.
Witajcie kochane. Na pewno już się ze sto razy przewijało, szperam szperam i nie potrafię znaleźć.
Chodzi oto, że utarł się ten nudny już schemat. Zgromadziłam parę ciekawych przepisów na schabowe ( np. w cieście francusim czy z kukurydzą) ,mam zamiar je wypróbować, ale nie chcę podawać po raz kolejny ziemniaków i surówek. Z czym jeszcze oprócz ziemniaków można podać mięso żeby było oryginalnie, ale też dość swojsko, bo rodzina nie lubi egzotycznych połączeń eh ://
Co prócz ziemniaków można dołączyć do kotleta? A właściwie ziemniaków i ryżu, bo nikt poza mną nie chce go jeść :(
Ja dzisiaj robię schabowego z kopytkami i sosem, surówka do tego
Sos do panierowanego kotleta? To jest dopiero egzotyka! To prawda, że my, Polacy, kochamy sosy. Ale nie do wszystkiego one pasują. Właśnie po to panieruje się kotlet, żeby nie uciekły z niego soki podczas smażenia, a sama panierka powinna być chrupiąca. W obecności sosu raczej nie będzie to możliwe. Kopytka można okrasić tłuszczem ze smażenia kotletów (jeżeli już muszą być okraszone), jeżeli smażyliśmy je na stopionej słoninie lub boczku. Ciężko strawne, ale pyszne.
Co kto lubi. W domu rodzinnym też nie robiliśmy sosu do kotleta, ale małż nie tknie bez :) Poza tym nie pisałam, że kotlet został zalany sosem, tym ostanim potraktowane zostały kopytka, a i to w ilości minimalnej. Pozdr.
Nieśmiertelny schaboszczak i wielkie roże kalafiora w bułeczcze na masełku lub pod sosem beszamelowym z toną koperku ... ! Dla '' upartych '' po młodym ziemniaczku w łupince ..
Na szczęscie '' kartoflanych '' w mojej rodzinie brak ....
Gdy zaczyna sie sezon fasolki szparagowej .. Fasolka z wody w masełku i cebulce lekko podsmażanej ze świezym tymiankiem .. ::)) Dla ''upartych'' jak wyżej .. )))
Koktail truskawkowy lub malinowy w porywach poziomkowy kończy obiad ..... ! Taaaadam .. byle do lata
Witajcie kochane. Na pewno już się ze sto razy przewijało, szperam szperam
Każde inne warzywo, kalafior, fasolka szparagowa, brokuły...czego dusza zapragnie, ja już od dawna nie jem ziemniaków do mięsa, a właśnie jako dodatek gotuję inne warzywka;)i nie potrafię znaleźć. Chodzi oto, że utarł się ten nudny już
schemat. Zgromadziłam parę ciekawych przepisów na schabowe ( np. w
cieście francusim czy z kukurydzą) ,mam zamiar je wypróbować, ale
nie chcę podawać po raz kolejny ziemniaków i surówek. Z czym
jeszcze oprócz ziemniaków można podać mięso żeby było
oryginalnie, ale też dość swojsko, bo rodzina nie lubi egzotycznych
połączeń eh :// Co prócz ziemniaków można dołączyć
do kotleta? A właściwie ziemniaków i ryżu, bo nikt poza mną nie
chce go jeść :(
Surówka z marchwi, selera wszelkie sałatki surówki z wszelkich kapust sałata mizeria. Chyba wszystko pasuje.
Gotowana marchewka pozniej podsmazana na masle i zagescic woda z gotowania marchewki z maka, mozna tez dodac groszek, pyyyszne i swietnie komponuje sie ze schaboszczakiem
Może puree ziemniaczane lub bataty
Proponuję podać ziemniaki w zmienionej formie np.: ziemniaki w waflu, krokiety ziemniaczne, ziemniaki księżnej lub kluski śląskie, a z warzyw to: warzywa glazurowane, warzywa duszone, warzywa smażone, brokuły w płatkach kukurydzianych, bukiet jarzyn, pieczarki smażone lub w śmietanie, mix sałat lub sałatka jęczmienna z warzywami. :)
Ja jestem tradycjonalistką i uważam że młodziutkie ziemniaczki pasują do każdego mięsa. Nie trzeba ich podawac na talerzach,ale na półmisku,Kto będzie miał ochotę to sobie weźnie.Jak mam gości to właśnie stawiam na półmisku i zawsze schodzą pierwsze.Jako dodatek, kalafior, kapusta młoda, fasolka, szparagi, brokuły , sałata, młode czerwone buraczki zasmażane i różne surówki,których jest do wyboru na wż.
Jeżeli jednak uważasz że ziemniaki są beeee, to możesz zrobic kluski francuskie lub kopytka, kluchy na parze, kaszę gryczaną niepaloną z warzywami, lub czeskie knedliki , wybór jest tak duży , wystarczy tylko usiąśc i poszukac.:)
Dziękuję ;)
Wiele z wymienionych warzyw dodaję, staram się je mieszać. Ale właśnie jakoś tak wychodziło, ze robiłam schabowy, warzywa,surówki itp. i jeszcze właśnie te ziemniaki nieszczęsne. Zawsze mi się wydawało ze sam schabik i warzywo to za mało dla takich żarłoków jakich tu mam.
Świetny pomysł, fasolkę szparagową muszę zatrudnić, bo wyszło pycha!
http://wielkiezarcie.com/recipe22137.html :) surówka z pora i kalarepki
nie jadłem schabowego jakieś 3-4 lata i jakoś nie tęsknię..
nie jadłem schabowego jakieś 3-4 lata i jakoś nie tęsknię..
Ja nie jadłem dwa dni i tęsknota mnie spalapewnie za bardzo się nie różnimy, ale w kwestii tęsknoty chyba tak..
Ja też schabowego nie jadłam z 3-4 lata.Nie przepadam.Wole choćby schab w sosie własnym.1 kotlet schabowy kosztuje w moim sklepie dokładnie złotówke.To wbrew pozorom-tani obiad.ale ile mozna jesć smażony, opanierowany kawał wieprzowiny?To już lepiej przygotowac wiener schnitzel, ale to już nie z wieprzowiny))Pozdrawiam wszystkich wielbicieli schabowego!
Niestety ! Nie brak tu tradycjonalistów ,do których zaliczam się i ja :) Mamy sezon na młodą kapustkę i nikt mi nie powie ,że do schabowego ona nie pasuje :) Ja wczoraj zrobiłam właśnie te nieszczęsne schabowe +młoda kapustka ( bardzo tradycyjna ze słoniną +duuużo koperku ) + pieczone ziemniaczki (stare z przyprawą do ziemniaków ) Wszystkim bardzo smakowało.Talerze wylizane ( ;) no prawie )
Kurczę, moja rodzinka chyba tęskni do schabowego, a z taką kapuchą to już e ogóle.
Możesz zamiast zwykłej panierki z bułki tartej zrobić panierkę z płatków kukurydzianych, do tego ziemniaki pieczone z piekarnika, i np. surówka z selera, Lub zamiast panierować to zrobić takie mini roladki w środku z pieczarkami lub zółtym serem i zapiec to w sosie pomidorowym w piekarniku.
Jako dodatek do mięsa proponuję puree ziemnaiaczano szpinakowe, pieczone ziemniaki w piekarniku z ulubionymi ziołami.