Polecam sałatkę zieloną: groszek konserwowy, gruby szczypior pokrojony w półcentymetrowe paseczki, majonez. Mozna wzbogacić o jajko ugotowane i dziabnięte w kostkę. Takie proste, a jakie pyszne!
Bonieś, skorzystałam z Twojej propozycji i zrobiłam taką sałatkę jako dodatek do zimnych, pieczonych mięs. Ładnie wyglądała, taka zielono-biało-zółta, i smakowała wszystkim. Polałam sosem smietanowo-majonezowym (3:1) z sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem i odrobiną cukru. Posypałam delikatnie koperkiem. Może wstawisz ten przepis do swojej książki, bo wart tego, a nie każdy wpadnie na niego na forum. Pozdrawiam.
ogórek zielony duży w kostkę - można dać więcej, cieniutko majonez
szcypiorek posiekany, cieniutko majonez
kukurydza z puszki, cieniutko majonez
4 jajka na twardo w kostkę, ketchup, lekko posypać przyprawą gyros.
Jej wada - podchodzi wodą. Ale ostatnio męża siostra powiedziała, że ona pokrojony ogórek trochę soli i czeka, aż woda odejdzie i dopiero układa na ryżu. Podobno daje efekt, ale jeszcze nie wypróbowałam.
W zależnosci o jakim nadmiarze szczypiorku mowa. U mnie w lodówce zawsze jest szczypiorek lub por. jesli jest go zdecydowanie duzo, to najlepiej zamrozić, a jak średnia ilość, to na bieżąco można zużyć: ja dodaję np. na kanapki z pomidorkiem, ogórkiem, rzodkiewką, jajkiem, do twarożku, do sałatek, do mizerii, posiekanym sypię ugotowane ziemniaczki, do sosu, nawet do mielonych.
Witam...zastanawiam się jak zagospodarować większą ilość szczypioru....poproszę o pomysły....bo już twarożek ze szczypiorkiem nie wchodzi....
Jajecznica,pasta jajeczna,sos chiński,kanapki,do ubitych ziemniaków z smietaną,sałatka z pomidorów ogórka i smietany.
Nadmiar swieżego szczypiorku, kroję, do pojemnika i do zamrażarki. Jak swieżego braknie do jajecznicy - jak znalazł..)
Polecam sałatkę zieloną: groszek konserwowy, gruby szczypior pokrojony w półcentymetrowe paseczki, majonez. Mozna wzbogacić o jajko ugotowane i dziabnięte w kostkę. Takie proste, a jakie pyszne!
Bonieś, skorzystałam z Twojej propozycji i zrobiłam taką sałatkę jako dodatek do zimnych, pieczonych mięs. Ładnie wyglądała, taka zielono-biało-zółta, i smakowała wszystkim. Polałam sosem smietanowo-majonezowym (3:1) z sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem i odrobiną cukru. Posypałam delikatnie koperkiem. Może wstawisz ten przepis do swojej książki, bo wart tego, a nie każdy wpadnie na niego na forum. Pozdrawiam.
Bardzo mi miło, dziękuję za pochwałę . Ok, wstawię przepisik.
Można kupić szczypior suszony, więc nadwyżkę spróbowałabym ususzyć (oczywiście wcześniej posiekać) :)
Ja zawsze nadwyżki mrożę ,pietruszkę i koperek także :)
My lubimy taką sałatkę warstwową:
torebka ryżu, cieniutko majonez
ogórek zielony duży w kostkę - można dać więcej, cieniutko majonez
szcypiorek posiekany, cieniutko majonez
kukurydza z puszki, cieniutko majonez
4 jajka na twardo w kostkę, ketchup, lekko posypać przyprawą gyros.
Jej wada - podchodzi wodą. Ale ostatnio męża siostra powiedziała, że ona pokrojony ogórek trochę soli i czeka, aż woda odejdzie i dopiero układa na ryżu. Podobno daje efekt, ale jeszcze nie wypróbowałam.
A sałatkę polecam :)
Daje efekt na pewno. Zawsze tak przygotowuję mizerię.
W zależnosci o jakim nadmiarze szczypiorku mowa. U mnie w lodówce zawsze jest szczypiorek lub por. jesli jest go zdecydowanie duzo, to najlepiej zamrozić, a jak średnia ilość, to na bieżąco można zużyć: ja dodaję np. na kanapki z pomidorkiem, ogórkiem, rzodkiewką, jajkiem, do twarożku, do sałatek, do mizerii, posiekanym sypię ugotowane ziemniaczki, do sosu, nawet do mielonych.
jesli zostały Ci ziemniaki z obiadu, możesz zrobić z nich racuchy ze szczypiorkiem
http://wielkiezarcie.com/recipe81740.html
albo dodać posiekany sczypior do kotletów mielonych
http://wielkiezarcie.com/recipe22538.html
...dziękuję wszystkim za rady...częśc napewno zamrożę...ale i skorzystam z przepisów!