Forum

Kuchenne porady

Sok z kwiatu dzikiego bzu

  • Autor: balbisia19 Data: 2012-05-27 22:16:38

    Witajcie,

    chce zrobic w tym roku pierwszy raz sok z kwiatu bzu i stad moje pytanie. W przepisie mam zasypac kwiaty cukrem, kwaskiem i cytryną. Po 24 godzinach zalać wodą, przecedzic. Nie gotowac.

    I co teraz dalej? Zapasteryzowac czy zostawic takie bez niczego w słoikach? Czy nie gotowac samego soku? Mam mętlik w głowie, a autorka przepisu niestety juz mi nie pomoze ...

    Moze ktos z Was wie co dalej? Pomóżcie prosze ...

  • Autor: Alicja9 Data: 2012-05-27 22:29:40

    http://pinkcake.blox.pl/2009/06/Syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu.html

    w necie można poczytać znalazłam taki przepis podobny do Twojego

  • Autor: balbisia19 Data: 2012-05-27 22:42:09

    Dziękuję, tylko w moim przepisie kwiaty zalewa sie po dobie przestudzoną przegotowaną wodą. Zapomniałam napisac.

  • Autor: Alicja9 Data: 2012-05-27 22:52:58

    Myślę że jak przestudzoną to trzeba chociaż chwilę pasteryzować bo się zepsuje sok. Ja  bym nie ryzykowała i zrobiła z innego przepisu.

  • Autor: Jagoda B Data: 2012-05-28 08:28:42

    Właśnie wczoraj  nazbierałam bzu robię z 3 porcji bo bardzo w domu lubią .Cukier zagotowuję z wodą daję kwasek cytrynowy i cytrynę do smaku i zalewam ostudzonym syropem kwiaty i zostawiam na 24 godz. potem to przecedzam doprowadzam do wrzenia i do butelek .Pycha.

  • Autor: balbisia19 Data: 2012-05-28 08:58:50

    Możesz podac mi proporcje?

    Zrobie z Twojego przepisu, bo z tego mojego jednak sie boje :(

Przejdź do pełnej wersji serwisu