Forum

Kuchenne porady

Co z wędlin?

  • Autor: as Data: 2012-05-28 09:13:51

    Zostało mi po przyjęciu dużo różnych wędlin. Proszę o podpowiedzi, co mogę z nich zrobić.

  • Autor: panda25 Data: 2012-05-28 09:17:23

    Jedyne co przychodzi mi na myśl to jajecznica, albo do jakiejś zapiekanki ziemniaczanej, może do pierogów (słyszałam kiedyś że też się dodaje)

  • Autor: misia2004 Data: 2012-05-28 09:17:42

    Mnie jak zostają wędliny wieprzowe kroję w kosteczkę i do zamrażarki a później dodaję do jajecznicy:)

    Możesz też zamrozic w plasterkach a później wyciągać w razie potrzeby:)

  • Autor: agacia Data: 2012-05-28 09:47:38

    Jajecznica, omlet , zapiekanka albo zamrozić.

  • Autor: MARTA84 Data: 2012-05-28 10:01:31

    ja po komuni zamrozilam i teraz wyciagam :)

  • Autor: bonieś Data: 2012-05-28 10:29:52

    Mozna też dodać do sałatek mięsnych, a końcówkami uszlachetnić bigosik.

  • Autor: renataz36 Data: 2012-05-28 12:49:59

    A ja proponuję pokroić, zamrozić i z czasem wykorzystać do bigosu

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-05-28 12:55:28

    Fasolka po bretońsku, bigos z cukinii, kapusta, smażona cebula z kawałkami wędliny lub zamrozic i wrzucac po trochu do zup. Kapuśniak,  fasolowa, żurek , barszcz biały, jest bardzo dużo możliwości.Można też podsmażac i krasic ziemniaki, posypac koperkiem i do tego maślanka, zsiadłe mleko lub kefir i mamy tani i dobry obiad.

  • Autor: Danka531 Data: 2012-05-28 14:12:42

    Witam !Proponuję forszmaknaWZ jest kilka przepisów np.forszmak ptysiocha polecam.

  • Autor: falkor Data: 2012-05-28 15:14:20

    Polską tradycyjną potrawą "śmietnikiem" jest bigos. Ścinki wędlin, i nie tylko, doskonale uzupełnią kapustę. W dodatku zużyjesz praktycznie każdą ilość.

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-05-28 18:10:06

    Materiał na tani obiad, wędliny pokroić podsmażyć , zalać sosem pomidorowym, można podawać z ryżem albo makaronem

  • Autor: Scooby Data: 2012-05-28 18:25:29

    Ja część wędlin bym zamroziła w lodówce a część zostawiła na kanapki.Wędlina w lodówce za długo nie poleży.Nie to co wędlina za czasów PRL,palce lizać i ten smak,ach,pomarzyć.

  • Autor: as Data: 2012-05-28 22:30:32

    Wszystko czytam co piszecie. Czekam na różne podpowiedzi. Na  śniadanie była jajecznica na boczku. na obiad plastry jakiegoś schabu w sosie pomidorowym z ziemniakami. Na kolację galaretki mięsne. szaszłyków nie było dużo więc i zjadły na kanapce. Będę pisać co zrobiłam.

  • Autor: bonieś Data: 2012-05-29 07:30:50

    Zrób też rodzince jakąś przerwę, bo serwowane trzy razy dziennie, wyjdzie im to mięcho uszami  :))

  • Autor: Lea2 Data: 2012-05-29 17:37:58

    Z wędlin możesz zrobić takie potrawy jak: pączki ryżowe nadziewane wędliną, placek z wędliną i warzywami, placek z mięsem i wędliną, a także sos z wędlin do kasz i klusek.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-05-29 17:39:24

    Z wędlin możesz zrobić takie potrawy jak: pączki ryżowe nadziewane wędliną, placek z wędliną i warzywami, placek z mięsem i wędliną, a także sos z wędlin do kasz i klusek.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-05-29 19:57:55

    Możesz zemleć i zrobić smarowidło do pieczywa, albo drobno pokrojone poddusić ze smalcem i cebulką, w obu wersjach mozna dodać przyprawy. Do smarowidła tylko zmielonego można dodac jajko na twardo i szczypiorek, koperek itp.

  • Autor: kate5134 Data: 2012-05-30 08:59:59

    Myślę,że najlepiej byłoby zamrozić pozostałą wędlinkę. Później jak znalazł można wykorzystaćdo różnych potraw.Ja osobiście jeśli mam zamrożoną ,to wykorzystuję do :

    - jajecznicy

    - zapiekanki ( wędlina przsesmażona z cebulką,makaron, warzywka,wszystko zalane sosem i zapieczone)

    - fasolki po bretońsku

    - bigosu

    - zalewajki

    - łazanek

    - kapustki młodej

    - jako farsz do naleśników ( drobniutko pokrojona, przesmażona z cebulką i pieczarkami)

    - sosu węgierskiego

    - na kanapki

Przejdź do pełnej wersji serwisu