Fasolka po bretońsku, bigos z cukinii, kapusta, smażona cebula z kawałkami wędliny lub zamrozic i wrzucac po trochu do zup. Kapuśniak, fasolowa, żurek , barszcz biały, jest bardzo dużo możliwości.Można też podsmażac i krasic ziemniaki, posypac koperkiem i do tego maślanka, zsiadłe mleko lub kefir i mamy tani i dobry obiad.
Polską tradycyjną potrawą "śmietnikiem" jest bigos. Ścinki wędlin, i nie tylko, doskonale uzupełnią kapustę. W dodatku zużyjesz praktycznie każdą ilość.
Ja część wędlin bym zamroziła w lodówce a część zostawiła na kanapki.Wędlina w lodówce za długo nie poleży.Nie to co wędlina za czasów PRL,palce lizać i ten smak,ach,pomarzyć.
Wszystko czytam co piszecie. Czekam na różne podpowiedzi. Na śniadanie była jajecznica na boczku. na obiad plastry jakiegoś schabu w sosie pomidorowym z ziemniakami. Na kolację galaretki mięsne. szaszłyków nie było dużo więc i zjadły na kanapce. Będę pisać co zrobiłam.
Z wędlin możesz zrobić takie potrawy jak: pączki ryżowe nadziewane wędliną, placek z wędliną i warzywami, placek z mięsem i wędliną, a także sos z wędlin do kasz i klusek.
Z wędlin możesz zrobić takie potrawy jak: pączki ryżowe nadziewane wędliną, placek z wędliną i warzywami, placek z mięsem i wędliną, a także sos z wędlin do kasz i klusek.
Możesz zemleć i zrobić smarowidło do pieczywa, albo drobno pokrojone poddusić ze smalcem i cebulką, w obu wersjach mozna dodać przyprawy. Do smarowidła tylko zmielonego można dodac jajko na twardo i szczypiorek, koperek itp.
Myślę,że najlepiej byłoby zamrozić pozostałą wędlinkę. Później jak znalazł można wykorzystaćdo różnych potraw.Ja osobiście jeśli mam zamrożoną ,to wykorzystuję do :
- jajecznicy
- zapiekanki ( wędlina przsesmażona z cebulką,makaron, warzywka,wszystko zalane sosem i zapieczone)
- fasolki po bretońsku
- bigosu
- zalewajki
- łazanek
- kapustki młodej
- jako farsz do naleśników ( drobniutko pokrojona, przesmażona z cebulką i pieczarkami)
Zostało mi po przyjęciu dużo różnych wędlin. Proszę o podpowiedzi, co mogę z nich zrobić.
Jedyne co przychodzi mi na myśl to jajecznica, albo do jakiejś zapiekanki ziemniaczanej, może do pierogów (słyszałam kiedyś że też się dodaje)
Mnie jak zostają wędliny wieprzowe kroję w kosteczkę i do zamrażarki a później dodaję do jajecznicy:)
Możesz też zamrozic w plasterkach a później wyciągać w razie potrzeby:)
Jajecznica, omlet , zapiekanka albo zamrozić.
ja po komuni zamrozilam i teraz wyciagam :)
Mozna też dodać do sałatek mięsnych, a końcówkami uszlachetnić bigosik.
A ja proponuję pokroić, zamrozić i z czasem wykorzystać do bigosu
Fasolka po bretońsku, bigos z cukinii, kapusta, smażona cebula z kawałkami wędliny lub zamrozic i wrzucac po trochu do zup. Kapuśniak, fasolowa, żurek , barszcz biały, jest bardzo dużo możliwości.Można też podsmażac i krasic ziemniaki, posypac koperkiem i do tego maślanka, zsiadłe mleko lub kefir i mamy tani i dobry obiad.
Witam !Proponuję forszmaknaWZ jest kilka przepisów np.forszmak ptysiocha polecam.
Polską tradycyjną potrawą "śmietnikiem" jest bigos. Ścinki wędlin, i nie tylko, doskonale uzupełnią kapustę. W dodatku zużyjesz praktycznie każdą ilość.
Materiał na tani obiad, wędliny pokroić podsmażyć , zalać sosem pomidorowym, można podawać z ryżem albo makaronem
Ja część wędlin bym zamroziła w lodówce a część zostawiła na kanapki.Wędlina w lodówce za długo nie poleży.Nie to co wędlina za czasów PRL,palce lizać i ten smak,ach,pomarzyć.
Wszystko czytam co piszecie. Czekam na różne podpowiedzi. Na śniadanie była jajecznica na boczku. na obiad plastry jakiegoś schabu w sosie pomidorowym z ziemniakami. Na kolację galaretki mięsne. szaszłyków nie było dużo więc i zjadły na kanapce. Będę pisać co zrobiłam.
Zrób też rodzince jakąś przerwę, bo serwowane trzy razy dziennie, wyjdzie im to mięcho uszami :))
Z wędlin możesz zrobić takie potrawy jak: pączki ryżowe nadziewane wędliną, placek z wędliną i warzywami, placek z mięsem i wędliną, a także sos z wędlin do kasz i klusek.
Z wędlin możesz zrobić takie potrawy jak: pączki ryżowe nadziewane wędliną, placek z wędliną i warzywami, placek z mięsem i wędliną, a także sos z wędlin do kasz i klusek.
Możesz zemleć i zrobić smarowidło do pieczywa, albo drobno pokrojone poddusić ze smalcem i cebulką, w obu wersjach mozna dodać przyprawy. Do smarowidła tylko zmielonego można dodac jajko na twardo i szczypiorek, koperek itp.
Myślę,że najlepiej byłoby zamrozić pozostałą wędlinkę. Później jak znalazł można wykorzystaćdo różnych potraw.Ja osobiście jeśli mam zamrożoną ,to wykorzystuję do :
- jajecznicy
- zapiekanki ( wędlina przsesmażona z cebulką,makaron, warzywka,wszystko zalane sosem i zapieczone)
- fasolki po bretońsku
- bigosu
- zalewajki
- łazanek
- kapustki młodej
- jako farsz do naleśników ( drobniutko pokrojona, przesmażona z cebulką i pieczarkami)
- sosu węgierskiego
- na kanapki