Właśnie dostałam sporą ilość świeżego szpinaku i nie wiem jak go zagospodarować. Czy przed mrożeniem powinnam go zblanszować.? Nie mam doświadczenia w przetwarzaniu ani też spożywaniu szpinaku, proszę o radę.
Umyć, zblanszować 2 minuty (w niesolonej wodzie), odcedzić i zamrozić. Dużo mniej miejsca zajmie w zamrażarce.
zrób pesto
Mniam mniam - gdzie go rozdają, chętnie się zgłoszę.
Specjalnie kupuję świeży szpinak, żeby zrobić z niego pierogi z fetą. Póżniej rozkładam nieugotowane na tacce i mrożę.
Właśnie dostałam sporą ilość świeżego szpinaku i nie wiem jak go zagospodarować. Czy przed mrożeniem powinnam go zblanszować.? Nie mam doświadczenia w przetwarzaniu ani też spożywaniu szpinaku, proszę o radę.
Umyć, zblanszować 2 minuty (w niesolonej wodzie), odcedzić i zamrozić. Dużo mniej miejsca zajmie w zamrażarce.
zrób pesto
Mniam mniam - gdzie go rozdają, chętnie się zgłoszę.
Specjalnie kupuję świeży szpinak, żeby zrobić z niego pierogi z fetą. Póżniej rozkładam nieugotowane na tacce i mrożę.