Moje pytanie brzmi: czy ktoś ma i czy warto wydać pieniądze?
Opis ze sklepu internetowego (brzmi obiecująco):
" Mogą być używane zarówno na kuchence gazowej, elektrycznej, w piekarniku, na grilu, w kuchence mikrofalowej, zamrażalniku i lodówce, lub po prostu można postawić je na stole, serwując przygotowane potrawy domownikom bądź gościom. Dostępne w postaci garnków i rondli umożliwiają gotowanie bezpośrednio na ogniu bez metalowych siatek. Naczynia CorningWare są obojętne chemicznie dla przygotowywanych potraw, w przeciwieństwie do garnków metalowych czy emaliowanych. Są antyalergiczne i antybakteryjne. Zapewniają najzdrowszy sposób przyrządzania potraw i ziołowych wywarów. Te ostatnie winny być przygotowywane wyłącznie w szklanych naczyniach. Nie zmieniają smaku potraw. Nie pochłaniają zapachów. Nie plamią się. Są łatwe w czyszczeniu. Doskonale rozprowadzają ciepło, dzięki czemu możemy gotować na mniejszym ogniu, oszczędzając energię. Utrzymują długo ciepło, co doskonale sprawdza się podczas serwowania potraw na wolnym powietrzu."
Wiesz co, juz nie pamietam.Ale mam wrażenie,że chyba sie jednak trochę nagrzewala, bo uchwyt miała jak dla mnie niewygodny, bo łapalam go rękawicą i było mi " za grubo". W sensie,że rękawica za gruba.Więc musiala być ciepła, bo inaczej to bym ręką podnisiła pokrywkę.Ale tak jak pisałam , to było kilka lat temu, więc teraz na pewno są lepsze.
Koleżanko Lolo ... widzę ,że bardzo poważnie traktujesz pobyt na tej stronce .. ale ,żeby od razu szklane garnki .... fiuuu .. fiuuu czuję duże , emocjonalne zacięcie . Tak trzymaj .. ! Jeden garnek to zamówiłabym sobie na przetestowanie i do czasu jak .......się stłucze . Uwaga garami nie można trzasakć w kuchni przy rozmowie z ....mężem
Emocjonalnie to ja traktuję swoje zdrowie i zdowie swojej połowicy, przydałoby się żeby chłopina jeszcze trochę pociągnął :) "Nie wchodzą w żadne reakcje, w przeciwieństwie do garnków metalowych czy emaliowanych." - to zdanie najbardziej przypadło mi do gustu.
Większość zastanawia się czy to co jemy jest zdrowe, ale z czego jemy to już taki malutki szczególik :)
Mam patelnie własnie taką dla mnie jest beznadziejna Nie moge nic normalnie usmazyć jedynie nadaje sie do duszenia potraw ciężko tez jest ja domyć Najlepszy normalny teflon
Mam dwa garnki szklane z bialego mlecznego szkla,pokrywki sa przezroczyste i taka sama forme do tarty.Jestem zadowolona,ale uzywam przewaznie do duszenia potraw nie smazenia,bo chwila nieuwagi i szybko przywiera do garnka potrawa ktora gotujemy.Gotuje w nich wszelakie warzywa,zupy itp
Moje pytanie brzmi: czy ktoś ma i czy warto wydać pieniądze?
Opis ze sklepu internetowego (brzmi obiecująco):
" Mogą być używane zarówno na kuchence gazowej, elektrycznej, w piekarniku, na grilu, w kuchence mikrofalowej, zamrażalniku i lodówce, lub po prostu można postawić je na stole, serwując przygotowane potrawy domownikom bądź gościom.
Dostępne w postaci garnków i rondli umożliwiają gotowanie bezpośrednio na ogniu bez metalowych siatek.
Naczynia CorningWare są obojętne chemicznie dla przygotowywanych potraw, w przeciwieństwie do garnków metalowych czy emaliowanych. Są antyalergiczne i antybakteryjne. Zapewniają najzdrowszy sposób przyrządzania potraw i ziołowych wywarów. Te ostatnie winny być przygotowywane wyłącznie w szklanych naczyniach.
Nie zmieniają smaku potraw. Nie pochłaniają zapachów. Nie plamią się. Są łatwe w czyszczeniu. Doskonale rozprowadzają ciepło, dzięki czemu możemy gotować na mniejszym ogniu, oszczędzając energię. Utrzymują długo ciepło, co doskonale sprawdza się podczas serwowania potraw na wolnym powietrzu."
Miałam .Kupiłam jeden na próbę. Był przeźroczysty, świetnie potrawy wyglądały .Gotowałam na płycie ceramicznej .
Żywot jego był krótki. Chciałam namoczyć , był za gorący i wiadoma sprawa pękł.
Miałam go kilka lat temu .Może teraz są bardziej odporne .
Waham się czy kupić jeden na próbę czy cały komplet, obawiam się czy nie podzielą losu Twojego :)
Pokrywka się nie nagrzewała?
Wiesz co, juz nie pamietam.Ale mam wrażenie,że chyba sie jednak trochę nagrzewala, bo uchwyt miała jak dla mnie niewygodny, bo łapalam go rękawicą i było mi " za grubo". W sensie,że rękawica za gruba.Więc musiala być ciepła, bo inaczej to bym ręką podnisiła pokrywkę.Ale tak jak pisałam , to było kilka lat temu, więc teraz na pewno są lepsze.
Ja na Twoim miejscu jednak kupilabym jeden.
Koleżanko Lolo ... widzę ,że bardzo poważnie traktujesz pobyt na tej stronce .. ale ,żeby od razu szklane garnki .... fiuuu .. fiuuu czuję duże , emocjonalne zacięcie . Tak trzymaj .. ! Jeden garnek to zamówiłabym sobie na przetestowanie i do czasu jak .......się stłucze . Uwaga garami nie można trzasakć w kuchni przy rozmowie z ....mężem
Emocjonalnie to ja traktuję swoje zdrowie i zdowie swojej połowicy, przydałoby się żeby chłopina jeszcze trochę pociągnął :) "Nie wchodzą w żadne reakcje, w przeciwieństwie do garnków metalowych czy emaliowanych." - to zdanie najbardziej przypadło mi do gustu.
Większość zastanawia się czy to co jemy jest zdrowe, ale z czego jemy to już taki malutki szczególik :)
Mam patelnie własnie taką dla mnie jest beznadziejna Nie moge nic normalnie usmazyć jedynie nadaje sie do duszenia potraw ciężko tez jest ja domyć Najlepszy normalny teflon
Mam dwa garnki szklane z bialego mlecznego szkla,pokrywki sa przezroczyste i taka sama forme do tarty.Jestem zadowolona,ale uzywam przewaznie do duszenia potraw nie smazenia,bo chwila nieuwagi i szybko przywiera do garnka potrawa ktora gotujemy.Gotuje w nich wszelakie warzywa,zupy itp
Mam jeden sredni garnek i jeden maly.Nie pamietam nazwy firmy,poodklejalam naklejki,a na garnkach nic nie jest tloczone,ale pamietam ,ze to byla jakas austriacka firma,no i tez najtansze nie byly.Pokrywka z sredniego sie zbila,wypadla mi z rak i wyladowala na kafelkach,ale inne pokrywki ,ktora mam pasuja do niego.Tak wygladaja moje garnki http://www.purenature.de/shop/misearch.html?query=kochtopf&filterUnerkategorie=Keramik+Kochgeschirr&followSearch=9642&idsOnly=true&ac=misearch&finden=21&finden.x=17&finden.y=13&gclid=CO-T7deZprACFcjwzAodOxe4Yg&verbose=true
Miałam właśnia taką patelnię niestety obchpdzić się z tym sprzętem trzeba baardzo delikatnie patelninie polecam.