jadłam to danie wieki temu, na pielgrzymce młodzieżowej u wspaniałych gospodarzy. Był to sos/ nie sos cebulowo-czosnkowo chyba ziołowy,bardzo gęsty, na pewno ze śmietanką 30%, podawany na ryżu. Było to boskie. Nie potrafie odtworzyć takiego smaku, może ktoś ma pomysł? Będę bardzo wdzieczna za jakiekolwiek wskazówki:-)
Obrane i posiekane cebule delikatnie przysmażyć na oliwie. Kostkę rozpuścić w wodzie. Wymieszać z cebulą i obranym i zmażdżonym czosnkiem. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Zaprawić śmietaną. Przyprawić. Po zdjęciu z ognia zmiksować.
Drodzy moi,
jadłam to danie wieki temu, na pielgrzymce młodzieżowej u wspaniałych gospodarzy. Był to sos/ nie sos cebulowo-czosnkowo chyba ziołowy,bardzo gęsty, na pewno ze śmietanką 30%, podawany na ryżu. Było to boskie. Nie potrafie odtworzyć takiego smaku, może ktoś ma pomysł? Będę bardzo wdzieczna za jakiekolwiek wskazówki:-)
http://www.gotujmy.pl/sos-cebulowo-czosnkowy,przepisy,70726.html
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Obrane i posiekane cebule delikatnie przysmażyć na oliwie. Kostkę rozpuścić w wodzie. Wymieszać z cebulą i obranym i zmażdżonym czosnkiem. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Zaprawić śmietaną. Przyprawić. Po zdjęciu z ognia zmiksować.
============================================================================
Ja zamiast kostki rosołowej dodałbym pieprz ziołowy i wziął 4 ząbki czosnku zamiast jednego. A i śmietana 30%