Forum

Kuchenne porady

pomocy ciasto z rabarbarem

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-02 15:48:45

    jestem w trakcie pieczenia ciasta z rabarbarem Makusi,na dnie miski jest duuuużo soku z budyniem co z nim? wylać na ciasto czy wyrzucić? proszę o szybką odp http://wielkiezarcie.com/recipe32171.html

  • Autor: megi65 Data: 2012-06-02 16:03:41

    Tylko sam rabarbar wrzuć na ciasto .. resztę daruj ; cukier i budyń miał wydobyć nadmiar soku .

    Powodzenia . ))

  • Autor: ewka63 Data: 2012-06-02 16:29:22

    W przepisie nic nie pisze żeby coś wyrzucać. Wyraźnie pisze, że jak rabarbar puści sok, wsypać budyń i wymieszać. I to wszystko wylać na cisto. Budyń jest najprawdopodobniej jako zagęstnik do soku. 

    Na pewno trzeba rabarbar wymieszać i wszystko dać na cisto.

     No to juz wiem jakie ciacho upiekę :) 

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-02 17:05:41

    Soku dałam tyle ile na łyżce sie utrzymało,reszta została,miałam go prawie tyle że owoce pływały w soku więc myślę że wszystko to byłoby za dużo.Wyjełam z piekarnika pachnie świetnie,mam nadzieje że smakować będzie tak samo

  • Autor: makusia Data: 2012-06-02 17:39:33

    Soku dałam tyle ile na łyżce sie utrzymało,reszta została,miałam go
    prawie tyle że owoce pływały w soku więc myślę że wszystko to byłoby
    za dużo.Wyjełam z piekarnika pachnie świetnie,mam nadzieje że smakować
    będzie tak samo

    Za późno przeczytałam, spałam po imprezie Nadmiar soku nie zaszkodzi, ciasto będzie wilgotniejsze;)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-06-02 18:32:34

    Jakiś czas temu robiłam to ciasto i też miałam ogrom soku....zostawiłam go w misce, uznając, że taka ilość spowodowałaby tylko zakalec. Myślę, że ten nadmiar soku powstaje wtedy, gdy rabarbar za długo stoi zasypany cukrem, u mnie tak było, coś mi przeszkodziło i rabarbar sobie leżakował....... Moiim zdaniem należy go wykładać jak tylko puści trochę soku, a nie jak zacznie w nim pływać.

  • Autor: makusia Data: 2012-06-02 19:06:20

    Jakiś czas temu robiłam to ciasto i też miałam ogrom soku....zostawiłam
    go w misce, uznając, że taka ilość spowodowałaby tylko zakalec. Myślę,
    że ten nadmiar soku powstaje wtedy, gdy rabarbar za długo stoi zasypany
    cukrem, u mnie tak było, coś mi przeszkodziło i rabarbar sobie
    leżakował....... Moiim zdaniem należy go wykładać jak tylko puści
    trochę soku, a nie jak zacznie w nim pływać.

    Dokładnie tak, w przepisie jest napisane "jak pusci sok wsypać budyń.." :)

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-02 20:24:58

    ciasto jest pyszne!!!prawie go nie ma a miało być na jutro...muszę ukręcić coś szybkiego na jutrzejsze popołudnie bo przyjedzie chrzestny ojciec mojej córci z prezentem na Dzień dziecka i przedstawi nową narzeczoną...Dzięki wszystkim za porady:)Pozdrawiam

  • Autor: makusia Data: 2012-06-02 20:31:04

    ciasto jest pyszne!!!prawie go nie ma a miało być na jutro...muszę
    ukręcić coś szybkiego na jutrzejsze popołudnie bo przyjedzie chrzestny
    ojciec mojej córci z prezentem na Dzień dziecka i przedstawi nową
    narzeczoną...Dzięki wszystkim za porady:)Pozdrawiam

    Cieszę sie niezmiernie;) Na drugi raz wołaj pod przepisem, szybciej będzie można zareagować;)

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-02 22:20:26

    byłaś offline,Makusiu,sprawdzałam najpierw u żrodła:)

  • Autor: makusia Data: 2012-06-04 19:31:11

    byłaś offline,Makusiu,sprawdzałam najpierw u żrodła:)

    Hihi, ale dostaję powiadommienie na maila;) Najważniejsze że dziewczyny pomogły, nie jest źle:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu