Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pikowanie bazylii?

• Autor: pralina Data: 2012-06-03 12:34:32

Kochani, miesiąc temu posadziłam zioła z nasionek. Majeranek, pietruszka i mięta rosną pięknie, ale bazylia urosła jakieś 3 centymetry i stoi w miejscu. Kolega z pracy po zobaczeniu zdjęcia stwierdził że mi nie urośnie bo zdecydowanie zbyt gęsto ja posiałam, a listki muszą mieć duuuuuużo miejsca Wczoraj weszłam na jakieś forum i tam rzeczywiście ludzie sadzili ją w odległościach ok. 2 centymetry na jedno nasionko. A ja do połówki skrzynki balkonowej nasypałam całe opakowanie i mam liść na liściu

Ponoć mam ja przepikować to może sie ją uratuje ale jak to sie własciwie robi? Mam wyrywać listki? Z korzonkami? w jakim rozstawie? Będe wdzieczna za wytłumaczenie tak na chłopski rozum jak sie za to wziąść bo nie chce zaprzepaścić już chyba ostatniej szansy dla mojej bazylii...

• Autor: jolka60 Data: 2012-06-03 13:01:08

Jesli jeszcze chcesz ratowac,to chyba jest tylko jedn sposob.Nie wyrywaj pojedynczo,bo je zniszczysz.Podlej delikatnie ziemie,aby byla wilgotna,ale nie za duzo,aby nie zrobic blota,bo Ci w nim zgina te roslinki.Delikatnie sprawdz palcem,przy brzegu skrzynki,czy ziemia jest miekka.Jesli tak,nabierz reka,znowu zaczynajac od brzegu,ziemie wraz z sadzonkami.Wloz po prostu reke przy brzegu skrzynki i wyjmij delikatnie troche ziemi z roslinkami,zrusz ja lekko palcami od spodu i poloz,oczywiscie sadzonkami do wierzchu.Delikatnie oddzielaj roslinki i pikuj w odpowiedniej odleglosci.Jesli nie chca sie rozdzielic,znowu zrusz,zawsze od dolu,od ziemi.Czesc roslinek moze zginac,ale wiele uratujesz.

Jesli ci wszystkie wyrosna,chyba obdzielisz cale WZ

Powodzenia.

• Autor: pralina Data: 2012-06-03 13:47:44

Hmmm, Joluś, a gdzie je mam położyć? Mam te wyjęte roślinki dawać spowrotem do tej skrzynki czy powkładać pojedynczo do np. pojemniczków po jogurcie?

• Autor: jolka60 Data: 2012-06-03 23:35:10

Poloz gdzie uwazasz,np na stol (bedzie Ci wygodniej pikowac,a to potrwa).Pozniej wsadzaj juz do pokemnikow,w ktorych maja rosnac,po kilka lub kilkanascie sztuk,zaleznie od wielkosci.

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-06-03 13:06:14

Ja podważam rośliny do pikowania widelcem.

• Autor: jolka60 Data: 2012-06-03 23:35:36

Tez niezly pomysl.

• Autor: stokrotka390 Data: 2012-06-03 15:28:42

Mialas szczescie, ze tak Ci ladnie bazylia zeszla. Moj koperek i pietruszka tez pieknie poschodzily, ale cos je zskreca, po prostu smakuje jakiemus zyjatku, a nie chce pryskac, bo mialo byc bez chemii. A co do Twojej bazylii, to radzilabym Ci ja troche przerzedzic, tzn. co jakies 10 roslinek wykopac 10 i przesadzic do donniczek, bo pojedynczo je przepikowac to nie bedzie latwa sprawa. Bazylia bardzo lubi wilgosc jej korzenie nie moga wysychac, najlepiej podlewac od dolu, pozdrawiam i zycze powodzenia.

• Autor: Inka_1 Data: 2012-06-04 00:21:37

Mialas szczescie, ze tak Ci ladnie bazylia zeszla. Moj koperek i pietruszka
    tez pieknie poschodzily, ale cos je zskreca, po prostu smakuje jakiemus
    zyjatku, a nie chce pryskac, bo mialo byc bez chemii. A co do Twojej bazylii,
    to radzilabym Ci ja troche przerzedzic, tzn. co jakies 10 roslinek wykopac 10
    i przesadzic do donniczek, bo pojedynczo je przepikowac to nie bedzie latwa
    sprawa. Bazylia bardzo lubi wilgosc jej korzenie nie moga wysychac, najlepiej
    podlewac od dolu, pozdrawiam i zycze powodzenia.

Mszyca. Można próbować spryskiwać wodą , zaprosić biedronki lub stosować ekologiczne wywary roślinne.

• Autor: caroline1983 Data: 2012-06-04 09:20:21

Mszyca - niestety jak czegos z nia nie zrobisz to masz po koprze. Z tego co słyszałam to podobno nie lubi gnojówki z pokrzywy.
    Też staram sie nie przesadzac z chemią w ogrodzie ale niestety czasami nie ma wyjścia...

PS. Jak masz mrówki to je zlikwiduj bo one świetnie dbaja o to zeby mszycom dobrze sie zyło. Jak nie chcesz chemii to polecam proszek do pieczenia. 

• Autor: stokrotka390 Data: 2012-06-04 12:46:33

...dziekuje slicznie za pomoc, bede probowac z ta gnojowka z pokrzywy. Ponoc szare mydlo z woda tez jest dobre. Mrowek nie mam na szczescie. Wysieje jeszcze raz i bede walczyc, pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu