Forum

Rozmowy wolne i frywolne

plamy-pomocy!

• Autor: kasnik Data: 2012-06-07 08:47:31

Witajcie.

Mój synus w szkole poplamił sobie spodnie klejem "magic". Powiedział o tym zaraz po powrocie, ale plamy nie były widoczne bo wyschły, tylko troche sztywny materiał. Wyprałam spodnie dwa razy i nic, palmy białe są, zamoczyłam wiec gacie w wodzie z wanishem oxi action, ale nie widze poprawy...:(

Macie jakieś pomysły na uratowanie nowych spodni, czy spisac je na straty:/

Ewa.

• Autor: atek Data: 2012-06-07 10:08:59

Nie należy podchodzić do tych plam jak do barwników stosując  wybielacze etc. Należy w tym przypadku użyć np. rozcieńczalników do farb i lakierów. Spróbuj na początek zmywacza do lakieru do paznokci na bazie acetonu. Jednak nim go użyjesz sprrawdź w miejscu niewidocznym ( wewnętrzna strona paska od spodni) czy stosowany rozcieńczalnik nie odbarwi tkaniny. Kiedyś tak skutecznie wywabiłam plamę z sukienki, że wywabiłam cały wzorek - sukienka i tak była do wyrzucenia. Powodzenia.

• Autor: lexi27 Data: 2012-06-07 13:36:58

Zgadzam się, zanim uzyjesz sprawdz na niewidocznej części spodni, bo możesz zrobić wiecej szkody. Możesz też spróbować niemieckiego mydełka do plam (dostaniesz w każdej dobrej drogerii) choć obawiam się, że klej zrobił już swoje i plama i tak będzie widoczna.

• Autor: izabela_27 Data: 2012-06-07 20:51:54

Magika chyba niczym nie da się sprać:)Moje dzieci dużo ciuchów w przedszkolu zmarnowały tym magicznym klejem:)

• Autor: agulinia Data: 2012-06-07 22:42:38

Może pomoże :)

Kleje

Usuwanie plam po kleju jest uzależnione od podłoża na jakim klej został wyprodukowany.
    1.Plamy od kleju uniwersalnego możemy wywabić acetonem. Musimy jednak używć go bardzo skąpo i uważać by nie odbarwić tkanin kolorowych. Mogą wyblaknąć.
    2.Kleje celulozowe spłukać zimną wodą lub namoczyć i czyścić roztworem salmiaku; można też wyprać w proszku enzymatycznym i wypłukać.
    3.Usuwanie plam spirytusem metylowym, stosujemy przy klejach epoksydowych zanim jeszcze stwardnieją.
    4.Klej do sklejania modeli samolotów czyścić acetonem lub octanem amylu. Niektórzy producenci załączają do kleju również rozpuszczalniki.
    5.Kleje poliwinylowe czyścić spirytusem metylowym.
    6.Kleje neoprenowe (u nas sprzedawane jako neostik) usuwać nie natłuszczającym zmywaczem do paznokci, acetonem lub octanem amylu; następnie przemyć plamę rozpuszczalnikiem.
    7.Kleje z taśm klejących i etykiet namoczyć w wodzie lub przykryć mokrą ściereczką do odmoczenia, a następnie zmyć spirytusem metylowym lub benzyną do czyszczenia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu