czy ktos ma jakis pomysl na wykorzystanie reszty zupy jarzynowej?nie chce jej mrozic a nie do konca wiem jak ja wykorzystac,mozna cos z niej jeszcze wyczarowac?
gdzieś widziałam pomysł na placki z zupy. Trzeba ją zmiksować, dodać mąkę do konsystencji, przyprawy, jajo i usmazyć jak ziemniaczane. Mozna je podawac ze śmietaną lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu, ogórkiem czy pomidorem.
Meguniu, można też podzielić się z głodnymi, a uwierz u mnie są tacy, którzy za łyżkę strawy pięknie się uśmiechają....Dzieląc się z innymi, sami sobie robimy przyjemność...
Zupa jarzynowa - resztki, gdy za dużo by wyrzucić, a za mało by rozdzielić na obiad dla rodzinki jajko mąka przyprawy
Zupę miksujemy i w zależności od ilości dodajemy 1-2 jajka, miksując dodajemy tyle mąki , aby ciasto miało konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki.
Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Gdyby się "rozjeżdzały" przy obracaniu, dodajemy więcej mąki.
Tego rodzaju racuszki robię zazwyczja z zupy jarzynowej, ale mozna poeksperymentować. Nadają się do tego wszelkie zupy z dużą ilością wkrojonych warzyw: kapuśniak, ogórkowa i inne.
Robię zawsze jak mi zupa zostaje są wspaniałe.-)))
To jest ten przepis.. Zupa jarzynowa - resztki, gdy za dużo by wyrzucić, a za mało by rozdzielić na obiad dla rodzinkijajko mąkaprzyprawy Zupę miksujemy i w zależności od ilości dodajemy 1-2 jajka, miksując dodajemy tyle mąki , aby ciasto miało konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki. Przyprawy według uznania. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Gdyby się "rozjeżdzały" przy obracaniu, dodajemy więcej mąki. Tego rodzaju racuszki robię zazwyczja z zupy jarzynowej, ale mozna poeksperymentować. Nadają się do tego wszelkie zupy z dużą ilością wkrojonych warzyw: kapuśniak, ogórkowa i inne. Robię zawsze jak mi zupa zostaje są wspaniałe.-))) można dodać kiełbasy pokrojonej w kostkę..
ja robię takie placuszki z każdej zupy, obojętne czy jest z ziemniakami, ryżem czy makaronem ... moi panowie twierdzą, że w tej postaci zupa jest smaczniejsza ... czasami specjalnie gotuje więcej zupy, żeby na drugi dzień zrobic placuszki ... takie placuszki moi chłopcy jedzą z ketchupem, a ja z jogurtem
czy ktos ma jakis pomysl na wykorzystanie reszty zupy jarzynowej?nie chce jej mrozic a nie do konca wiem jak ja wykorzystac,mozna cos z niej jeszcze wyczarowac?
gdzieś widziałam pomysł na placki z zupy. Trzeba ją zmiksować, dodać mąkę do konsystencji, przyprawy, jajo i usmazyć jak ziemniaczane. Mozna je podawac ze śmietaną lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu, ogórkiem czy pomidorem.
Skoro nie zamrażać to może do słoików.
Gorącą wlać do słoika, zakręcić. Postawić do gróry nogami, do ostygnięcia. Taka zupa może postać spokojnie kilka tygodni w lodówce.
Ja tak robię zawsze z zupą jak mi zostaje. A później mam gotową do jedzonka.
Smakuje tak samo jak świeża. Smaczniejsza niż po mrożeniu.
http://wielkiezarcie.com/recipe11455.html
Link ' uszkodzony ' ?!
Ręczny blender w dłoń i zupa - krem gotowa. Drugie danie bardzo wskazane :)
u mnie nie jest uszkodzony i się otwiera.
Przepis Duniaszy
http://wielkiezarcie.com/recipe11455.html
Witryna sieci Web nie może wyświetlić strony
U mnie pokazuje się coś takiego...
kurcze, ciekawe czy tak tez jest u innych.
Trudno. tytuł Coś z niczego czyli kolacja z resztek 1
U mnie też nie wyswietla
u mnie też nie
u mnie nie jest uszkodzony i się otwiera. Przepis
Duniaszy http://wielkiezarcie.com/recipe11455.html
O ile wiem Duniasza usunęła konto Masz ten przepis w ulubionych?
Pewno tak !! Przepis nie zobaczą osoby które nie mają go w ulubionych!!
mahika zapomniałaś?
Zapomniałam, albo nie wiedziałam ;/
Mam je własnie w ulubionych.
Mało tu jestem, to moze mi coś umknęło ;]
W kazdym razie w przepisie są 2-3 jajka, mąka, przyprawy wg uznania,
zmiksowac wszystko, a ciasto ma być nieco gęstsze niż na naleśniki :)
Podziel się z kotkiem , pieskiem czy wróbelkiem . Ja przynajmniej jak mam taką możliwość rozpieszczam latajace i domowe stworki .. ::))
super pomysl z placuszkami!dziekuje bardzo za wszystkie odp:)
Meguniu, można też podzielić się z głodnymi, a uwierz u mnie są tacy, którzy za łyżkę strawy pięknie się uśmiechają....Dzieląc się z innymi, sami sobie robimy przyjemność...
To jest ten przepis..
jajko
mąka
przyprawy
Zupę miksujemy i w zależności od ilości dodajemy 1-2 jajka, miksując dodajemy tyle mąki , aby ciasto miało konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki.
Przyprawy według uznania.
Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Gdyby się "rozjeżdzały" przy obracaniu, dodajemy więcej mąki.
Tego rodzaju racuszki robię zazwyczja z zupy jarzynowej, ale mozna poeksperymentować. Nadają się do tego wszelkie zupy z dużą ilością wkrojonych warzyw: kapuśniak, ogórkowa i inne.
Robię zawsze jak mi zupa zostaje są wspaniałe.-)))
można dodać kiełbasy pokrojonej w kostkę..
To jest ten przepis.. Zupa jarzynowa - resztki, gdy
ja robię takie placuszki z każdej zupy, obojętne czy jest z ziemniakami, ryżem czy makaronem ... moi panowie twierdzą, że w tej postaci zupa jest smaczniejsza ... czasami specjalnie gotuje więcej zupy, żeby na drugi dzień zrobic placuszki ... takie placuszki moi chłopcy jedzą z ketchupem, a ja z jogurtemza dużo by wyrzucić, a za mało by rozdzielić na obiad dla rodzinkijajko
mąkaprzyprawy Zupę
miksujemy i w zależności od ilości dodajemy 1-2 jajka, miksując dodajemy
tyle mąki , aby ciasto miało konsystencję nieco gęstszą niż na
naleśniki. Przyprawy według uznania. Smażymy małe placuszki na
rozgrzanym tłuszczu. Gdyby się "rozjeżdzały" przy obracaniu, dodajemy
więcej mąki. Tego rodzaju racuszki robię zazwyczja z zupy jarzynowej, ale
mozna poeksperymentować. Nadają się do tego wszelkie zupy z dużą
ilością wkrojonych warzyw: kapuśniak, ogórkowa i inne. Robię
zawsze jak mi zupa zostaje są wspaniałe.-))) można dodać kiełbasy
pokrojonej w kostkę..