Witajcie. W tamtym tygodniu byłam gościem na komunii, na ktyórej podano pyszne galaretki z kurczaka- chyba z piersi, groszku, jajka itp. Czy znacie może jakieś sprawdzone przepisy na takie cudo?
Taka galaretka to na pewno piersi z kurczaka, ugotowane w rosole drobiowymz dodatkiem kilku łap z kurczaka(stąd naturalna żelatyna)) i jarzynami rosołowymi. Potem na dno miseczek wykładamy ugotowany uprzednio garnir(Jaja, groszek, marchewka, natka pietruszki), pokrojona pierś z kurczaka i zalewamy schłodzonym wywarem.Studzimy, wykładamy na lisciu sałaty i gotowe))Uwaga-wywar musi być doprawiony dosć sporą ilością pieprzu. Do mięsa nie polecam w tym przypadku przeciśniętego czosnku-to delikatne galaretki.Najlepiej chłodzić je w foremkach do tartolletek-wyglądają wtedy elegancko))Smacznego!
Taka galaretka to na pewno piersi z kurczaka, ugotowane w rosole drobiowymz dodatkiem kilku łap z kurczaka(stąd naturalna żelatyna)) i jarzynami rosołowymi. Potem na dno miseczek wykładamy ugotowany uprzednio garnir(Jaja, groszek, marchewka, natka pietruszki), pokrojona pierś z kurczaka i zalewamy schłodzonym wywarem.Studzimy, wykładamy na lisciu sałaty i gotowe))Uwaga-wywar musi być doprawiony dosć sporą ilością pieprzu. Do mięsa nie polecam w tym przypadku przeciśniętego czosnku-to delikatne galaretki.Najlepiej chłodzić je w foremkach do tartolletek-wyglądają wtedy elegancko))Smacznego!
Kituś z kilku łap kurczaka to wydzie słaby wywar. Ja gotuję 2 kg łapek z kurczaka, jak sie prawie rozgotują, to wyrzucam, do wywaru z łapek wkładam mięso z kurczaka, z warzywami, i przyprawami. Potem rozdzielam do miseczek. Ważne musi byc dużo łapek, bo one dają klej.
Witajcie. W tamtym tygodniu byłam gościem na komunii, na ktyórej podano pyszne galaretki z kurczaka- chyba z piersi, groszku, jajka itp. Czy znacie może jakieś sprawdzone przepisy na takie cudo?
Taka galaretka to na pewno piersi z kurczaka, ugotowane w rosole drobiowymz dodatkiem kilku łap z kurczaka(stąd naturalna żelatyna)) i jarzynami rosołowymi. Potem na dno miseczek wykładamy ugotowany uprzednio garnir(Jaja, groszek, marchewka, natka pietruszki), pokrojona pierś z kurczaka i zalewamy schłodzonym wywarem.Studzimy, wykładamy na lisciu sałaty i gotowe))Uwaga-wywar musi być doprawiony dosć sporą ilością pieprzu. Do mięsa nie polecam w tym przypadku przeciśniętego czosnku-to delikatne galaretki.Najlepiej chłodzić je w foremkach do tartolletek-wyglądają wtedy elegancko))Smacznego!
Teściowa zbiera pudełeczka po serkach topionych zamykanych jest fajna porcyjka i można zamknąć galaretka nie wysycha.
dobry pomysł!!!Kupuję)))
Taka galaretka to na pewno piersi z kurczaka, ugotowane w rosole drobiowymz
Kituś z kilku łap kurczaka to wydzie słaby wywar. Ja gotuję 2 kg łapek z kurczaka, jak sie prawie rozgotują, to wyrzucam, do wywaru z łapek wkładam mięso z kurczaka, z warzywami, i przyprawami. Potem rozdzielam do miseczek. Ważne musi byc dużo łapek, bo one dają klej.dodatkiem kilku łap z kurczaka(stąd naturalna żelatyna)) i jarzynami
rosołowymi. Potem na dno miseczek wykładamy ugotowany uprzednio garnir(Jaja,
groszek, marchewka, natka pietruszki), pokrojona pierś z kurczaka i zalewamy
schłodzonym wywarem.Studzimy, wykładamy na lisciu sałaty i
gotowe))Uwaga-wywar musi być doprawiony dosć sporą ilością pieprzu. Do
mięsa nie polecam w tym przypadku przeciśniętego czosnku-to delikatne
galaretki.Najlepiej chłodzić je w foremkach do tartolletek-wyglądają wtedy
elegancko))Smacznego!
Polecam Ci przepis z mojego bloga: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/04/galareta-drobiowa-z-dodatkami.html oczywiście możesz dodać pierś z kurczaka, zamiast udek.
właśnie czegoś takiego szukałam. Dziękuję Ci bardzo i wszystkim za rady.
http://wielkiezarcie.com/recipe55251.html polecam jest bardzo dobra
Wielokrotnie sprawdzony i pyszny Galat drobiowo-warzywny Darii