Forum

Kuchenne porady

galaretka z kurczaka, zimne nóżki- szukam przepisu

• Autor: sawalek Data: 2012-06-08 15:41:46

Witajcie. W tamtym tygodniu byłam gościem na komunii, na ktyórej podano pyszne galaretki z kurczaka- chyba z piersi, groszku, jajka itp. Czy znacie może jakieś sprawdzone przepisy na takie cudo?

• Autor: majolika Data: 2012-06-08 15:53:41

Taka galaretka to na pewno piersi z kurczaka, ugotowane w rosole drobiowymz dodatkiem kilku łap z kurczaka(stąd naturalna żelatyna)) i jarzynami rosołowymi. Potem na dno miseczek wykładamy ugotowany uprzednio garnir(Jaja, groszek, marchewka, natka pietruszki), pokrojona pierś z kurczaka i zalewamy schłodzonym wywarem.Studzimy, wykładamy na lisciu sałaty i gotowe))Uwaga-wywar musi być doprawiony dosć sporą ilością pieprzu. Do mięsa nie polecam w tym przypadku przeciśniętego czosnku-to delikatne galaretki.Najlepiej chłodzić je w foremkach do tartolletek-wyglądają wtedy elegancko))Smacznego!

• Autor: hanah30 Data: 2012-06-08 19:21:19

Teściowa zbiera pudełeczka po serkach topionych zamykanych jest fajna porcyjka i można zamknąć galaretka nie wysycha.

• Autor: majolika Data: 2012-06-08 22:33:26

dobry pomysł!!!Kupuję)))

• Autor: jagoda.pik Data: 2012-06-10 17:48:08

Taka galaretka to na pewno piersi z kurczaka, ugotowane w rosole drobiowymz
    dodatkiem kilku łap z kurczaka(stąd naturalna żelatyna)) i jarzynami
    rosołowymi. Potem na dno miseczek wykładamy ugotowany uprzednio garnir(Jaja,
    groszek, marchewka, natka pietruszki), pokrojona pierś z kurczaka i zalewamy
    schłodzonym wywarem.Studzimy, wykładamy na lisciu sałaty i
    gotowe))Uwaga-wywar musi być doprawiony dosć sporą ilością pieprzu. Do
    mięsa nie polecam w tym przypadku przeciśniętego czosnku-to delikatne
    galaretki.Najlepiej chłodzić je w foremkach do tartolletek-wyglądają wtedy
    elegancko))Smacznego!

Kituś z kilku łap kurczaka to wydzie słaby wywar. Ja gotuję 2 kg łapek z kurczaka, jak sie prawie rozgotują, to wyrzucam, do wywaru z łapek wkładam mięso z kurczaka, z warzywami, i przyprawami. Potem rozdzielam do miseczek. Ważne musi byc dużo łapek, bo one dają klej.

• Autor: olusia23 Data: 2012-06-08 21:38:35

Polecam Ci przepis z mojego bloga: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/04/galareta-drobiowa-z-dodatkami.html oczywiście możesz dodać pierś z kurczaka, zamiast udek.

• Autor: sawalek Data: 2012-06-08 22:00:34

właśnie czegoś takiego szukałam. Dziękuję Ci bardzo i wszystkim za rady.

• Autor: hanah30 Data: 2012-06-09 17:08:10

http://wielkiezarcie.com/recipe55251.html polecam jest bardzo dobra

• Autor: Paola_r Data: 2012-06-09 19:57:46

Wielokrotnie sprawdzony i pyszny Galat drobiowo-warzywny Darii

Przejdź do pełnej wersji serwisu