Forum

Kuchenne porady

Mrozenie miesa

  • Autor: Piper Data: 2012-06-08 20:39:24

    Nie mam duzego doswiadczenia w kuchni dlatego zwracam sie do was z zapytaniem, jak dlugo mozna przechowywac zamrozone mieso. Nie jestem pewna ale mysle ze jakas roznica dzielac je na rodzaje..... a wiec, jak dlugo mieso moze  lezakowac w zamrazalniku, interesuja mnie drob, cielecina, wolowina, dziczyzna?

  • Autor: marzena89gb Data: 2012-06-09 15:37:52

    z mojej praktyki wynika że ok 3 mies póżniej zaczyna śmierdziec starzyzną

  • Autor: Ania35 Data: 2012-06-11 17:25:28

    Ja przechwuję mięso do miesiąca. Ryby do dwóch tygodni. Pozdrawiam:)))

  • Autor: Jola666 Data: 2012-06-13 10:56:08

    Mięso można przechowywać długo nawet do 1 roku.Ja kupuję większe ilości u rzeznika, mrożę,dzielę na porcje i zużywam w ciągu 3 miesięcy.Trzeba jednak pamiętać aby było ono szczelnie zapakowane ,najlepiej w torebki z grubej folii, lub pojemniki , bo w zamrażalniku schnie .No i najważniejsza zasada : mięso raz rozmrożone nie nadaje się do ponownego zamrożenia .

    Wołowe i drobiowe-10-12 mies

    Cielęcina ,baranina -8-10 mies

    Wieprzowina -5 mies

    Ryby (oczyszczone ,wypatroszone)-4-5 mies

    Dziczyzny nie mroziłam więc nie wiem  :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu