Nie mam duzego doswiadczenia w kuchni dlatego zwracam sie do was z zapytaniem, jak dlugo mozna przechowywac zamrozone mieso. Nie jestem pewna ale mysle ze jakas roznica dzielac je na rodzaje..... a wiec, jak dlugo mieso moze lezakowac w zamrazalniku, interesuja mnie drob, cielecina, wolowina, dziczyzna?
Mięso można przechowywać długo nawet do 1 roku.Ja kupuję większe ilości u rzeznika, mrożę,dzielę na porcje i zużywam w ciągu 3 miesięcy.Trzeba jednak pamiętać aby było ono szczelnie zapakowane ,najlepiej w torebki z grubej folii, lub pojemniki , bo w zamrażalniku schnie .No i najważniejsza zasada : mięso raz rozmrożone nie nadaje się do ponownego zamrożenia .
Nie mam duzego doswiadczenia w kuchni dlatego zwracam sie do was z zapytaniem, jak dlugo mozna przechowywac zamrozone mieso. Nie jestem pewna ale mysle ze jakas roznica dzielac je na rodzaje..... a wiec, jak dlugo mieso moze lezakowac w zamrazalniku, interesuja mnie drob, cielecina, wolowina, dziczyzna?
znalazłam na necie cos takiego:)
http://www.bycseniorem.pl/Co_i_jak_dlugo_mozna_przechowywac_w_zamrazalniku__42_n1126
i takiego...
http://www.se.pl/kobieta/zdrowie-kosmetyki/ile-mozna-przechowywac-produkty-w-zamrazarce-jak-dlugo-wazne-sa-mrozonki_212540.html
może się przyda:) pozdrawiam:)
z mojej praktyki wynika że ok 3 mies póżniej zaczyna śmierdziec starzyzną
Ja przechwuję mięso do miesiąca. Ryby do dwóch tygodni. Pozdrawiam:)))
Mięso można przechowywać długo nawet do 1 roku.Ja kupuję większe ilości u rzeznika, mrożę,dzielę na porcje i zużywam w ciągu 3 miesięcy.Trzeba jednak pamiętać aby było ono szczelnie zapakowane ,najlepiej w torebki z grubej folii, lub pojemniki , bo w zamrażalniku schnie .No i najważniejsza zasada : mięso raz rozmrożone nie nadaje się do ponownego zamrożenia .
Wołowe i drobiowe-10-12 mies
Cielęcina ,baranina -8-10 mies
Wieprzowina -5 mies
Ryby (oczyszczone ,wypatroszone)-4-5 mies
Dziczyzny nie mroziłam więc nie wiem :)