Witam.Planuję przyrządzić pierwszą w swoim życiu kaczkę,sprawdzony przepis już mam,problem dotyczy gatunku kaczki.W sklepach dostępna jest pekinka oraz barbarie zwana też barbie.No i właśnie.Która lepsza i czym w ogóle one się od siebie różnią ?Chodzi mi o smak,kruchość itp.Będę wdzięczna za rady,o kaczuszce marzy mój tata na swoje 70 urodzinyPlanuję ją zaserwować z kluskami śląskimi,sosem i zasmażaną czerwoną kapustą.Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Witam. Ja osobiście nie robiłam kaczki ale moja znajoma robiła kaczkę pekinke nadziewaną i tyle co moge podpowiedzieć to - kaczka pekinka ma chude miesko, a barbie jest tłustą kaczuszką. Pozdrawiam.
Piekłam kaczkę wiele razy,w tym "pekinkę".Z "barbarie" nie miałam do czynienia,ale podobno jest bardzo smaczna.Jest właściwie odmianą dzikiej kaczki czy "kaczopodobna".Jeśli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć,szukaj pod nazwą "kaczka piżmowa".
Jakakolwiek kaczke wybierzesz, odetnij "ogonek". Mam wrażenie, ze gruczol kuprowy nadaje nieprzyjemny smak powstałemu sosowi. Warto przed końcem pieczenia wyjąć kaczke z sosu i dopiec z obu stron na ruszcie dla zrumienienia skory. Sos dopraw majerankiem, zagesc mąka. Wspaniale komponuje się z pomaranczami. Resztki do bigosu.
Witam.Planuję przyrządzić pierwszą w swoim życiu kaczkę,sprawdzony przepis już mam,problem dotyczy gatunku kaczki.W sklepach dostępna jest pekinka oraz barbarie zwana też barbie.No i właśnie.Która lepsza i czym w ogóle one się od siebie różnią ?Chodzi mi o smak,kruchość itp.Będę wdzięczna za rady,o kaczuszce marzy mój tata na swoje 70 urodzinyPlanuję ją zaserwować z kluskami śląskimi,sosem i zasmażaną czerwoną kapustą.Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Witam. Ja osobiście nie robiłam kaczki ale moja znajoma robiła kaczkę pekinke nadziewaną i tyle co moge podpowiedzieć to - kaczka pekinka ma chude miesko, a barbie jest tłustą kaczuszką. Pozdrawiam.
Piekłam kaczkę wiele razy,w tym "pekinkę".Z "barbarie" nie miałam do czynienia,ale podobno jest bardzo smaczna.Jest właściwie odmianą dzikiej kaczki czy "kaczopodobna".Jeśli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć,szukaj pod nazwą "kaczka piżmowa".
Jakakolwiek kaczke wybierzesz, odetnij "ogonek". Mam wrażenie, ze gruczol kuprowy nadaje nieprzyjemny smak powstałemu sosowi. Warto przed końcem pieczenia wyjąć kaczke z sosu i dopiec z obu stron na ruszcie dla zrumienienia skory. Sos dopraw majerankiem, zagesc mąka. Wspaniale komponuje się z pomaranczami. Resztki do bigosu.