Forum

Kuchenne porady

Polskie Gospodynie

  • Autor: bettybez Data: 2012-06-21 16:54:33

    Jak robicie taką fasolę? Chodzi za mną taka i chodzi, odkąd kiedyś, x lat temu zjadłam coś podobnego nad morzem. Jeszcze dziś pamiętam smak selera, mniam...

    Etykietka twierdzi, że to fasola według przepisów Polskich Gospodyń, więc liczę, że coś wiecie na ten temat, i podzielicie się wiedzą :)

  • Autor: as Data: 2012-06-21 22:20:09

    Mi to kojarzy się z fasolka po bretońsku tylko bez wędliny. Może to Ci się przyda. Tylko nie dodawaj wtedy wędliny http://wielkiezarcie.com/recipe45040.html

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-21 22:43:38

    to fasolka po bretońsku,choć wydaje mi się że większość polskich gospodyń dodaje kiełbaskę i boczek oraz warzywa

  • Autor: bettybez Data: 2012-06-27 12:07:49

    no i spektakularna klapa. Moje umiejętności w zakresie robienia sosów oscylują w okolicach zera. Całość do wyrzucenia, szkoda :(

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-27 12:28:38

    no i spektakularna klapa. Moje umiejętności w zakresie robienia sosów
    oscylują w okolicach zera. Całość do wyrzucenia, szkoda :(

    Namocz fasolę,na noc.Zagotuj w tej samej wodzie co się moczyła ale uważaj na pianę,żeby nie wykipiała.Zmniejsz płomień,można dodać wedzone  żeberko,kość,czy inne mięsko.Kilka ziaren ziela angielskiego,i 3 listki laurowe,3 ząbki czosnku(pod koniec gotowania),lekko osól.Marchew,selera i pietruszkę pokrój w kosteczkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu,wrzuć do fasoli(woda powinna zakrywać fasolę),pokrój w kostkę boczek i kiełbasę lekko podsmaż i wrzuć do fasoli,mieszaj,żeby się nie przypaliło,bo pod wpływem gotowania,będzie gęste.Jak fasola będzie miękka dopraw do smaku solą,pieprzem,papryką czerwoną w proszku łagodną,i dodaj koncentrat pomidorowy.Można zaprawić zasmażką,ale ja tego nie robię bo i tak jest ciężkostrawne.Ma koniec posyp majerankiem roztartym w dłoni.Podaj z pieczywem,smacznego!Ja osobiście wolę fasolkę bez warzyw,bo zmieniają one smak fasoli.Powodzenia

  • Autor: bettybez Data: 2012-06-27 12:40:21

    Mamolenki, napracowałaś się wyjaśniając, dziękuję, ale ja nie chciałam robić fasolki po bretońsku :) żadnego mięsa, żadnej wędliny znaczy się :) Bazując na składnikach z opakowania Pudliszek (fasola, cebula, pietruszka, seler, mąka, cukier, sól i pieprz, koncentrat pomidorowy) chciałam zrobić fasolę w pomidorowym sosie z selerową nutką. Seler wzięłam naciowy, bo pamiętam swoje poprzednie podejście do tematu, gdy użyłam korzeniowy, i to była klapa i w ogóle nie to. A teraz myślę, że za dużo tego selera było, i niepotrzebnie jeszcze go zmiksowałam na papkę... Eh, gotowanie jest trudne :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu