Forum

Kuchenne porady

Ciasta piaskowe

• Autor: promyczek71 Data: 2012-06-21 22:04:06

Dość nieźle wychodzą mi różnego rodzaju wypieki poza jednym wyjątkiem - ciastem piaskowym. Zawsze wychodzi mi jakieś zbite, twarde. Z zazdrością patrzę na udane wypieki z rodzaju ciast piaskowych, chciałabym się nauczyć by ciasta te wychodziły mi puszyste.

Proszę podzielcie się swoimi sposobami wykonania ciasta piaskowego. Czym ucieracie margarynę z cukrem by była puszysta ? Zaznaczam, że nie mam robota do ciasta z wyższej pólki a zwykły mikser.

• Autor: atek Data: 2012-06-21 22:37:19

Od dłuższego czasu ciasto piaskowe (w różnych wariantach smakowych) przygotowuję na bazie przepisu z książki "Ciasta domowe" Bytnerowiczowej. Oryginalny przepis nazywa się "Babka wiedeńska" i jest tzw. przepisem szklankowym. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. 4 jaja, szklanka cukru (mikser) szklanka mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej ( ja daję 1/2-3/4 szklanki), łyżeczka proszku do pieczenia, zapach  (mikser) - i  szklanka wrzącej margaryny "ciurkiem" wmiksowana do ciasta . Ciasto jest "podrośnięte" nim trafi do piekarnika. Całość przygotowywania to 5 minut a do mycia jeden garnek. Z ciastami to jest tak - moja mama uwielbiała babkę, która robiłam z tego przepisu (waniliowa, łaciata, cytrynowa, piegusek z makiem, kawowa etc) a według mnie nic nie przebije babki piaskowej mojej mamy ucieranej drewnianą pałką przez 30 minut.

• Autor: promyczek71 Data: 2012-06-21 22:55:14

Chciałabym dobrze zrozumieć ... z tego co piszesz to powinnam ucierać jajka z cukrem ? Ostatnio ucierałam margarynę z cukrem ale nie utarło mi się to na puch. Spróbuję twoim sposobem ... a co to znaczy " ciasto jest podrośnięte " przed włożeniem do piekarnika ?

Dopisano 12-06-21 23:50:33:

Myślę, że nie dałabym rady 30 min ucierać pałką :(

• Autor: atek Data: 2012-06-22 16:16:41

Chciałabym dobrze zrozumieć ... z tego co piszesz to powinnam ucierać jajka
    z cukrem ? Ostatnio ucierałam margarynę z cukrem ale nie utarło mi się to
    na puch. Spróbuję twoim sposobem ... a co to znaczy " ciasto jest
    podrośnięte " przed włożeniem do piekarnika ?Dopisano 12-06-21
    23:50:33:Myślę, że nie dałabym rady 30 min ucierać pałką :(

A konkretnie zmiksować całe jajka z cukrem. Cukier powinien się rozpuścić, więc lepiej użyć drobnego - nie kryształ, ale też nie puder. Powstaje z tego coś w rodzaju kogla-mogla. A teraz "podrośnięte" - w wysokiej temperaturze proszek do pieczenia ( wodorowęglan) rozkłada się do CO2 i stąd porowatość ciasta po upieczeniu. Ponieważ już w trakcie mieszania ciasta (dodaje się  wrzący tłuszcz) temperatura  ciasta rośnie - powstaje CO2 i ciasto "rośnie" poza piekarnikiem. Pozdrawiam wszystkich amatorów ciasta piaskowego. 

P.S. Jeżeli na bazie tego przepisu ktoś chciałby zrobić pieguska - na te proporcje razem z mąką dodaje się niecałą szklankę maku (suchego, nie zmielonego), aromat migdałowy, a zamiast zwykłej mąki pszennej - krupczatkę. To znów ulubiona wersja mojego taty. 

• Autor: atek Data: 2012-06-22 16:18:18

Acha - trochę więcej proszku do pieczenia - ciasto jest cięższe ( mak + krupczatka)

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-06-21 23:22:43

Może to ciacho ci się uda? :)

http://wielkiezarcie.com/recipe56548.html

• Autor: promyczek71 Data: 2012-06-21 23:49:08

Mamo - Różyczki oczywiście spróbuję :) Tylko chciałabym teraz wykorzystać ciasto piaskowe do upieczenia z owocami. Myślę, że nie zaszkodzi je upiec w szerszej blaszce i na wierzch ułożyć owoce ?

• Autor: alicja_bt Data: 2012-06-22 08:44:47

Do babek i ciasta piaskowego dodaję łyżkę alkoholu. Jeżeli dodaję likier to nawet trochę iecej bo ciasto pięknie pachnie. Alkohol sprawie że ciasto lepiej wyrasta i jest puszyste.

• Autor: promyczek71 Data: 2012-06-22 11:58:18

wezmę tę radę pod uwagę

Przejdź do pełnej wersji serwisu