Forum

Gawędy o jedzeniu

Ciasta na maślance lub mleku a zakalec

  • Autor: frytka Data: 2012-06-25 14:28:03

    Ostatnio robiłam ciasto z dodatkiem mleka ,takie z truskawkami.Wyszedł zakalec na całości.Myślałam,że to tylko mi nie wyszło,ale po przeczytaniu kilku przepisów i komentarzy widzę,że niektórzy też mają z tym problem.Zastanawiam się dlaczego się nie udają. Bez dodatku mleka czy maślanki wyrastają bez problemu.Z babkami też nie jest najlepiej.Jedynie co mi się udaje to babka majonezowa.Czy wiecie o co tu chodzi?Może ktoś się podzieli uwagami. Zaznaczę,że piekarnik mam dobry.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-06-25 17:18:36

    z maślanką wychodzą mi dobre, z mlekiem nie wiem, bo nie wiem ile tego mleka dodawałaś..... z którego przepisu korzystałaś? choć nie, robiłam wg przepisu ikusi z mlekiem właśnie, wyszło super

  • Autor: frytka Data: 2012-06-25 17:26:45

    Robiłam dziurawe ciasto autorki olusi23.

  • Autor: olusia23 Data: 2012-06-25 18:03:18

    Frytka a może to kwstia piekarnika? Mnie nigdy nie wyszedł zakalec na maślance czy mleku. Masz piekarnik gazowy czy elektryczny? Czy ustawiłaś pieczenia na dolną grzałkę czy na górną i dolną? Czy sprawdzałaś ciasto patyczkiem przed końcem peiczenia? Myślę, że w tym może tkwić problem, bo moje dziurawe ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe83206.html wyrosło nadwymiar ładnie:

  • Autor: belkot68 Data: 2012-06-25 18:17:15

    Zastąp proszek do pieczenia sodą lub daj pół na pół,mi z proszkiem też zakalec wychodzi a z soda jest ok.

  • Autor: matani Data: 2012-06-27 13:32:26

    soda reaguje z kwasami i zalecana jest właśnie przy użyciu maślanki albo jogurtu, pięknie wszystko rośnie

  • Autor: frytka Data: 2012-06-25 20:20:06

    Olusiu23 zazdroszcze ci ,że tak pięknie ci wyrastają.Mam piekarnik elektryczny i ustawiłam na dolnej i górnej grzałce.Patyczkiem akurat nie sprawdzałam,ale było mocno przyrumienione więc wyciągnęłam.Ale powiem ci,że w smaku był przepyszny  i wsunęliśmy go pomimo zakalca.Inne ciasta jak biszkopt czy drożdżowe rosną idealnie.Może kiedyś jeszcze spróbuję bo warto.Może to wina truskawek bo miałam bardzo duże i przepołowiłam je na pół a sok był naokoło ciasta jak się piekło.

  • Autor: olusia23 Data: 2012-06-25 20:39:32

    Może być to także wina truskawek, albo tego, że dodałaś ich za dużo. Ja piekę to ciasto tylko na rozgrzanej dolnej grzałce. Jeśli dasz na góra-dół to spowalniasz wyrastanie ciasta i może zrobić się zakalec. Dodatkowo ciasto bardzo szybko się rumieni z góry co wprowadza w błąd, że jest już upieczone. Można pod koniec pieczenia włączyć górę-dół, aby ciasto delikatnie się zrumieniło, ale przez 3/4 czasu piec tylko na dolnej grzałce. Piekarniki pieką różnie, dlatego polecam jednak sprawdzanie ciasta po podanym w przepisie czasie pieczenia patyczkiem, aby sprawdzić, czy przypadkiem nie trzeba dopiec jeszcze np. około 10 minut, aby uniknąć zakalca. 

    Cieszę się, że ciasto pomimo zakalca samakowało :) Mam nadzieję, że wrócisz jeszcze do tego przepisu i nie zraziłaś się po pierwszej próbie :) 

  • Autor: agulinia Data: 2012-06-25 20:43:29

    Tak się zastanawiam, a może dałaś zbyt małe odstępy między truskawkami? Sprawdzaj patyczkiem, zawsze można ciut zmiejszyć temperaturę jak zobaczysz, że nie jest dobre, a jest przypieczone.

  • Autor: frytka Data: 2012-06-25 20:55:12

    Dziekuję za uwagi wezmę je wszystkie do serca jak będę piekła te ciacho.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-06-25 19:13:18

    Mnie też wyszedł zakalec jak robiłam ciasto z truskawkami z dodatkiem mleka.

  • Autor: ani75 Data: 2012-06-26 10:39:29

    Ja tez mam często problem z ciastami do których dodaje się mleko,maślankę ,olej lub stopiony tłuszcz i w sumie przestałam takie ciasta piec bo tylko marnowałam składniki Babki wszystkie prawie z zakalcem tylko kilka wyrosło jak zamieniłam zwykłą mąkę na krupczatkę.Wezmę Wasze rady pod uwagę i zaryzykuję jeszcze raz...

Przejdź do pełnej wersji serwisu