Mam w ogródku nadmiar młodej kapusty. Po deszczu zaczyna już pękać. Nie mogę przecież codziennie jeść kapusty. Czy można młodą kapustę jakoś przechować, zamrozić, coś zrobić, żeby się nie zmarnowała.
Wczesna odmiana kapuchy tak ma , lubi pękać . Jak sięgam pamięcią babci nie przeszkadzała kapusta z warzywnika , lekko pęknieta . Możesz wyciąć w pień i w chłodne , bezzapachowe miejsce jakaś spiżarnia , piwniczka . Co prawda , pierwsze liście mogą zażółknąć ale po usunięciu ich masz nadal smaczną kapustkę .. ))
Bigosik z młodej kapusty robię tak. Podduszam pokrojoną kapustkę z przyprawami (kucharek, pieprz, troszkę słodkiej i ostrej papryki), dodaję posiekany koperek i podsmażoną kiełbaskę. Do smaku daję trochę przecieru pomidorowego, tzn. ok 2-3 łyżek. Duszę razem chwilkę aby się wszystko połączyło. Do suchych słoików nakładam przestudzony bigosik, mocno zakręcam i gotuję słoiki ( od chwili zagotowania jakieś 10 minut). Wykładam przykrywkami do dołu i czekam aż słoiki będą zimne. Ja taki bigosik przechowuję w chłodnym miejscu lub w lodówce. Smacznego i pozdrawiam
Mam w ogródku nadmiar młodej kapusty. Po deszczu zaczyna już pękać. Nie mogę przecież codziennie jeść kapusty. Czy można młodą kapustę jakoś przechować, zamrozić, coś zrobić, żeby się nie zmarnowała.
Witam. Ja kapuste szatkuje i mroże. Zamrożoną dodawałam np.do zupki i była jak swieża;)
kapustę przeznaczoną do mrożenia trzeba zblanszować? czy zamrozić świeżą?
Zrób sobie kiszoną w słoikach
Masz rację Agnieszko:) taka kapusta kiszona w słoikach jest rewelacyjna.Za mną z młodej bigosik chodzi , muszę koniecznie ugotować.
Ja zrobiłabym kiszoną w słoikach i później na bigosik jak znalazł.
Wczesna odmiana kapuchy tak ma , lubi pękać . Jak sięgam pamięcią babci nie przeszkadzała kapusta z warzywnika , lekko pęknieta . Możesz wyciąć w pień i w chłodne , bezzapachowe miejsce jakaś spiżarnia , piwniczka . Co prawda , pierwsze liście mogą zażółknąć ale po usunięciu ich masz nadal smaczną kapustkę .. ))
Możesz zrobić też bigosik z młodej kapustki i zagotować w słoikach. Bigosik rewelacyjny i kapusta uratowana!!! Pozdrawiam
a może ktoś podpowiedzieć jak robi się kapustę mlodą kiszoną w sloikach lub bigos z młodej kapusty w słoikach?pozdrawiam
Bigosik z młodej kapusty robię tak. Podduszam pokrojoną kapustkę z przyprawami (kucharek, pieprz, troszkę słodkiej i ostrej papryki), dodaję posiekany koperek i podsmażoną kiełbaskę. Do smaku daję trochę przecieru pomidorowego, tzn. ok 2-3 łyżek. Duszę razem chwilkę aby się wszystko połączyło. Do suchych słoików nakładam przestudzony bigosik, mocno zakręcam i gotuję słoiki ( od chwili zagotowania jakieś 10 minut). Wykładam przykrywkami do dołu i czekam aż słoiki będą zimne. Ja taki bigosik przechowuję w chłodnym miejscu lub w lodówce. Smacznego i pozdrawiam