Forum

Kuchenne porady

Młoda kapusta

  • Autor: majka253 Data: 2012-06-25 19:26:11

    Mam w ogródku nadmiar młodej kapusty. Po deszczu zaczyna już pękać. Nie mogę przecież codziennie jeść kapusty. Czy można młodą kapustę jakoś przechować, zamrozić, coś zrobić, żeby się nie zmarnowała.

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-06-25 19:33:03

    Witam. Ja kapuste szatkuje i mroże. Zamrożoną dodawałam np.do zupki i była jak swieża;)

  • Autor: psiunia Data: 2012-06-28 18:32:05

    kapustę przeznaczoną do mrożenia trzeba zblanszować? czy zamrozić świeżą?

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-06-25 19:41:04

    Zrób sobie kiszoną w słoikach

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-06-25 21:56:32

    Masz rację Agnieszko:) taka kapusta kiszona w słoikach jest rewelacyjna.Za mną  z młodej bigosik chodzi , muszę koniecznie ugotować.

  • Autor: kate5134 Data: 2012-06-25 22:39:46

    Ja zrobiłabym kiszoną w słoikach i później na bigosik jak znalazł.

  • Autor: megi65 Data: 2012-06-25 19:44:50

    Wczesna odmiana kapuchy tak ma  , lubi pękać . Jak sięgam pamięcią babci nie przeszkadzała kapusta z warzywnika  , lekko pęknieta  . Możesz wyciąć w pień i w chłodne  , bezzapachowe miejsce jakaś spiżarnia , piwniczka . Co prawda , pierwsze liście mogą zażółknąć ale po usunięciu ich masz nadal smaczną kapustkę .. ))

  • Autor: Ania35 Data: 2012-06-25 19:56:49

    Możesz zrobić też bigosik z młodej kapustki i zagotować w słoikach. Bigosik rewelacyjny i kapusta uratowana!!! Pozdrawiam

  • Autor: pa1982 Data: 2012-06-26 19:09:53

    a może ktoś podpowiedzieć jak robi się kapustę mlodą kiszoną  w sloikach lub bigos z młodej kapusty w słoikach?pozdrawiam

  • Autor: Ania35 Data: 2012-06-26 20:37:31

    Bigosik z młodej kapusty robię tak. Podduszam pokrojoną kapustkę z przyprawami (kucharek, pieprz, troszkę słodkiej i ostrej papryki), dodaję posiekany koperek i podsmażoną kiełbaskę. Do smaku daję trochę przecieru pomidorowego, tzn. ok 2-3 łyżek. Duszę razem chwilkę aby się wszystko połączyło. Do suchych słoików nakładam przestudzony bigosik, mocno zakręcam i gotuję słoiki ( od chwili zagotowania jakieś 10 minut). Wykładam przykrywkami do dołu i czekam aż słoiki będą zimne. Ja taki bigosik przechowuję w chłodnym miejscu lub w lodówce. Smacznego i pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu