Forum

Gawędy o jedzeniu

PRAWDZIWE ptysie

  • Autor: panda25 Data: 2012-06-27 11:19:16

    Witajcie Żarłoki:)

    W Was znów cała siła!

    Szukam przepisu na prawdziwe ptysie.

    Nie z bitą śmietaną, nie z budyniem tylko z taką masą inna...

    Jakby to opisać:

    Bardzo słodka, z lekkim posmakiem cytrynowym, biała,  puszysta, błyszcząca, jakby lekko kleista.....coś takiego jakby hm.... masa na bezy...

    Czy ktoś kojarzy...?

     

    Proszę o przepisy jeśli ktoś kojarzy o co mi chodzi....

    Aha dobry przedpis na samo ciasto też mile widziany :)

  • Autor: dorocia61 Data: 2012-06-27 11:39:53

    Witam - moze skorzystasz z n/w linkow:

    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2855

    http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/masa-z-piany-zaparzanej-z-sokiem-owocowym

    http://foodmag.pl/przepis/ptysie-z-kremem-bezowym/

    http://mojewypieki.blox.pl/2006/12/Ptysie.html

  • Autor: dorocia61 Data: 2012-06-27 11:41:36

    Przepraszam, ale nie wiem dlaczego te linki sa nieaktywne- nie znam sie  na tym.

  • Autor: bonieś Data: 2012-06-29 22:27:40

    Dorocia, myślę,że te linki są warte aktywowania, jestem pewna, ze o taką właśnie masę chodziło Pandzie.

    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2855

    http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/masa-z-piany-zaparzanej-z-sokiem-owocowym

    http://foodmag.pl/przepis/ptysie-z-kremem-bezowym/

    Ostatni link powtórzyła Mamalenki, więc już jest.

  • Autor: kleo Data: 2012-06-27 12:53:17

    Wydaje mi się, że o to ci chodzi, nie robiłam, ale jak będzie okazja mam zamiar spróbować. http://wielkiezarcie.com/recipe64322.html

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-06-27 18:00:35

    To daj znać bardzo Cie prosze, bo sama jestem ciekawa jak to wyjdzie. Pozdrawiam.

  • Autor: ani75 Data: 2012-06-28 18:16:11

    Wspaniałe ptysie ,może skorzystasz z przepisu na ciasto a krem o którym piszesz to kojarzy mi się że to taki krem z surowych białek.

    http://wielkiezarcie.com/recipe46798.html

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-29 13:46:21

    Zrobiłam z przepisu z bloga Moje wypieki i są suuuper,naprawde smak dzieciństwa,z tym że zamiast margaryny do ciasta dałam pól szklanki oleju...pycha

  • Autor: panda25 Data: 2012-06-29 18:24:18

    O widzisz Twoje wyszły ładniusie.

    A moje.... totalna klapa.

    Upieczone, ale nie wyrosły, a pianka z białek smakowała jak pianka jajecznicowa wyczuwałam smak jajecznicy- poszło do kosza a nadzienie było w końcu z bitej śmietany.

    Cóż... muszę próbować dalej...

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-29 19:23:27

    http://mojewypieki.blox.pl/2006/12/Ptysie.html piankę robiłam z tego przepisu a ciasto to moja modyfikacja ciasta parzonego: zagotować szklankę wody z pół szklanki oleju,dadać szklankę mąki i mieszać aż odejdzie od ścianek i będzie szkliste,wystudzić,jak będzie zimne,dodawać kolejno 3-4 jajka w zależności od wielkości,żeby ciasto nie było za rzadkie.Piec w termoobiegu 30 min w 200 stopniach,powodzenia:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu