Forum

Kuchenne porady

bita śmietana ile żelatyny?

  • Autor: anqe Data: 2012-06-27 17:58:41

    wiem, że na waszą pomoc zawszemożna liczyć postanowiłam przełożyć tort dla córki bitą śmietaną będę ubijać 3 kubeczki po 330ml i czy musi być ta którą się rozpuszcza na zimno

  • Autor: dorcia700 Data: 2012-06-27 18:23:40

    ja daje na litr smietany 3 plaskie lyzki żelatyny. zelatyne zalewam zimna wodą i gdy napecznieje wlewam gorącą wode i mieszam aż się rozpusci

  • Autor: anqe Data: 2012-06-27 20:28:42

    zrobione konsystencja wyszła ok zobaczymy jak będzie po schłodzeniu - dziękuję

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-06-27 20:19:48

    Ile % ma śmietana? 

  • Autor: anqe Data: 2012-06-27 20:27:49

    oczywiście 30%

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-06-27 20:55:52

    Nie bardzo rozumiem Twoją odp." oczywiście 30%", przecież mamy śmietany o różnej zawartości tłuszczu i pod tym kątem  dobieramy ile użyjemy stabilizatora i jakiego.  Chciałam pomóc a wróżką nie jestem.

  • Autor: kasnik Data: 2012-06-27 21:06:05

    Ja na pół litra śmietany 30% daję dwie czubate łyżeczki żelatyny-rozpuszczam w mleku, podgrzewam, studzę i wmuksuję do ubitej smietany:)

  • Autor: MIENTA Data: 2012-06-28 16:14:19

    ja do tortów i deseró ze śmietaną 30 % używam śmietanfixu. wszystko się trzyma bardzo dobrze :)

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-06-29 16:57:04

    Ja ubijam śmietanę (kupuję kartoniki PILOS 30% w LIDLU),dodaję do niej galaretkę cytrynową,rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody,polecam

Przejdź do pełnej wersji serwisu