Mam problm. W piątek upiekłam biszkopt na milky way i będe go przekładać dopiero w poniedziałek. Problem w tym że się trochę wysuszył w piekarniku i chyba muszę go czymś nasaczyć. Czy wodą z cukrem i cytryną będzie dobrze, czy może raczej herbarą. A może z czymś innym będzie lepiej. Poradźcie
jak robie to ciasto to zamiast nasączyc syropem zawsze smaruje dzemem z czarnej porzeczki najlepiej domowej roboty ale moze tez byc kupnym.robiłam dzieciom do szkoły w piątek i ciasto znikło w 5 minut dosłownie.
ja ostatnio robiłam rafaello i też miałam przesuszony biszkopt, nasączyłam go wodą z cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego, znajomym bardzo ciasto smakowało,
Można też nasączyć odrobiną alkoholu ( no chyba, że ciasto ma być dla dzieci) rozcieńczoną z wodą, pozdrawiam ;)
Ja zawsze nasączam kawą rozpuszczalną (1łyżeczka na duży kubek bez cukru), można zastąpić kawę naturalną na bezkofeinową. Zaparzam trochę wcześniej, żeby wystygła i robię dwa kubki czyli jeden na każdy placek ;) Ciasto wtedy nie jest za słodkie a i ma ciekawy posmak.
Mam problm. W piątek upiekłam biszkopt na milky way i będe go przekładać dopiero w poniedziałek. Problem w tym że się trochę wysuszył w piekarniku i chyba muszę go czymś nasaczyć. Czy wodą z cukrem i cytryną będzie dobrze, czy może raczej herbarą. A może z czymś innym będzie lepiej. Poradźcie
jak robie to ciasto to zamiast nasączyc syropem zawsze smaruje dzemem z czarnej porzeczki najlepiej domowej roboty ale moze tez byc kupnym.robiłam dzieciom do szkoły w piątek i ciasto znikło w 5 minut dosłownie.
ja ostatnio robiłam rafaello i też miałam przesuszony biszkopt, nasączyłam go wodą z cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego, znajomym bardzo ciasto smakowało,
Można też nasączyć odrobiną alkoholu ( no chyba, że ciasto ma być dla dzieci) rozcieńczoną z wodą, pozdrawiam ;)
Dzięki za rade. Bałam się że jak nasącze to zmieni się smak ciasta i już niebędzie milky way. Chyba nasącze wodą z cukrem i ewentualnie z alkoholem.
U mnie uniwersalny poncz to: woda + cukier + sok z cytryny. Pasuje do wszystkiego.
Ja zawsze nasączam wodą z cukrem, cytryną i odrobina alkoholu. Do wszystkich ciast pasuje. Udanego i smacznego ciasta życzę
Ja zawsze nasączam kawą rozpuszczalną (1łyżeczka na duży kubek bez cukru), można zastąpić kawę naturalną na bezkofeinową. Zaparzam trochę wcześniej, żeby wystygła i robię dwa kubki czyli jeden na każdy placek ;) Ciasto wtedy nie jest za słodkie a i ma ciekawy posmak.
taki "poncz": woda+cukier+cytryna+troszeczkę spirytusu czy wódki pasuje do każdego ciasta ;))