Czy leśne borówki do pierogów powinno się umyć. Ja do tej pory nie myłam, lepiej się robiło, gdy były suche. Słyszałam niedawno, że jednak powinny być umyte. Kupiłam dziś na obiad i teraz mam problem.
Powinno sie opłukac ,choćby dlatego że nie wiesz czy osoba która je zbierała miała czyste ręce i przed chwilą sie po tyłku nie drapała potem osuszyć na ręczniku papierowym.
Ja zwsze myje jagody bardzo dokładnie, wlewam do miseczki letnią wodę, wsypuje jagody i zbieram z wierzchu zielone listki i różne paprochy małym siteczkiem.Następnie myje delikatnie rękoma i wylewam na durszlak i tak sobie odciekają z 30 min, w między czasie zagniatam ciasto pierogowe, potem mieszam jagody z cukrem i zawijam pierogi.
Uwaga! Apetycznie wyglądający owoc zjedzony prosto z krzaczka może się okazać zabójczy! Sanepid ostrzega, że jedząc nieumyte jagody można nabawić się niezwykle groźnej choroby - bąblowicy. Pasożyt, który ją wywołuje, to tasiemiec lisi, a objawy choroby przypominają raka. Może okazać się śmiertelna, jeśli lekarze w porę jej wykryją
o b o w i ą z k o w o umyć pod bieżącą wodę...daję na sitko i puszczam duży strumień wody /taki prysznic im robię/..... zagrożenie choroby duże tak jak pisze Mama Różyczki
Wiesz Zuzanno co jest dla mnie najbardziej dziwne? że wszystkie choroby wykrywają teraz, jak byłam dzieciakiem to jeździł facet wozem konnym i sprzedawał jagody na litry, odmierzając garnuszkiem:) Mama dała pieniądze żeby kupic. Najadłam się po drodze, aż gębula była czarna i nigdy nie chorowałam:)
Czy tak naprawde przeplukanie je zimna woda wymyje z wszystkich bakterii mi sie wydaje ze raczej nie. Zyjemy w swiecie, ktory zwariowal na punkcie bakterii co niestety nie jest dobre dla naszego zdrowia!
Czy leśne borówki do pierogów powinno się umyć. Ja do tej pory nie myłam, lepiej się robiło, gdy były suche. Słyszałam niedawno, że jednak powinny być umyte. Kupiłam dziś na obiad i teraz mam problem.
Powinno sie opłukac ,choćby dlatego że nie wiesz czy osoba która je zbierała miała czyste ręce i przed chwilą sie po tyłku nie drapała potem osuszyć na ręczniku papierowym.
Ja zwsze myje jagody bardzo dokładnie, wlewam do miseczki letnią wodę, wsypuje jagody i zbieram z wierzchu zielone listki i różne paprochy małym siteczkiem.Następnie myje delikatnie rękoma i wylewam na durszlak i tak sobie odciekają z 30 min, w między czasie zagniatam ciasto pierogowe, potem mieszam jagody z cukrem i zawijam pierogi.
Uwaga! Apetycznie wyglądający owoc zjedzony prosto z krzaczka może się okazać zabójczy! Sanepid ostrzega, że jedząc nieumyte jagody można nabawić się niezwykle groźnej choroby - bąblowicy. Pasożyt, który ją wywołuje, to tasiemiec lisi, a objawy choroby przypominają raka. Może okazać się śmiertelna, jeśli lekarze w porę jej wykryjąo b o w i ą z k o w o umyć pod bieżącą wodę...daję na sitko i puszczam duży strumień wody /taki prysznic im robię/..... zagrożenie choroby duże tak jak pisze Mama Różyczki
Wiesz Zuzanno co jest dla mnie najbardziej dziwne? że wszystkie choroby wykrywają teraz, jak byłam dzieciakiem to jeździł facet wozem konnym i sprzedawał jagody na litry, odmierzając garnuszkiem:) Mama dała pieniądze żeby kupic. Najadłam się po drodze, aż gębula była czarna i nigdy nie chorowałam:)
Dokładnie tak było:) Całe dzieciństwo jeździłam na wieś do dziadków i zjadłam bardzo dużo jagód i borówek. Nigdy nikomu nic nie było
Czy tak naprawde przeplukanie je zimna woda wymyje z wszystkich bakterii mi sie wydaje ze raczej nie. Zyjemy w swiecie, ktory zwariowal na punkcie bakterii co niestety nie jest dobre dla naszego zdrowia!
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1663150,1,bablowica-wielojamowa,index.html