Zwolniło mi się trochę miejsca na grządkach po rzodkiewce i sałacie ( a za chwilę po wczesnej kapuście i groszku cukrowym). Chciałabym te puste miejsca jakoś wykorzystać ale zupełnie nie wiem co można jeszcze siać żeby zdążyło wyrosnąć. Wczoraj kupiłam nasiona kapusty chińskiej, jednak nie mam z nią żadnych doświadczeń. Może podpowiecie co warto jeszcze posiać?:)
Możesz posiać koperek do suszenia, sałatę i rzodkiewkę szybko rosną , można posiac pietruszkę i zostawić na zimę, już wczesną wiosną będą zielone listki. Kapusta chińska nie udała się bo było za zimno i poszła w kwiat. Możesz posiać poplon na zielony nawóz a potem przekopać np łubin, gorczyce.
koperek do mrożenia, czarną rzepę na zimę, roszponkę, szpinak, rzodkiewkę, sałatę strzępiastą i pewnie inne np rzymską . Dziś takie kupiłam nasiona
Dopisano 12-07-09 0:16:10:
Ja mam dużo miejsca w ogródku i pozwalam niektórym roślinom zakwitnąć, by zbierać nasiona na kiełki. Problem jest tylko w tym, że czasem kwitnące np. rzodkiewki zbytnio się rozrastają i przeszkadzają sąsiadom
Dziękuję za sugestie- pewnie zdecyduję się na fasolkę szparagową, buraczki i oczywiście koperek, bo ten siany w kwietniu jakiś strasznie marny w tym roku.
Zwolniło mi się trochę miejsca na grządkach po rzodkiewce i sałacie ( a za chwilę po wczesnej kapuście i groszku cukrowym). Chciałabym te puste miejsca jakoś wykorzystać ale zupełnie nie wiem co można jeszcze siać żeby zdążyło wyrosnąć. Wczoraj kupiłam nasiona kapusty chińskiej, jednak nie mam z nią żadnych doświadczeń. Może podpowiecie co warto jeszcze posiać?:)
Możesz posiać koperek do suszenia, sałatę i rzodkiewkę szybko rosną , można posiac pietruszkę i zostawić na zimę, już wczesną wiosną będą zielone listki. Kapusta chińska nie udała się bo było za zimno i poszła w kwiat. Możesz posiać poplon na zielony nawóz a potem przekopać np łubin, gorczyce.
Ja będę siała szpinak ,rzodkiewkę i cykorię.
Czy szpinak jeszcze wyrośnie? W zeszłym roku siałam rzodkiewkę w lipcu - niestety nie zawiązała się w bulwy.
Czytałam, ze wyrośnie , dlatego posiałam i zobaczę co z tego będzie:)
U nas zawsze w sierpniu sieje się rzodkiewkę: sopel lodu - wyrasta super.
Rzodkiewke wysiewamy dopiero w sierpniu na zbior jesienny,mozna teraz tez wysiac czarna rzodkiew/rzepa/.
Posiej fasolke szparagowa - wyrosnie na bank,zawsze tak robie
Ja posiałam niedawno rzodkiewkę, roszponkę i rukolę. Już ładnie wzeszły.
koperek do mrożenia, czarną rzepę na zimę, roszponkę, szpinak, rzodkiewkę, sałatę strzępiastą i pewnie inne np rzymską . Dziś takie kupiłam nasiona
Dopisano 12-07-09 0:16:10:
Ja mam dużo miejsca w ogródku i pozwalam niektórym roślinom zakwitnąć, by zbierać nasiona na kiełki. Problem jest tylko w tym, że czasem kwitnące np. rzodkiewki zbytnio się rozrastają i przeszkadzają sąsiadomJa posiałam buraczki , sama jestem ciekawa co z tego będzie. Wyczytałam ,że mozna siać na poczatku lipca.
napewno botwinka, ale może urosną większe
Dziękuję za sugestie- pewnie zdecyduję się na fasolkę szparagową, buraczki i oczywiście koperek, bo ten siany w kwietniu jakiś strasznie marny w tym roku.
Mi też się miejsce zwolniło na grządce po zimowym czosnki-i posieję chyba sałatę kruchą i rzodkiewkę.Nie wiem czy to urośnie.
Rzodkiewka sopel lodu już poschodziła, bardzo ładnie zresztą. Posadziłam też sałatę i myślę jeszcze o szpinaku.
Na pewno posieję sałatę pekińską i rzodkiewki:sopel lodu i carmen (bardzo duża).
Muszę rozejrzeć się za tymi odmianami rzodkiewki bo mam tylko okrągłą małą rzodkiewkę.