Forum

Kuchenne porady

bita śmietana

  • Autor: nelcia Data: 2012-07-10 16:54:47

    Witam!

    Proszę o poradę planuje zrobic dziecku tort basen i potrzebny mi kerm koloru niebieskiego,niestety nie mam barwnika niebieskiego i jest juz trochce za pozno żeby go dokupic wiec wymyśliłam sobie,że ubije śmietane kremówkę i dodam do niej rozpuszczona niebieska galaretkę.Tylko nie mam pojecia w jakich proporcjach np.na pol litra kremowki ile galaretek i w jakiej ilosci wody to rozrobic?co myślicie o tej masie zjadliwa bedzie?:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-07-10 17:18:18

    http://wielkiezarcie.com/recipe85450.html

    Bardzo obre wyjdzie, tylko może nasącz biszkopt:)

  • Autor: nelcia Data: 2012-07-10 18:01:43

    bardzo dziekuje za odp.dobrze rozumie ze do plynnej kremowki mam wlac ropuszczona zimna galaretke i to mi sie wszystko ladnie ubije?

     

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-07-10 18:12:46

    Galaretka musi już tężec:) Jak ubijesz wszystko, to od razu wykładaj na blaty tortowe:)

  • Autor: Wkn Data: 2012-07-10 18:12:27

    Ja rozpuszczam 2 galaretki (takie na pół litra wody każda) w połowie ilości wody i gdy całkowicie wystygną i będą na granicy tężenia mieszam z 1/2 litra ubitej śmietany 30-36% Czasem dodaję 2 łyżki cukru. Masa wychodzi cudnie puszysta i jest super łatwa w wykonaniu.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-07-10 18:15:15

    U nas nie dodaje się cukru, bo galaretka jest słodka , ale to rzecz gustu.:)

  • Autor: nelcia Data: 2012-07-10 18:34:03

    wielkie dzieki

Przejdź do pełnej wersji serwisu