Proszę o poradę planuje zrobic dziecku tort basen i potrzebny mi kerm koloru niebieskiego,niestety nie mam barwnika niebieskiego i jest juz trochce za pozno żeby go dokupic wiec wymyśliłam sobie,że ubije śmietane kremówkę i dodam do niej rozpuszczona niebieska galaretkę.Tylko nie mam pojecia w jakich proporcjach np.na pol litra kremowki ile galaretek i w jakiej ilosci wody to rozrobic?co myślicie o tej masie zjadliwa bedzie?:)
Ja rozpuszczam 2 galaretki (takie na pół litra wody każda) w połowie ilości wody i gdy całkowicie wystygną i będą na granicy tężenia mieszam z 1/2 litra ubitej śmietany 30-36% Czasem dodaję 2 łyżki cukru. Masa wychodzi cudnie puszysta i jest super łatwa w wykonaniu.
Witam!
Proszę o poradę planuje zrobic dziecku tort basen i potrzebny mi kerm koloru niebieskiego,niestety nie mam barwnika niebieskiego i jest juz trochce za pozno żeby go dokupic wiec wymyśliłam sobie,że ubije śmietane kremówkę i dodam do niej rozpuszczona niebieska galaretkę.Tylko nie mam pojecia w jakich proporcjach np.na pol litra kremowki ile galaretek i w jakiej ilosci wody to rozrobic?co myślicie o tej masie zjadliwa bedzie?:)
http://wielkiezarcie.com/recipe85450.html
Bardzo obre wyjdzie, tylko może nasącz biszkopt:)
bardzo dziekuje za odp.dobrze rozumie ze do plynnej kremowki mam wlac ropuszczona zimna galaretke i to mi sie wszystko ladnie ubije?
Galaretka musi już tężec:) Jak ubijesz wszystko, to od razu wykładaj na blaty tortowe:)
Ja rozpuszczam 2 galaretki (takie na pół litra wody każda) w połowie ilości wody i gdy całkowicie wystygną i będą na granicy tężenia mieszam z 1/2 litra ubitej śmietany 30-36% Czasem dodaję 2 łyżki cukru. Masa wychodzi cudnie puszysta i jest super łatwa w wykonaniu.
U nas nie dodaje się cukru, bo galaretka jest słodka , ale to rzecz gustu.:)
wielkie dzieki