Ja też myje całą główkę i odrzucam liście, podobnie traktuje pekińską.Ostatnio była znajoma kiedy robiłam sałatę lodową i była bardzo zdziwiona,że myję. W końcu sama zwątpiłam,czy ja dobrze robię myjąc ją.
Kiciu, bardzo dobrze robisz że myjesz, nie wiadomo jakie ręce pakowały sałatę, ja myję nawet ogórki przed obraniem. Znam osoby które tego nie robią i są zdziwione:)
Ja myje ogórki i przed,i po obraniu.Może to "skaza zawodowa",ale raczej zwykła przezorność.Napracowałam sie trochę w szklarniach i wierz mi,lepiej myć warzywa dokładnie.Nie kosztuje to ani wiele wysiłku,ani czasu.Gdy nie obieram ogórków,myję je specjalnie do tego przeznaczoną,miekką szczoteczką do rąk-najlepiej pod bieżącą,ciepłą wodą.
Myję myłam i będę myła każdy jeden listen. Na sałacie może żyć bardzo dużo pasożytów, które jak dostaną się do naszego organizmu moga narobić dużo szkód.
Po zakupie sałaty lodowej zawsze odcinam w pierwszej kolejności głąba. Tam zbiera się najwięcej anotanów, którymi opryskiwane są warzywa. Poza tym sałata leżąca z głąbem szybciej gorzknieje. Myję poszczególne liście przed użyciem.
A! Bardzo ważną rzeczą odnośnie zakupu sałaty jest zwrócenie uwagi na jej głąb właśnie. Czym jaśniejszy ma kolor tym lepiej! Jesli jest brązowy lub ciemnobrązowy sałata najprawdopodobniej zbierana była dawno i długo leżakowała w sklepie!
A ja myję zawsze wszystkie warzywa (wiem czego uzywa sie do ich produkcji )
A jeśli chodzi o różnego rodzaju sałaty czy kapustę pekińską to myję po rozbiórce każdy liść pod bieżącą wodą i odwirowuję ją w wirówce do warzyw...i woda znika
A ja myję zawsze wszystkie warzywa (wiem czego uzywa sie do ich produkcji ) A jeśli chodzi o różnego rodzaju sałaty czy kapustę pekińską to myję po rozbiórce każdy liść pod bieżącą wodą i odwirowuję ją w wirówce do warzyw...i woda znika
chyba chodzi o wirówkę do sałaty...dobry wynalazek...
zawsze myję wszystkie warzywa przed i po obraniu, nie wiem kto wcześniej je macał i gdzie ręce trzymał...kilka lat temu, kiedy Zu była małą dziewczynką teściowie przywieźli brzoskwinie z Egiptu a dziecko jak to dziecko, szybko do buzi, zjadło, na efekty nie trzeba było długo czekać MAAMOOO mam egipskiego faraona! do dziś się z tego śmiejemy...i wsio myjemy
Ja myję wszystkie warzywa, a wierzchnie liście sałaty czy kapusty wyrzucam tylko jeśli są brzydkie. Choć zazwyczaj kupuję najświeższe, bardzo ładne sałaty i nie muszę nic wyrzucać.
A czy Wy zawsze odrzucacie te liście? Czy też tylko w przypadku gdy nie są zbyt ładne? Może jednak powinam wyrzucać mimo wszystko?
Witam,mam pytanie czy myjecie sałate lodową przed przyrządzeniem?
tak
Tak, myję. :)
Myje całą główkę pod bieżącą wodą, ściagam pierwsze liście i wyrzucam.Resztę rozdzielam na liście i już nie myję,bo nie ma takiej potrzeby:)
Ja też myje całą główkę i odrzucam liście, podobnie traktuje pekińską.Ostatnio była znajoma kiedy robiłam sałatę lodową i była bardzo zdziwiona,że myję. W końcu sama zwątpiłam,czy ja dobrze robię myjąc ją.
Kiciu, bardzo dobrze robisz że myjesz, nie wiadomo jakie ręce pakowały sałatę, ja myję nawet ogórki przed obraniem. Znam osoby które tego nie robią i są zdziwione:)
Ja też myję ogórki przed obraniem.
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi i pozdrawiam.
Ja też myję
Kiedy pracowałam w restauracji, to mnie wyśmiano, że myję ogórki przed obraniem. A zbesztano, kiedy obrałam pieczarki ze skórki.
Pieczarki dokładnie myje w wodzie z solą, chyba że do sałatki francuskiej gdzie muszą byc surowe, to wtedy obieram:)
Mamo, mozesz mi powiedziec po co w słonej wodzie ?
niektórzy myją w wodzie z maką.
Ręce wkładaja do mąki, biorą kilka pieczarek w dłonie i pod wodą płuczą.
Ale też nie wiem na co ;]
Bo jak jest piasek lub ciemna ziemia, to lepiej się myją. Grzyby też tak myję, przeważnie gąski:)
a czemu nie po obraniu tylko przed?
Wszystko dokładnie myję po obraniu.
Przed obraniem myje i po też, moja córka lubi polne ogórki ze skórką.
Aa, no jak sie nie obiera to obowiązkowo.
Przypomniała mi sie afera ogórkowa z zeszłego roku ;]
Ja myje ogórki i przed,i po obraniu.Może to "skaza zawodowa",ale raczej zwykła przezorność.Napracowałam sie trochę w szklarniach i wierz mi,lepiej myć warzywa dokładnie.Nie kosztuje to ani wiele wysiłku,ani czasu.Gdy nie obieram ogórków,myję je specjalnie do tego przeznaczoną,miekką szczoteczką do rąk-najlepiej pod bieżącą,ciepłą wodą.
Myję myłam i będę myła każdy jeden listen. Na sałacie może żyć bardzo dużo pasożytów, które jak dostaną się do naszego organizmu moga narobić dużo szkód.
Po zakupie sałaty lodowej zawsze odcinam w pierwszej kolejności głąba. Tam zbiera się najwięcej anotanów, którymi opryskiwane są warzywa. Poza tym sałata leżąca z głąbem szybciej gorzknieje. Myję poszczególne liście przed użyciem.
A! Bardzo ważną rzeczą odnośnie zakupu sałaty jest zwrócenie uwagi na jej głąb właśnie. Czym jaśniejszy ma kolor tym lepiej! Jesli jest brązowy lub ciemnobrązowy sałata najprawdopodobniej zbierana była dawno i długo leżakowała w sklepie!
A ja myję zawsze wszystkie warzywa (wiem czego uzywa sie do ich produkcji )
A jeśli chodzi o różnego rodzaju sałaty czy kapustę pekińską to myję po rozbiórce każdy liść pod bieżącą wodą i odwirowuję ją w wirówce do warzyw...i woda znika
A ja myję zawsze wszystkie warzywa (wiem czego uzywa sie do ich produkcji
Wirówka do warzyw ??? a co to takiego ?) A jeśli chodzi o różnego rodzaju sałaty czy kapustę pekińską
to myję po rozbiórce każdy liść pod bieżącą wodą i odwirowuję
ją w wirówce do warzyw...i woda znika
chyba chodzi o wirówkę do sałaty...dobry wynalazek...
zawsze myję wszystkie warzywa przed i po obraniu, nie wiem kto wcześniej je macał i gdzie ręce trzymał...kilka lat temu, kiedy Zu była małą dziewczynką teściowie przywieźli brzoskwinie z Egiptu a dziecko jak to dziecko, szybko do buzi, zjadło, na efekty nie trzeba było długo czekać MAAMOOO mam egipskiego faraona! do dziś się z tego śmiejemy...i wsio myjemy
" odwirowujęją
w wirówce do warzyw...i woda znika Wirówka do warzyw ??? a co
to takiego ?"
:) najprawdopodobnie cos takiego :
http://www.google.com/search?hl=en&pq=salad+drater&cp=8&gs_id=q&xhr=t&q=salad+spinner&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1440&bih=809&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=a1sIUJm-Kci1rQH1-LngBA
Ja myję wszystkie warzywa, a wierzchnie liście sałaty czy kapusty wyrzucam tylko jeśli są brzydkie. Choć zazwyczaj kupuję najświeższe, bardzo ładne sałaty i nie muszę nic wyrzucać.
A czy Wy zawsze odrzucacie te liście? Czy też tylko w przypadku gdy nie są zbyt ładne? Może jednak powinam wyrzucać mimo wszystko?
Ja kupiłam mamie w ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60148678/ Fajna rzecz, choć sama nie ma w
swojej kuchni :)
http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=2013851080&title=domik-robot-kuchenny-reczny-papas-hand
Mam taki od kilku lat, no może wirówka jest zbyt mała, ale na moje potrzeby wystarczy.