Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Blog

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-07-15 13:09:39

Wtam, proszę o pomoc... ponieważ jestem świeżynką jeśli chodzi o prowadzenie bloga kulinarnego prodzę powiedzćie mi jak to jest z kpiowaniem przepisów innych... np. w WŻ? Czy trzeba pytać o ozwolenie czy wystarczy podać źródło? Co w przypadku, gdy skądś mam przepis - na pewno nie jest mój - a nie wiem skąd? Pozdrawiam.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-07-15 13:16:55

Może poczytaj sobie inne blogi kulinarne, na różnych portalach i zobacz jak to się przeważnie robi. Są przepisy które znane sa nie wiadomo skąd, kto pierwszy je wypróbował i opublikował, wtedy możesz zaznaczyć na przkład "moja wersja placka jogurtowego" Na pewno musiałabyć pytać o pozwolenie przy wykozystywaniu zdjęć .

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-07-15 13:33:07

No właśnie czytałam wypowiedz jakiejś pani adwokat, ale dla mnie to takie niejasne.

• Autor: makusia Data: 2012-07-15 22:15:01

Wtam, proszę o pomoc... ponieważ jestem świeżynką jeśli chodzi o
    prowadzenie bloga kulinarnego prodzę powiedzćie mi jak to jest z kpiowaniem
    przepisów innych... np. w WŻ? Czy trzeba pytać o ozwolenie czy
    wystarczy podać źródło? Co w przypadku, gdy skądś mam przepis - na
    pewno nie jest mój - a nie wiem skąd? Pozdrawiam.

Nie rozumiem, chcesz prowadzić blog aby tam wstawiać cudze przepisy? Chyba nie.

Nie wolno tego robić bez zgody autora. Jeśli jakiś przepis Cię zainspiruje i zrobisz go po swojemu, potem opiszesz własnymi słowami to taki możesz opublikować, ze wzmianką że pomysł zaczerpnięty ze strony tej czy tej.

Było sporo na temat plagiatów, poczytaj:)

http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=464786&post=464786

http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=481530&post=481530

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-07-16 07:57:34

Oj nie, żadnego kopiuj-wklej!

• Autor: hanah30 Data: 2012-07-15 23:48:19

zapytaj MENTY ona często to robi no i problem z głowy

• Autor: olusia23 Data: 2012-07-16 17:38:16

Prowadzę bloga od pół roku. Jeśli zdarzy mi się korzystać z przepisu innej osoby (w tym także użytkowników WŻ) zawsze podaję źródło z którego przepis pochodzi. Jest to albo konketny link albo nazwa użytkownika i nazwa potrawy. Zawsze piszę sposób wykonania swoimi słowami, tym bardziej, że często korzystam podczas gotowania z własnych trików i ułatwień. Zdjęcia zawsze są mojego autorstwa. Tak samo postepują osoby, które korzystają z moich przepisów z bloga. Zawsze podają link do bloga (mojego) lub do konkretnego przepisu. Jesli będziesz potrzebowała jakiś porad odnośnie samego prowadzenia bloga pisz! Chętnie pomogę :)

Dużo przepisów krąży pocztą pantoflową i często nie wiemy skąd mamy przepis. W takiej sytuacji warto to napisać. Według mnie jeśli w przepisie zmieniony jest choć jeden składnik jest to już nowa potrawa. Często ludzie myślą, że są autorami danego przepisu, a tak w rzeczywistości nie jest. Wszystko to kwestia wyczucia :) Tak więc zakładaj bloga i daj znać - chętnie będę go odwiedzać. 

• Autor: agulinia Data: 2012-07-16 20:36:44

Tak jak ja chętnie odwiedzam Twój, bo gotujesz z pasją

• Autor: olusia23 Data: 2012-07-16 21:54:18

Bardzo miło mi to czytać :) Dziękuję! :) 

• Autor: smakosia Data: 2012-07-17 10:35:48

Olusiu, jestem pełna podziwu. Zerknęłam do Twojego bloga i nawet po takim krótkim przeglądnięciu można wiele o nim powiedzieć. Niesamowita staranność, prostota i jednocześnie finezja. Wspaniałe a dokładniej pisząc "smakowite" zdjęcia. Brawo! Gratuluję.

• Autor: olusia23 Data: 2012-07-17 14:15:24

Dziekuję za ciepłe słowa. Bardzo miło jest czytać takie pochlebne komentarze. Prowadzenie bloga to dla mnie prawdziwa przyjemność, która daje ogromną satysfakcję, szczególnie kiedy przybywa nowych obserwatorów i komentarzy. To także poświęcenie, bo każdą wolną chwilę staram się poświęcać na jego prowadzenie :)

• Autor: MIENTA Data: 2012-07-17 18:08:56

Ewa1982, ja robie podobnie jak olusia23. Jeżeli skusi mnie jakiś przepis z książki kucharskiej lub jakiś zamieszczony w internecie to zawsze podaję źródło jego pochodzenia. Nawet jeżeli nic w przepisie nie zmieniam i wszystko robię w ten sam sposób co autor to i tak przepis opisuję własnymi słowami. Zdjęcia oczywiście zawsze wklejam swoje.

Pozdrawiam :)

• Autor: kasiachodziez Data: 2012-07-26 21:16:38

Z ciekawości zajrzałam na Twojego bloga i jest super mile zaskoczona fajne przepisy,wszystko tak przjrzyście aż sie głodna zrobiłam w sobote wypróbóje Cynamonowca wygląda obłędnie

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-07-19 07:33:35

Dziękuję Wszystkim za pomoc. :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu