baaardzo proszę o SPRAWDZONY przepis na dżem/konfitury z jagód - znalazłam pare przepisów, ale wszystkie bez opini, a wolę taki sprawdzony bo pierwszy raz w życiu będę robić
na 1,5 l jagód dawałam szklanke cukru. Gotowałam 15-20 minut, nie chciłam bardzo gęstego. Do wyparzonych słoików, wkładałam ciąge gotującą sie, gorącą konfiturę, zakręcałam mocno, do góry dnem na recznik i owijałam zeby trzymało ciepło i tak zostawiałam do rana póki nie wystygnie. Jeden słoik już otwierałam, zeby spróbować i konfitura jest pyszna.
Jagody wrzucałam do garnka nie podlewając woda, po zagotowaniu dodawałam cukier.
o fajnie, a jaką ma mniej - więcej konsystencję? czy nadaje się p[otem na chlebek albo do ciasta, czy jako nadzienie do np. rogalików,bułeczek itp? ewentualnie do czego ją dajesz?
Nie jest to taki typowy bardzo gęsty dżem, ale na ciasto, naleśniki, rogaliki i kanapke jak najbardziej. Jezeli wolisz gęstsze to można gotować dłużej lub sok odlac do słoiczków a reszte owoców osobno.
Inna opcja dodac konfiturex, ja tak zrobiłam 2 słoiczki ale to jednak chemia;(
oj, właśnie chcę bez chemii, bo to potem moja 2 latka będzie zajadała(mam nadzieje), chyba skuszę się na Twój sposób (ewentualnie może pokombinuje z tym odlewaniem soku) - a po jakim czasie można najszybciej konsumować?
Proponuje dłużej podgotować na małym gazie, ale prosze nie zapominać, że po wystygnięciu będzie bardziej gęsty niż gorący.30 minut bedzie ok. Ja juz konsumowałam po tygodniu;) Bo nie mogłam wytrzymać i musiałam spróbować;)) Mam nadzieje, ze pomogłam ;))
Witam,
baaardzo proszę o SPRAWDZONY przepis na dżem/konfitury z jagód - znalazłam pare przepisów, ale wszystkie bez opini, a wolę taki sprawdzony bo pierwszy raz w życiu będę robić
z góry bardzo dziękuję
Witam.
Ja w tym roku robiłam tak:
na 1,5 l jagód dawałam szklanke cukru. Gotowałam 15-20 minut, nie chciłam bardzo gęstego. Do wyparzonych słoików, wkładałam ciąge gotującą sie, gorącą konfiturę, zakręcałam mocno, do góry dnem na recznik i owijałam zeby trzymało ciepło i tak zostawiałam do rana póki nie wystygnie. Jeden słoik już otwierałam, zeby spróbować i konfitura jest pyszna.
Jagody wrzucałam do garnka nie podlewając woda, po zagotowaniu dodawałam cukier.
Pozdrawiam
o fajnie, a jaką ma mniej - więcej konsystencję? czy nadaje się p[otem na chlebek albo do ciasta, czy jako nadzienie do np. rogalików,bułeczek itp? ewentualnie do czego ją dajesz?
bardzo dziękuję za odpowiedź
pozdrowionka
Nie jest to taki typowy bardzo gęsty dżem, ale na ciasto, naleśniki, rogaliki i kanapke jak najbardziej. Jezeli wolisz gęstsze to można gotować dłużej lub sok odlac do słoiczków a reszte owoców osobno.
Inna opcja dodac konfiturex, ja tak zrobiłam 2 słoiczki ale to jednak chemia;(
Dodajać konfiturex trzeba dać wiecej cukru bo wychodzi kwaśne.
oj, właśnie chcę bez chemii, bo to potem moja 2 latka będzie zajadała(mam nadzieje), chyba skuszę się na Twój sposób (ewentualnie może pokombinuje z tym odlewaniem soku) - a po jakim czasie można najszybciej konsumować?
Proponuje dłużej podgotować na małym gazie, ale prosze nie zapominać, że po wystygnięciu będzie bardziej gęsty niż gorący.30 minut bedzie ok. Ja juz konsumowałam po tygodniu;) Bo nie mogłam wytrzymać i musiałam spróbować;)) Mam nadzieje, ze pomogłam ;))
http://cooking-in-fashion.blogspot.com/2011/07/sezon-na-jagody-dzem-jagodowy.html Tu link do przepisu według którego robiłam, ale bez wody i soku bo to jest zbędne.