Forum

Gawędy o jedzeniu

Papierówki w całości do słoika

• Autor: Cletti Data: 2012-07-17 17:36:18

Może ktoś z was ma przepis jak je zrobić????

Mam cały wór jabłek   kiedys takie jadłam ze skórka w całosci  z wielkiego słoja  i nie mam bladego pojęcia jak je zrobić 

A te jabłkaa były pyyyyszne

Przeszukałam net  i guzik   heeelp

• Autor: dorotaibasia Data: 2012-07-17 17:45:57

moja śp babcia całe życie zaprawiała w ten sposób papierówki, układała w słoikach (takich standardowych 0,9l) nie obierała, nawet nie usuwała ogonków, słoik zalewała gorącą wodą z cukrem (proporcji nie podam bo zawsze gotuję "na oko" tak jak do każdego innego kompotu) słoiki pasteryzowała ok 10-12min..ot, i cała filozofia:)

• Autor: Cletti Data: 2012-07-17 17:56:45

• Zadnych goździków przypraw?
    • Ile dajesz tego cukru na oko? łyżkę na słoik wiecej?

• Autor: dorotaibasia Data: 2012-07-17 19:37:15

zadnych tego typu przypraw, a co do zalewy to zwykle nastawiam garnek wody, do gorącej wody wsypuję cukier, proporcję uzależniam od owoców które zaprawiam, kiedy woda  z cukrem się zagotuje gorącą zalewam owoce w słoikach, zamykam, i pasteryzuję w kąpieli wodnej. wiem że niektórzy w słikach układają owoce, zasypują to cukrem i zalewają wodą-ja nigdy w ten sposób nie robiłam kompotów, naprawdę trudno mi powiedziec ile cukru trafia do takiego jednego słoika...

• Autor: domia Data: 2012-07-18 08:20:59

Postępuję z kompotami identycznie jak moja poprzedniczka. Szykuję slodziutką wodę i nią zalewam ulożone owoce w sloikach. Wode robię slodką. Też Ci nie podam proporcji, bo to robie na oko i do smaku.  Zawsze ją można rozcieńczyc z wodą ( po otwarciu słoika) a owoc musi być slodki. Zwłaszcza  moja kwaśna papierowka...)

• Autor: Zuzanna248 Data: 2012-07-18 09:39:08

a do czego potem takie całe jabłka użyć?

kompoty z owoców miękkich robię bez pasteryzowania - na 1 l wody daję o,7 kg cukru, zagotowuję i takim gotującym się syrope zalewam owoce w słoikach, zakręcam i odwracam. Warunek - garnek z syropem stoi cały czas na małym gazie, owoce stanowią 2/3 słoika, zaś syropem należy słoik dopełnić po same brzegi. 

• Autor: dorotaibasia Data: 2012-07-18 11:30:47

takie gotowane jabłka szczególnie służą osobom które z róznych względów źle trawią surowe owoce, skórka jabłka z takiego kompotu przypomina pergamin który bardzo łatwo odchodzi, zarówno moje dziecko jak i starsi rodzice chętnie jedzą takie owoce z kompotu...

• Autor: Zuzanna248 Data: 2012-07-18 13:53:46

dziękuję za odpowiedź, nie znałam takiego sposobu przetwarzania

• Autor: megi65 Data: 2012-07-18 13:58:20

No to spotykamy się nad stawkiem i wcinamy jabsa ze słoika .. ? Co Dorcia mam pomysła ?

• Autor: dorotaibasia Data: 2012-07-18 17:16:16

a prosze bardzo:) jeszcze jakies zeszłoroczne słoiki znajdę w piwnicy, oby tylko na ławce obok nie było panów z mniej szlachetnymi trunkami... a potem pól godzinki spalania słoninki na naszej osiedlowej siłowni pod chmurką:)

• Autor: megi65 Data: 2012-07-18 20:33:40

Znasz  '' czerwoną czapeczkę '' to stały bywalec .. Dzisiaj dopiero uwidziałam siłownię pod chmurką .. dobra idea ... przynoś te papierówczki ..i idziem na atlas .. ::))

• Autor: Cletti Data: 2012-07-18 15:29:46

Poukładałam jabłuszka w słoikach

Na 1 l wody dałam 2 łyzki cukru

Zalałam wrzatkiem zakrecilam i zapasteryzowałam
     i przypomniałam sobie że nie dałam gozdzika;p

Sok z tych jabłek smakuje podobnie jak  sok jabłkowy z tymbarka;) prznajmniej wtedy smakował

;p

• Autor: czarnykot Data: 2012-07-18 20:01:45

co dzień słucham Lata z Radiem, dziś prowadzący czytał esemesa od słuchaczki, która pochwaliła się, że słucha radia i zaprawia papierówki, padło pytanie na czym polega ta właśnie czynność? odpowiedzi niestety nie było...ale ja już wiem...a Czejarek nie :)

• Autor: dorotaibasia Data: 2012-07-18 20:26:49

• Autor: Cletti Data: 2012-07-18 21:53:05

to nie byłam ja:) heheheh

• Autor: Paola_r Data: 2012-07-22 10:48:24

Podepnę się pod pytanie, żeby nie mnożyć wątków. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie skojarzenie papierówek z kiszeniem i używanie ich jako dodatku do mięs. Szukałam w Necie przepisu, ale znalazłam tylko pojedyncze informacje, że ktoś skądś pamięta, że dawno, dawno temu, że kojarzy taki sposób, ale żadnych szczegółów. Czy któraś z Was słyszała o takim sposobie zaprawienia papierówek i zna przepis?

• Autor: dorotaibasia Data: 2012-07-22 22:59:16

nigdy nie jadłam i nie robiłam...jedyne co mi przychodzi do głowy to marynata z octu jak do śliwek..

Przejdź do pełnej wersji serwisu