Forum

Gawędy o jedzeniu

niedojrzałe gruszki

  • Autor: bela Data: 2012-07-18 18:25:10

    Mam ponad 10 kg małych jeszcze zielonych gruszek ( odmiana Klapsa) po złamaniu się odnogi żal mi wyrzucać,ale nigdy jeszcze nie robiłam przetworów z tak niedojrzałych może ktoś z was już robił i podpowie.

  • Autor: gabigold Data: 2012-07-18 18:32:24

    Może jakoś ułóż w skrzynce, do przechowania w piwnicy , a może ktos cos innego Ci podpowie:)

  • Autor: alidab Data: 2012-07-18 19:09:51

    Ja pozwoliłabym tym powypadkowym gruszkom nieco odpocząć, dojrzeć. Oczywiście na ile to możliwe, jeśli się nie poobijały..:) I zrobiłabym je na ostro - czyli "gruchy w occie" : http://wielkiezarcie.com/recipe24188.html

    Uwielbiam tak przetworzone gruszki; solo, jako dodatek do mies (z grilla także), potraktowana blenderem taka gruszka z octu doskonale i ze smakiem zagęszcza i uszlachetnia sos do mięsa. Ocet z gruszek jest smaczną bazą do zakwaszania surówek, sałatek. Kaczka na obiad, do tego gruszki w occie i szare kluseczki - pycha...:)

    Nie wiem czy Twoim kubkom smakowym są bliskie takie słodko - kwaśne klimaty...

    Może warto spróbować?

    "

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2012-07-18 19:21:48

    Mam ponad 10 kg małych jeszcze zielonych gruszek ( odmiana Klapsa) po
    złamaniu się odnogi żal mi wyrzucać,ale nigdy jeszcze nie robiłam
    przetworów z tak niedojrzałych może ktoś z was już robił i
    podpowie.

    Jeśli nie są zbyt gorzkie (cierpkie) w smaku spróbuj zrobić je w słodko kwaśnym syropie np: http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/gruszki-w-syropie-slodko-kwasnym

    Super są też marynaty z niedojrzałych, twardych gruszek np: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najlepsze-marynowane-gruszki-Ani-Kanabrodzkiej

    lub możesz sporządzić z nich dodatek do ciast i deserów wg mojego przepisu :

    http://wielkiezarcie.com/recipe70424.html

  • Autor: bela Data: 2012-07-18 21:05:42

    Ja co roku robię gruszki w occie ale się zastanawiam czy one nie są jeszcze za młode bo jedne sa większe a drugie wielkości  dużej śliwki renglody i czy po zrobieniu będą dobre i czy w marynacie będzie wyczuwalny smak gruszki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu