Jeżeli lubisz dziczyznę, to polecam moczenie królika przez kilka dni w maślance i uduszenie go jak dziczyznę właśnie. Jest kruchy i pyszny! Ale mięso ma posmak kwaskowatości, więc trzeba to lubić :)
Ja najbardziej lubie taki sposób: Królika trzeba zamarynować w marynacie przygotowanej z musztardy francuskiej (takiej z całymi ziarnami gorczycy), przyprawy do mięsa i dziczyzny z Kamisa oraz oliwy. Lezy to mięso ok 24 godzin w marynacie. Później przekładam do naczynia żaroodpornego lub do rękawa, dodaję małe pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulki. Piękę ok 1,5 godziny lub może dłużej.... Mięso jest miękkie, soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne!
Mam królika i nie wiem jak go dobrze przyrządzić. Proszę o rady i sprawdzone przepisy. Dziękuję i pozdrawiam:)))
Zerknij na wpis bahusa w tym wątku http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=90169&post=90237
ten też sie przyda http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=11206&post=11214
i jeszcze podam link do mojego króliczka http://wielkiezarcie.com/recipe55981.html
Jeżeli lubisz dziczyznę, to polecam moczenie królika przez kilka dni w maślance i uduszenie go jak dziczyznę właśnie. Jest kruchy i pyszny! Ale mięso ma posmak kwaskowatości, więc trzeba to lubić :)
Ja najbardziej lubie taki sposób: Królika trzeba zamarynować w marynacie przygotowanej z musztardy francuskiej (takiej z całymi ziarnami gorczycy), przyprawy do mięsa i dziczyzny z Kamisa oraz oliwy. Lezy to mięso ok 24 godzin w marynacie. Później przekładam do naczynia żaroodpornego lub do rękawa, dodaję małe pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulki. Piękę ok 1,5 godziny lub może dłużej.... Mięso jest miękkie, soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne!
Dziękuję bardzo Wam za przepisy. Pozdrawiam:)))