Miruna z patelni + ziemniaczki z wody z koprekiem i fasolka dwukolorowa zasmażana w maśle z cebulką i tymiankiem .... ))) Zmiast wina białego ... jasny Leżajsk ::))
U nas dziś kotlety mielone z farszem z białego sera i cukinii, ziemniaki gotowane i grilowane plastry cukinii. Do picia kompot jabłkowo-mirabelkowy. Na jutro już ulepione pierogi z jagodami (efekt dzisiejszej wycieczki do lasu).
Wczoraj były smażone filety ze świezych śledzi, niektórzy zwą je 'zielonymi' faszerowane pieczarkami i żółtym serem. Do tego kartofelki z koperkiem i micha sałaty z sosem czosnkowym.
Dziś makaron z sosem serowym i kotleciki z kalafiora. A na deser drożdżówka z rabarbarem i wiśniami.
U mnie dziś baaaaardzo dietetycznie ;) zapiekanka: plastry cukinii + mięso mielone z cynamonem i skórką z cytryny i pomidorami + tłuczone ziemniaki z żółtkiem + beszamel :)
dzisiaj pierogi ruskie okraszone usmażoną cebulką,na deser truskawki. Wczoraj był ryż z truskawkami. Truskawki własnoręcznie zbierane na farmie. Wczoraj zbierałam z mężem na deszczu a dzisiaj słoneczko świeci i dzieci same nazbierały. Pychota!
Zanim nastały deszcze, to były słodkie jak miodzio. Potem lało kilka dni bardzo intensywnie i duzo truskawek sie zniszczyło pod krzaczkami. Te które ocalały były mniej słodkie, ale całkiem fajne. Nie były wodniste. Farma bardzo ekologiczna.
a jeszcze lepiej zjadane prosto z krzaka, tak żeby piasek trzeszczał w zębach...wiem, wiem...ze opryski i takie tam...no ale kto takich nie lubi najbardziej no kto??
Wczoraj zupa pieczarkowa z makaronem i końcówka mięsno kapuścianych pierogów.
Dzisiaj rosół z kluseczkami, tłuczone ziemniaki z koprem, duszona łopartka w sosie i młode zasmażane buraczki. Do picia schłodzona herbata z cytryną, a na deser sernik gotowany na puszystym biszkopcie z galaretką.
Piątek: zupa pomidorowa z makaronem, młode ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z vinegretem, mizeria i kotlety sojowe panierowane a dla mnie z wody. Dla siostrzenicy zupa z dinozaurami a zamiast kotletów paluszki rybne.
Sobota: parówki w naleśniku z sosem czosnkowym i mieszanką sałat z vinegretem.
Niedziela:rosół z makaronem, ziemniaki młode z koperkiem, kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych, kalafior z wody i mizeria.
Kluski śląskie, rolada wieprzowa i młoda kapusta. A na deser lody wiśniowe z bitą śmietaną polane nieco nieudanym dżemem z czarnej porzeczki - wyszedł dość rzadki ale jako sos do lodów - mniam :D
Rosół z makaronem i masą zielonej pietruszki w talerzu a potem ziemniaki z koperkiem, rolady z karkówi z szynką z serii tanie obiady, surówka z kiszonej kapusty i fasolka szparagowa po grecku z pietruszką
Wczorajszy rosół z kluskami, a na drugie pyszna świeżutka smażona flądra z chlebem, sałatka z pomidorów, ogórek małosolny .Do picia herbata schłodzona z cytryną i kompot z jabłek.
Dzisiaj kabaczek w cieście cebulowo- piwnym, jajka sadzone z dwoma żółtkami, sałatka z pomidorów z cebulą i ogórek małosolny. Kluseczki śmietankowe z masłem i przesmażoną bułką tartą dla dzieci i zupa jarzynowa.Do picia herbata schłodzona z cytryną i końcówka kompotu z jabłek.
polecam Ci je z całego serca, robie je juz 1,5 roku b. czesto, sa przepyszne, najbardziej lubi je moj maz, czasem z braku smietany dodaje mleko, polecam! :)
Dziękuję !!! polecam Ci je z całego serca, robie je juz 1,5 roku b. czesto, sa przepyszne, najbardziej lubi je moj maz, czasem z braku smietany dodaje mleko, polecam! :)
Dziś zrobiłam te kluseczki - sa naprawdę bardzo smaczne !!!
Aniu wydaje mi się że będzie to fasolka szparagowa po grecku... zapomniałam autorki, ale sama robiłam ją już kilka razy i o wiele lepiej smakuje nam niż ta tradycyjna z bułką tartą
Ziemniaczki z koperkiem, sosik z piersi kurczaka z cebula i marchewką i surówka.... (chyba coś kupię ale nie mam jeszcze koncepcji... czy jak to mówię "pomyślunku")
Bardzo dziękuje za przepis na pancakes. Super naleśniki coś pomiędzy biszkoptem a omletem. Bardzo nam smakowały. Zrobię znowu napewno
Proszę bardzo. ;-) Czyli ja też potrafię doradzić. ;-) Ja też lubię te pancakesy. Robię dość rzadko bo sama je jem, ale ... chyba będą niedługo, bo narobiłaś ochoty. ;-)
Pierogi w trzech rodzajach. Z kurkami, podgrzybkami i borowikami. (kurki tegoroczne, pozostałe grzyby mrożone). Do tego zasmażana nowa kiszona kapusta...świetnie komponuje się do takich pierogów.
Wczoraj było spagetti z sosem pomidorowym, a dziś będzie jego pozostałość jak i zupka jarzynowa z przedwczoraj. Ot sprzątanie lodówki przed weekendem :D
Dzisiaj lane kluski na rosole, wątróbka drobiowa z cebulką, ogórek kiszony, sałatka z pomidorów i chleb pieczony na zakwasie.Do picia schłodzona herbata z cytryną, a na deser arbuz.
Lubię Twoje przepisy, lubiłam zawsze Twoje staranne wojownie przeciwko niesolidności tych co zamieszczają przepisy nieswoje; Jednym słowem zawsze miałam Cię za orędowniczkę szczerości.
W związku z tym mam pytanie, czy Combi Clatronic MWG 722 daje aż tak fantastyczne światło, że co drugi przepis jest w tle MW9 722, czy może jednak kryptoreklama?
Żeby nie było, ja nawet lubię reklamy, ale bardzo nie lubię jak robią mnie w bambuko. Bo wtedy zastanawiam się czy cebula w przepisie nie jest podyktowana koniecznością zbytu cebul jakiegoś światowego koncernu cebulowego.
Chyba, że uważasz, że do "twarzy było" Twoim daniom fotografowanie z MWG w tle. To wtedy, jak mowią, już całkiem inna para kaloszy.
Ja natomiast poprzez kryptoreklamę reklamuję talerze z Chodzieży. Prawie na każdym moim zdjęciu jest taki właśnie talerz...(o sztućcach to nawet nie wspomnę)
To nie jest absolutnie reklama, to stara jak świat mikrofala:) A zdjęcia właśnie w tym miejscu mają najlepszą jakosc w żadnym innym miejscu tak dobrze mi nie wychodzą.Jak Ci tak bardzo to przeszkadza, to postaram sie omijac ten numer:)))))
Myślałam że ktoś prędzej zwróci mi uwagę na mój obrus w kratkę , który uwielbiam:))Niżej już masz zdjęcie bez mikrofali w tle, czy tak może byc?:)))
Zatem przepraszam najbardziej jak mogę. Najszczerzej i najpotulniej.
Nigdy się nie zastanawiałam dlaczego wszystkie moje rodzinne zdjęcia robione były pod bzami i znalazlam odpowiedź za Twoją pomocą, toć bzy wydawały się widać mojemu dziadkowi najbardziej fotogenicznym tłem do fotografowania.
Aż mi głupio.. mam nadzieję, że przyjmiesz przeprosiny..
Wczoraj: krupnik ryzowy, na drugie gołabki w sosie własnym z ziemniakami.
Dzisiaj niedzielnie czyli rosol z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka lub udka z piekarnika, marchewka duszona i ziemniaki, do picia kompot z sliwek
zupa pomidorowa z kluseczkami,karkówka i szynka zapiekana z kurkami w sosie z francuskiej zupy cebolowej,ziemniaki z koprem,marchewka z groszkiem zasmażana,sałata ze śmietaną
oj tak,mniam mniam...u mnie też kociołek, tyle że gazowy, nie ogniskowy...w garnku Zeptera...ups...reklama...i gołąbki z kaszą jaglaną i soczewicą , też w Zepterze, bo nie przypala, podane z ziemniaczkami i małosolnym
Ziemniaki z koprem, kiełbasa na jeża, jajko sadzone z dwoma żółtkami i mizeria, do picia kompot z jabłek . W planach miały byc kotlety mielone z pieczarkami. Ale przyszła potężna burza i wyłączyli na 4 godz prąd i nie było czym zmielic mięsa.
Rosołek z indyka z kostką kaszy mannej, kotlety mielone, fasolka szparagowa i sałatka ogórkowa. Do picia schłodzona herbata z cytryną i kompot z jabłek.
Zupa ogórkowa, kluski leniwe z serem, polane bułką tartą przesmażoną z masłem i sosem malinowym.Do picia herbata schłodzona z cytryną i kompot z jabłek.
Wczoraj kotlety z ryżu z grzybami i cebulką, do tego sos miesny i zasmażana kapusta z niedzieli. A dziś gulasz z indyka, makaron i ogórek kiszony do tego.
Zupa pomidorowa na mięsie z makaronem, ze świeżych pomidorów duszonych na maśle. Wczorajsze kluski leniwe, do picia herbata schłodzona z cytryną i sok z czarnej porzeczki.
Właśnie dziś zaglądałam do przepisu niebieskiej różyczki na tą zupkę, nigdy nie robiłam jeszcze ze świeżych pomidorów i chyba skuszę się na wekend (bo w końcu sezon w pełni)
Śliwkowa zupa owocowa z makaronem, lub jak kto woli kompot śliwkowy:) Szpinak, jajka sadzone, pokrojony pomidor i chleb razowy. Do picia tradycyjnie schłodzona herbata z cytryną.
Dziewczyny ten przepis był kiedyś na naszej stronce autorka Ave "golonka na gwoździach" ponieważ autorka usunęła swoje przepisy to pozostał on tylko u osób, które wczesniej miały go zapisanego w ulubionych. Nie wiem czy w takim przypadku mogę go tutaj oficjalnie podać?
Może jak znajdę czas to moge opisać wykonanie w wiadomości prywatnej.... hm
A goloneczki mniamniuśne naprawdę warte grzechu
Dopisano 12-08-06 19:02:50:
Rany kochani to chyba przez ten upał........mózg zwolnił obroty!! oczywiście chodziło mi o przepis Ave "golonka na goździkach" hahaha ale prawda że fajnie brzymi "na gwoździach"?
Wczoraj upiekłam 5 dużych sztuk pizzy z dodatkami do wyboru:sos pomidorowy,sos czosnkowy,ser żółty,salami,szynka,cebula,pieczarki,papryka,kukurydza,ananas,pomidory,oliwki.
Dzisiaj zapiekanka z makaronu dodatkami niewykorzystanymi do pizzy,sosem słodko-kwaśnym i żółtym serem:)
Rosół z makaronem, bitki w sosie chrzanowym, buraczki zasmażane ze skwarkami z wędzonego boczku i pieczone ziemniaczki z koprem. Kompot z jabłek do picia.
a jak robiłaś te bitki możesz podać przepis wyglądają smakowicie
Pokroiłam mięso, rozbiłam, posoliłam i posypałam pieprzem, obtoczyłam w mące.Obsmażyłam w rondlu na małej ilości oleju ,cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam, ułożyłam mięso znów w rondlu..
Dałam listek laurowy, ziele angielskie i 2 łyżki czubate chrzanu ze słoika, zalałam wodą, wody ma byc tyle żeby mięso było lekko przykryte, można dodac trochę przyprawy warzywnej.Dusiłam na małym ogniu aż bitki będą miękkie.:)
Dziś z braku czasu obiad na "skróty" Pół kurczaka (na dwie osoby) Pieczonego w piecu. Natarty czosnkiem, i mieszanką (moją) przypraw do kurczaka. Do tego frytki i parę sosów...
Pstrąg z pieca, ziemniaki zasmażane z marchewką, do popicia wino
Miruna z patelni + ziemniaczki z wody z koprekiem i fasolka dwukolorowa zasmażana w maśle z cebulką i tymiankiem .... ))) Zmiast wina białego ... jasny Leżajsk ::))
:)
Barszcz czerwony oraz łosoś , frytki , surówka z kapusty. ogorek małosolny , kompot z wisni. Deser torcik owocowy z bitą śmietaną , kawa.
No no no.... jeszcze gazowane chyba
Wino do ryby jak najbardziej, choć osobiście wolę piwo... i Tobie Bahusku też się dziwię ha ha
Ale ryba z pieca wygląda superowo.... jak tylko kupię pstrąga też sobie zrobię takie pyszności
U nas dziś makaron z serem, posypany jagodami i cukrem
u mnie dzis placki z młodych ziemniaków i gulasz z indyka do tego,kompot z papierówek do popicia
U nas dziś kotlety mielone z farszem z białego sera i cukinii, ziemniaki gotowane i grilowane plastry cukinii. Do picia kompot jabłkowo-mirabelkowy. Na jutro już ulepione pierogi z jagodami (efekt dzisiejszej wycieczki do lasu).
u mnie dzisiaj zupa kalafiorowa i naleśniki z serem lub dżemem
Jutro będę lepić pierogi, dostałam pół litra jagód od teściowej:)) Z jakiego przepisu robiłaś ciasto? ładnie wygląda;)
Ciasto z przepisu ulla73 http://wielkiezarcie.com/recipe62733.html, musiałam tylko dodać więcej wody, ale wyszło pyszne i mięciutkie.
Nie tutaj miało byc:)
Rosół
Placki ziemniaczane z warzywami, jutro dodam przepis, wyszły przepyszne:))
Wczoraj losos z patelni ziemniaki z wody i mix salat z pomidorkami
dzis spaghetti alla bolognese
dzisiaj miałam flaki i udko z kurczaka z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków
Wczoraj były smażone filety ze świezych śledzi, niektórzy zwą je 'zielonymi' faszerowane pieczarkami i żółtym serem. Do tego kartofelki z koperkiem i micha sałaty z sosem czosnkowym.
Dziś makaron z sosem serowym i kotleciki z kalafiora. A na deser drożdżówka z rabarbarem i wiśniami.
ziemniaczki z koperkiem, filet i mintaja i wściekłe ogórki... wczoraj zrobiłam zapomniany przepis mirinika... mniam a do rybki wyśmienicie pasuje
U mnie dziś baaaaardzo dietetycznie ;) zapiekanka: plastry cukinii + mięso mielone z cynamonem i skórką z cytryny i pomidorami + tłuczone ziemniaki z żółtkiem + beszamel :)
dzisiaj pierogi ruskie okraszone usmażoną cebulką,na deser truskawki. Wczoraj był ryż z truskawkami. Truskawki własnoręcznie zbierane na farmie. Wczoraj zbierałam z mężem na deszczu a dzisiaj słoneczko świeci i dzieci same nazbierały. Pychota!
To u Was jeszcze truskawki?? Mniam, ale apetyczne;)) Aż zazdraszczam:)
Jeszcze są, ale już powoli bedą się kończyć. Tu gdzie zbieraliśmy, sa jeszcze takie z kwiatkami, bo sadzone najpóżniej.
Też Ci zazdroszczę, piękne truskaweczki, ciekawa jestem czy słodkie:)
Zanim nastały deszcze, to były słodkie jak miodzio. Potem lało kilka dni bardzo intensywnie i duzo truskawek sie zniszczyło pod krzaczkami. Te które ocalały były mniej słodkie, ale całkiem fajne. Nie były wodniste. Farma bardzo ekologiczna.
Takie truskawki przez samego siebie zerwane najlepiej smakują :)
Masz rację:)
a jeszcze lepiej zjadane prosto z krzaka, tak żeby piasek trzeszczał w zębach...wiem, wiem...ze opryski i takie tam...no ale kto takich nie lubi najbardziej no kto??
Wczoraj pierogi z jagodami dla dzieci, dla nas pierogi z grzybami.
Dzisiaj tarta z cukinią na orkiszowym spodzie.
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
udka kurczaka duszone w bialym winie z rozmarynem,ziemniaki i kapusta mloda na parze
wczoraj "Łopatka w sosie śmietanowo-pieczarkowym" seria Tanie Obiady MR.
z tym, że zamiast łopatki szynka... z ziemniakami i mizerią. mmmm pycha , MR dziękuję Ci za taki wspaniały przepis, najlepszy "gulasz" jaki jadłam.
dziś pomidorowa z makaronem i karkówka z grila+sałatka grecka
Bardzo mi miło kochana, że Ci smakowało:)
Szaszłyki z kurczaka z grilla, ziemniaki pieczone w folii i sałatka rodzinna z sosem czosnkowym.
Bardzo apetyczny obiadek:)Chętnie bym zjadła na kolację takiego szaszłyka z sałatką, jakby mi ktoś pod nosek podstawił:)
dziękuję
Wczoraj zupa pieczarkowa z makaronem i końcówka mięsno kapuścianych pierogów.
Dzisiaj rosół z kluseczkami, tłuczone ziemniaki z koprem, duszona łopartka w sosie i młode zasmażane buraczki. Do picia schłodzona herbata z cytryną, a na deser sernik gotowany na puszystym biszkopcie z galaretką.
Piątek: zupa pomidorowa z makaronem, młode ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z vinegretem, mizeria i kotlety sojowe panierowane a dla mnie z wody. Dla siostrzenicy zupa z dinozaurami a zamiast kotletów paluszki rybne.
Sobota: parówki w naleśniku z sosem czosnkowym i mieszanką sałat z vinegretem.
Niedziela:rosół z makaronem, ziemniaki młode z koperkiem, kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych, kalafior z wody i mizeria.
Kluski śląskie z gulaszem wołowym i sałatką z kiszonych ogórków oraz pomidorów
Kluski śląskie, rolada wieprzowa i młoda kapusta. A na deser lody wiśniowe z bitą śmietaną polane nieco nieudanym dżemem z czarnej porzeczki - wyszedł dość rzadki ale jako sos do lodów - mniam :D
Rosół z makaronem i masą zielonej pietruszki w talerzu a potem ziemniaki z koperkiem, rolady z karkówi z szynką z serii tanie obiady, surówka z kiszonej kapusty i fasolka szparagowa po grecku z pietruszką
u nas dziś żurek z jajem, kasza, gulasz z łopatki z warzywami i mizerią
Zupa prezydencka + pierogi z mięsem
Ostatni obiad z grilla
karkówka z grilla z dodatkami
Ślimak i warkocz z kurczaka; grillowane
Kaszanka grillowana z kapustą kiszoną (w folii aluminiowej)
A mnie tam nie było..... hm
Bahusku dlaczego ostatni gril?? przechodzisz na dietę? ha ha
A jeszcze bardziej interesuje mnie ten sos jogurtowo coś tam.... na talerzu obok karczku czy kurczaka? Jakieś szczegóły zdradzisz?
Hahahaha...nie dieta...popełniłem lapsus językowy, chodziło o grilla zrobionego kilka dni temu...
Gołąbki z mrożonych zapasów z sosem pomidorowym, do tego kartofle z koperkiem i wczorajsza kapusta.
roladki schabowe z kiszoną kapuchą ;)
pyszne !!! http://wielkiezarcie.com/recipe77738.html znów składam podziękowanie dla MR za pyszny przepis :D
Fiddle, bardzo mi miło:)
Pulpety w sosie pomidorowym, ryż i mizeria. Na deser- jagody z bitą śmietaną.
Właśnie duszą się wieprzowe rolady z kiszoną kapustą, z przepisu bahusa (moje pierwsze wykonanie ) do tego ziemniaczki i kiszone ogóreczki.
Makaron świderki z kawałkami kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
Wczorajszy rosół z kluskami, a na drugie pyszna świeżutka smażona flądra z chlebem, sałatka z pomidorów, ogórek małosolny .Do picia herbata schłodzona z cytryną i kompot z jabłek.
Salatka makaronowa z pomidorem,cebulka,papryka,oliwkami,serem wedzonym oraz pesto dla dzieciakow tacos
rosołek :)
zdjęcie zrobione telefonem bo aparat w naprawie... :/ no cóż, jakość nie zbyt dobra.
to właśnie miseczka z rosołkiem mojego synka :D "mamusiu, am majchewke"
Dzisiaj kabaczek w cieście cebulowo- piwnym, jajka sadzone z dwoma żółtkami, sałatka z pomidorów z cebulą i ogórek małosolny. Kluseczki śmietankowe z masłem i przesmażoną bułką tartą dla dzieci i zupa jarzynowa.Do picia herbata schłodzona z cytryną i końcówka kompotu z jabłek.
Ale obiadek !!! Zainteresowały mnie kluseczki śmietankowe....:)
Tutaj masz przepis :)
http://wielkiezarcie.com/recipe31937.html
Dziękuję !!!
Dziękuję !!!
polecam Ci je z całego serca, robie je juz 1,5 roku b. czesto, sa przepyszne, najbardziej lubi je moj maz, czasem z braku smietany dodaje mleko, polecam! :)Dziękuję !!! polecam Ci je z całego serca, robie je juz 1,5 roku b.
Dziś zrobiłam te kluseczki - sa naprawdę bardzo smaczne !!!czesto, sa przepyszne, najbardziej lubi je moj maz, czasem z braku smietany
dodaje mleko, polecam! :)
Kasza jęczmienna z niedzielnym gulaszem wołowym
Poniedziałek: zupa ogórkowa i pierogi ruskie
Wtorek: ziemniaki z koperkiem, kotlety mielone, mizeria i fasolka mamut
Wątróbka z cebulką, ziemniaki i surówka z pekinki.
pyzy z mięsem okraszone skwarkami przesmażonymi z cebulką, ogórki małosolne, na deser reszta ciasta z czerownymi i czarnymi porzeczkami
dziś skromniutko :) ale pysznie na pewno. zaraz będę gotowała kartoflankę zapalankę wg MR: http://wielkiezarcie.com/recipe86098.html
fotka później :D:D
Dopisano 12-07-25 12:18:53:
przepyszna i szybka zupka :)
z tym ze bez zasmazki u mnie bo nie lubimy poza tym nie umiem jej robic zawsze robia sie grudki z maki.
ryz,pomidorki koktailowe i kawalek sera stracchino
Makaron kokardki i sos z torebki "4 sery z bazylią" z dodatkiem fileta z kurczaka
Dzisiaj tradycyjnie, czyli młode ziemniaczki z koperkiem, kotlety schabowe i kalafior podsmażony z bułką tartą.
Pycha:)
łazanki z mięsem, pieczarkami i kiszoną kapustą + mizeria rzodkiewkowa
Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonym żeberku, ziemniaki ze skwarkami z boczku.
Zupa jarzynowa na żeberkach i dla niedojedzonych placuszki z jabłkami polane musem truskawkowym.
Papryka faszerowana mięsem w sosie paprykowym, ryż, fasolka szparagowa smażona z czosnkiem, sałatka z pomidorków koktajlowych, sałata ze śmietaną.
Jak robisz tą smazona fasolkę z czosnkiem?
Jak robisz tą smazona fasolkę z czosnkiem?
Jak skończą się upały dodam przepis na WŻ...Jak robisz tą smazona fasolkę z czosnkiem?
Aniu wydaje mi się że będzie to fasolka szparagowa po grecku... zapomniałam autorki, ale sama robiłam ją już kilka razy i o wiele lepiej smakuje nam niż ta tradycyjna z bułką tartąDziekuje, przepis mam juz w ulubionych :)))
Dzisiaj krokiety z farszem mięsno-kapuścianym i barszczyk czerwony. Pycha!
Ziemniaczki z koperkiem, sosik z piersi kurczaka z cebula i marchewką i surówka.... (chyba coś kupię ale nie mam jeszcze koncepcji... czy jak to mówię "pomyślunku")
Makaron penne z sosem ze swiezych pomidorow z bazylia i parmezanem i pomidory z cebula oliwa i ctem
dziś chyba będzie coś "na szybko"
bo przez męża rozgotowałam zupę - młodą kapustę! fuuu! niedobry...! :D
Bardzo dziękuje za przepis na pancakes. Super naleśniki coś pomiędzy biszkoptem a omletem. Bardzo nam smakowały. Zrobię znowu napewno
Bardzo dziękuje za przepis na pancakes. Super naleśniki coś pomiędzy
Proszę bardzo. ;-)biszkoptem a omletem. Bardzo nam smakowały. Zrobię znowu napewno
Czyli ja też potrafię doradzić. ;-) Ja też lubię te pancakesy. Robię dość rzadko bo sama je jem, ale ... chyba będą niedługo, bo narobiłaś ochoty. ;-)
Ja też nie często robię takie przysmaki, ponieważ za dużo ich wcinam. A potem waga nie pokazuje tyle ile bym chciała :)
Frytki z pulpecikami mięsnymi i fasolką
Dzisiaj obiad na zyczenia synka: zupa pomidorowa z makaronem, na drugie karczek z sosem, ziemniaki i mizeria, do picia kompot z brzoskwin.
Pierogi w trzech rodzajach. Z kurkami, podgrzybkami i borowikami. (kurki tegoroczne, pozostałe grzyby mrożone). Do tego zasmażana nowa kiszona kapusta...świetnie komponuje się do takich pierogów.
Obłęd, na pewno pyszne
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie poledwiczki z serem zółtym, ziemniaczki z koperkiem i kapusta duszona, do picia kompot z brzoskwin.
Wczoraj było spagetti z sosem pomidorowym, a dziś będzie jego pozostałość jak i zupka jarzynowa z przedwczoraj. Ot sprzątanie lodówki przed weekendem :D
U nas dziś placki ziemniaczane.... po raz pierwszy z nowych ziemniaczków mniam uwielbiam takie chrupiące, niczym nie polewam ani nie posypuje :)
Pizza !! Oczywiście wg przepisu z WŻ http://wielkiezarcie.com/recipe43868.html
a dla mojego malucha pizzerko-bułeczki (on zawsze wszystko zdejmuje z pizzy i zjada samo ciasto :))))
Ponieważ kolega obdarował nas jajami ,,prosto od krowy" i swojską kiełbasą- jajecznica ze świeżym pieczywem w wykonaniu Młodego.
U mnie dzisiaj makaron z musem jagodowym i dużym kleksem śmietany.
naleśniki z szynką i serem w sosie pieczarkowym + surówka z kapusty pekińskiej
u mnie dorsz w całości na grillowej patelni, ziemniaczki i micha sałaty:)))
Pulpety w sosie pomidorowym i do tego ziemniaczki lub makaron (do wyboru) oraz ogóreczki kiszone, a na deser zapiekanka ryżowa z jabłkami.
http://wielkiezarcie.com/recipe21737.html
Środa: zupa z włoskiej kapusty, pancakes z syropem klonowym, dżemem malinowym lub wiśniowym do wyboru.
Czwartek: gołąbki z włoskiej kapusty z sosem pomidorowym
Piątek: ziemniaki z koperkiem, kotlety z jajek, cukinia panierowana i sałata lodowa z sosem winegret.
gołąbki w sosie pomidorowym ze świeżutkimi bułeczkami bankietowymi
Kotlety schabowe z ziemniakami i koperkiem i marchewką zasmażaną z groszkiem
Kotlet mielony z ziemniakami i fasolką smażoną z czosnkiem, kompot z jabłek (ja piwo)
Ja dziś też piwo tylko wieczorkiem do celów zewnętrznych
knedle ze śliwkami,tartą bułką na masełku przesmażoną i cukrem
Makaron wstążki z białym sosem z szynką i cukinią:)
Zupa pomidorowa z ryżem i świeżą bazylią
Dzisiaj lane kluski na rosole, wątróbka drobiowa z cebulką, ogórek kiszony, sałatka z pomidorów i chleb pieczony na zakwasie.Do picia schłodzona herbata z cytryną, a na deser arbuz.
Do Mamy Rożyczki:
Lubię Twoje przepisy, lubiłam zawsze Twoje staranne wojownie przeciwko niesolidności tych co zamieszczają przepisy nieswoje; Jednym słowem zawsze miałam Cię za orędowniczkę szczerości.
W związku z tym mam pytanie, czy Combi Clatronic MWG 722 daje aż tak fantastyczne światło, że co drugi przepis jest w tle MW9 722, czy może jednak kryptoreklama?
Żeby nie było, ja nawet lubię reklamy, ale bardzo nie lubię jak robią mnie w bambuko. Bo wtedy zastanawiam się czy cebula w przepisie nie jest podyktowana koniecznością zbytu cebul jakiegoś światowego koncernu cebulowego.
Chyba, że uważasz, że do "twarzy było" Twoim daniom fotografowanie z MWG w tle. To wtedy, jak mowią, już całkiem inna para kaloszy.
Ja reklamuję IKEA bo prawie każde zdjęcie jest na tym stole .... nikt tego jeszcze nie zauważył ???
Ja natomiast poprzez kryptoreklamę reklamuję talerze z Chodzieży. Prawie na każdym moim zdjęciu jest taki właśnie talerz...(o sztućcach to nawet nie wspomnę)
To nie jest absolutnie reklama, to stara jak świat mikrofala:) A zdjęcia właśnie w tym miejscu mają najlepszą jakosc w żadnym innym miejscu tak dobrze mi nie wychodzą.Jak Ci tak bardzo to przeszkadza, to postaram sie omijac ten numer:)))))
Myślałam że ktoś prędzej zwróci mi uwagę na mój obrus w kratkę , który uwielbiam:))Niżej już masz zdjęcie bez mikrofali w tle, czy tak może byc?:)))
Zatem przepraszam najbardziej jak mogę. Najszczerzej i najpotulniej.
Nigdy się nie zastanawiałam dlaczego wszystkie moje rodzinne zdjęcia robione były pod bzami i znalazlam odpowiedź za Twoją pomocą, toć bzy wydawały się widać mojemu dziadkowi najbardziej fotogenicznym tłem do fotografowania.
Aż mi głupio.. mam nadzieję, że przyjmiesz przeprosiny..
Nie ma sprawy, ja się w ogóle nie gniewam.
Kurczak zapiekany w jarzynach
wczoraj: zupa kalafiorowa
dzisiaj: zupa kalafiorowa z wczoraj + pyzy z miesem
Czwartek: kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem, kalafior zapiekany z serem.
Piątek: zupa kalafiorowa z makaronem.
Dziś: kurczak po tajsku z ryżem.
Zupa pomidorowa
Ciasto francuskie z cebulka i serem zoltym, nalesniki z farszem kapusciano-pieczrkowym
Wczoraj: krupnik ryzowy, na drugie gołabki w sosie własnym z ziemniakami.
Dzisiaj niedzielnie czyli rosol z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka lub udka z piekarnika, marchewka duszona i ziemniaki, do picia kompot z sliwek
Wczoraj obiadu nie było bo po południu imieniny u Babci Ani.... stół suto zastawiony więc trzeba było mieć "miejsce" haha
Dziś ziemniaczki z koperkiem, gulasz mięsno warzywny i sałata karbowana ze śmietaną
zupa pomidorowa z kluseczkami,karkówka i szynka zapiekana z kurkami w sosie z francuskiej zupy cebolowej,ziemniaki z koprem,marchewka z groszkiem zasmażana,sałata ze śmietaną
Bitki wieprzowe z ziemniakami i buraczkami z cebulką
dzis dosyc obficie bo ma mnie prawdopodobnie kolezanka odwiedzić ;) nie widziałam się z nia wieki... ;)
na I danie: zupa pomidorowa
na II danie: schab pieczony w sosie, mlode ziemniaczki z koprem, fasolka szparagowa po grecku, sałatka grecka
na deser: kompot porzeczkowy i ciasto zebra
Rosół z makaronem, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy, mizeria,fasolka szparagowa zielona z bułką tartą dla mnie jeszcze z czosnkiem.
Pieczeń z karczku, ziemniaki z koperkiem i zasmażana kiszona kapusta.
Kociołek z ogniska a w nim : ziemniaki, boczek, cebula, kiełbaska....
Mniam....
oj tak,mniam mniam...u mnie też kociołek, tyle że gazowy, nie ogniskowy...w garnku Zeptera...ups...reklama...i gołąbki z kaszą jaglaną i soczewicą , też w Zepterze, bo nie przypala, podane z ziemniaczkami i małosolnym
Ziemniaki z koprem, kiełbasa na jeża, jajko sadzone z dwoma żółtkami i mizeria, do picia kompot z jabłek . W planach miały byc kotlety mielone z pieczarkami. Ale przyszła potężna burza i wyłączyli na 4 godz prąd i nie było czym zmielic mięsa.
Szynka duszona w pikantnym sosie, ziemniaki, fasolka szparagowa z masełkiem i tartą bułką. Do popicia kompot z papierówek, ja piwo.
Okocim mocne.. Moje ulubione..:)
Lane kluski na rosole, na drugie kotlety z piersi kurczaka, mizeria i ziemniaki, do picia kompot ze sliwek a na deser koktajl truskawkowy
Rosołek z indyka z kostką kaszy mannej, kotlety mielone, fasolka szparagowa i sałatka ogórkowa. Do picia schłodzona herbata z cytryną i kompot z jabłek.
Ryż z kurkumą i curry, z pieczarkami z patelni. Młoda marchewka na gęsto i filet z kurczaka w folii w ziołach prowansalskich z sosem czosnkowym.
schab pieczony w sosie,kasza jeczmienna,pomidory z cebula i smietana,zupa pomidorowa z wczoraj ,fasolka po grecku , kompot porzeczkowy
Kotlety mielone,ziemniaki z koperkiem, dla chłopaków- mizeria, dla mnie-kalafior.Do popicia kompot z jeżyn, renklod i winogrona.
Zupa ogórkowa, kluski leniwe z serem, polane bułką tartą przesmażoną z masłem i sosem malinowym.Do picia herbata schłodzona z cytryną i kompot z jabłek.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie frytki i jajko sadzone
barszcz ukraiński i placki delikatne z jabłkami...
Wczoraj kotlety z ryżu z grzybami i cebulką, do tego sos miesny i zasmażana kapusta z niedzieli. A dziś gulasz z indyka, makaron i ogórek kiszony do tego.
u mnie dziś makaron z podduszona cukinia i odrobiną szpinaku i pomidorkiem.
Zupa kalafiorowa z marchewką, placki ziemniaczane z jogurtem własnej produkcji.
Zurek z jajkiem, kielbaska i ziemniakami, na drugie golabki w sosie pomidorowym i ziemniaki / chleb do wyboru.
bigosik z młodej, kiszonej kapusty
dzisiaj barszcz czerwony i krokiety z pieczarkami
Zupa gulaszowa
Dziś karczek pieczony za jarzynach... danie jednogarnkowe a właściwie jedno - naczyniowe z piekarnika
Zupa pomidorowa na mięsie z makaronem, ze świeżych pomidorów duszonych na maśle. Wczorajsze kluski leniwe, do picia herbata schłodzona z cytryną i sok z czarnej porzeczki.
Właśnie dziś zaglądałam do przepisu niebieskiej różyczki na tą zupkę, nigdy nie robiłam jeszcze ze świeżych pomidorów i chyba skuszę się na wekend (bo w końcu sezon w pełni)
Zupa ze świeżych pomidorów jest najlepsza
potwierdzam :)))
U mnie dziś tortilla wg Pascala, pysznie wyszła.
Makaron z pieczarkami zapiekany z sosem serowym.
Poniedziałek: zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem, placki ziemniaczane a dla mnie kukurydza.
Wtorek: żeberka i ziemniaki z poeca, surówka z włoskiej kapusty
Środa: reszta zupy pomidorowej, naleśniki z serem lub dżemem, kalafior z bułką
Czwartek makaron świderki z mięsem mielonym i cukinią
Piątek: pierogi z mięsem
Sobota i niedziela: menu weselne
Wczorajszy zurek z jajkiem i ziemniakami, na drugie kopytka z maslem i cukrem, do picia kompot z sliwek.
makaron fusili z sosem pomidorowym i tuńczykiem oraz mizeria z koperkiem
Dzisiaj obiad zrobiła córa, najlepsza pieczona karkówka jaką w życiu jadłam, ziemniaki z koprem i mizeria, do picia schłodzona herbata z cytryną.
A to link do tej cudownej karkówki.
http://www.garnek.pl/zjadacz/19304347/polewac
wygląda bardzo pysznie:)
Chrupiace tacos, zupa pomidorowa oraz pizza na deser piernik
ja grilluje cale lato , przewaznie a twtedy ida hamburgery , cavapcici, steki , frytki i warzywac, salata do burgerow :D
leczo z kolorowej papryki i pomidorków
krem z brokułów z grznkami i wczorajsze gołąbki
Ziemniaki z koperkiem, panierowana miruna, surówka staropolska.
naleśniki z - do wyboru - serkiem waniliowym, powidłami albo musem jabłkowym :)
Roladki ze schabu, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody, sałata z sosem ze śmietany i octu balsamicznego.
Mój ojciec pochodzil z Pobiedzisk i też takie rolady robił, sto lat takich nie jadłam,ale mi smaka narobiłes..
Fasolka po bretońsku z bagietką.
Śliwkowa zupa owocowa z makaronem, lub jak kto woli kompot śliwkowy:) Szpinak, jajka sadzone, pokrojony pomidor i chleb razowy. Do picia tradycyjnie schłodzona herbata z cytryną.
Knedle z truskawkami polane musem truskawkowym i na to kleksy ze śmietany.
Krupnik na serduszkach z dobieranymi ziemniakami, na deser koktajl malinowy
Kurczak pieczony z pieczonymi warzywami, kompot wieloowocowy
Dzisiaj leczo, wczoraj aromatyczny łosoś;))
Bardzo apetyczny ten łosoś, a u mnie dzisiaj ratatuj z mięskiem z piersi kurczaka i z ryżem
Wczorajszy krupnik z ziemniakami i nalesniki z nutella, na deser koktajl malinowy
Kurczak z pieczarkami i cebulka z dodatkiem makaronu i ogorek kiszony
Kurczak pieczony na butelce z piwem, ziemniaki , surówka colesław
U mnie pyszna rybka a dokładnie świerzy dorsz z Lidla
W niedziele kupiłas dorsza swieżego?U mnie pyszna rybka a dokładnie świerzy dorsz z Lidla
To może zdradzisz Martunia w który dzień mają swieże rybki? Jakoś nie moge trafic.W sobotę była golonka na gwoździu... zajeb.... pyszna i do tego żurek na wodzie z gotowania golonek
W niedzielę zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy i surówka z białej kapusty z marchewką i papryką
Wczoraj rosół z makaronem, na drugie piers kurczaka duszona w przyprawach, ziemniaki i buraki.
Dzisiaj zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie gołąbki w sosie wlasnym z bułka a ja pewnie zjem z ziemniakami.
Dziewczyny ten przepis był kiedyś na naszej stronce autorka Ave "golonka na gwoździach" ponieważ autorka usunęła swoje przepisy to pozostał on tylko u osób, które wczesniej miały go zapisanego w ulubionych.
Nie wiem czy w takim przypadku mogę go tutaj oficjalnie podać?
Może jak znajdę czas to moge opisać wykonanie w wiadomości prywatnej.... hm
A goloneczki mniamniuśne naprawdę warte grzechu
Dopisano 12-08-06 19:02:50:
Rany kochani to chyba przez ten upał........mózg zwolnił obroty!! oczywiście chodziło mi o przepis Ave "golonka na goździkach" hahaha ale prawda że fajnie brzymi "na gwoździach"?czekam na pw:)
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/golonka_na_g_w_ozdziach_w_piwie
podaj proszę przepis na golonkę,zaciekawiły mnie te gwożdzie ,haha
mnie też interesują te gwoździe
wczoraj -udka z kurczaka pieczone, ryż i marchewka z groszkiem, a dziś risotto
Wczoraj upiekłam 5 dużych sztuk pizzy z dodatkami do wyboru:sos pomidorowy,sos czosnkowy,ser żółty,salami,szynka,cebula,pieczarki,papryka,kukurydza,ananas,pomidory,oliwki.
Dzisiaj zapiekanka z makaronu dodatkami niewykorzystanymi do pizzy,sosem słodko-kwaśnym i żółtym serem:)
Dopisano 12-08-06 10:23:41:
wczoraj resztki zupy pomidorowej i schabowe z surówką
dziś zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbaską
Dzisiaj wczorajsza zupa ogorkowa z ziemniakami a na drugie leczo z chlebem.
Pieczen po bawarsku z ziemniakami i surowka
barszczyk czerwony
i ryż z jabłkami mmm :Dwłaśnie się zapieka
Krupnik z kaszą jęczmienną i naleśniki z jabłkami,mniam a jutro będzie reszta krupniku i ruskie wg Bahusa
Rosół z makaronem, bitki w sosie chrzanowym, buraczki zasmażane ze skwarkami z wędzonego boczku i pieczone ziemniaczki z koprem. Kompot z jabłek do picia.
Pokroiłam mięso, rozbiłam, posoliłam i posypałam pieprzem, obtoczyłam w mące.Obsmażyłam w rondlu na małej ilości oleju ,cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam, ułożyłam mięso znów w rondlu..
Dałam listek laurowy, ziele angielskie i 2 łyżki czubate chrzanu ze słoika, zalałam wodą, wody ma byc tyle żeby mięso było lekko przykryte, można dodac trochę przyprawy warzywnej.Dusiłam na małym ogniu aż bitki będą miękkie.:)
Taki sobie skromny obiadek na parę osób...
Obiadek w całej krasie...
Przed konsumpcją...
Łomatko z córką Bahusku a co to za impreza?? świniaczek w owocach prezentuje się znakomicie, a już te smalce!!! ślinotok murowany:)
że mnie tam nie było hm
Moje oko tez zatrzymalo sie na tym smalcu i ogorkach mniam :))) ze mnie nikt nie zaprasza na takie imprezy hehe ;)
Tam jest tylko jeden smalec (gar w środku) ten biały to poznański gzik (czyli twarożek ze szczypiorkiem)
Pięknie to wszystko wygląda, ale ten maleńki prosiaczek to barbarzyństwo.:(
Pięknie to wszystko wygląda, ale ten maleńki prosiaczek to
No fakt strasznie kwiczał przy uboju :(barbarzyństwo.:(
zupka krem ze świeżego ogórka z grzankami, grilowana pierś kurczaka i kopytki :)
nie tu się miałam podpiąć:( tu miało być wrrrrrrrrrrrrr
Pięknie to wszystko wygląda, ale ten maleńki prosiaczek
kurczaków też nie wolno zjadać w takim razie to 5-cio tygodniowe maluchy...tobarbarzyństwo.:( No fakt strasznie kwiczał przy uboju :(
Dorsz na parze, mizeria z jogurtm i troche ryżu z natką:)
ziemniaczki z koperkiem, mizeria ze śmietaną i jajka sadzone
Biały barszcz na wędzonym boczku z chrzanem i jajkiem, ziemniaki z koprem i skwareczkami. Do picia herbata z cytryną i kompot jabłkowy.
Zupa kalafiorowa, na drugie kotlety mielone, kapusta duszona i ziemniaki z koperkiem.
powtarzam: zupka krem ze świeżego ogórka z grzankami, grilowana pierś kuraka i kopytki i sałatka z pomidora
powtarzam: zupka krem ze świeżego ogórka z grzankami, grilowana
pierś kuraka i kopytki i sałatka z pomidora
jestem bardzo ciekawa jak robisz taką zupkę czy możesz podać przepis
zależy kto :D
my mamy zupę pomidorowa :D - tzn ja, mąż, Kuba
pieczonego kurczaka z ryżem i surówką, dla Kuby bez skóry oczywiście
a Emilka ma mus z marcheweczki (ps: trochę pluje :D)
Kapusniak, na drugie gyros jak z knajpy wg Renataz36 z ziemniakami z piekarnika i mizeria.
Barszcz czerwony czysty i uszka z mięsem.
krupnik z kaszą i ziemniaczkiem, udko podsmażone i duszona kapusta
Papryki faszerowane sosem bolognese, ale było pyszne:))
Kopytka ze skwareczkami, jutro będa podsmażane - pychotka.
Dziś z braku czasu obiad na "skróty" Pół kurczaka (na dwie osoby) Pieczonego w piecu. Natarty czosnkiem, i mieszanką (moją) przypraw do kurczaka. Do tego frytki i parę sosów...
Wczorajszy kapusniak, na drugie spagetti.
u mnie dziś ryba ; dorsz smażony z chlebem
a dla tych, co nie lubią ryby, kotleciki sojowe po grecku...
a Emi marchewka , pewnie znów będzie plucie.
ziemniaki, gruba fasolka, jajko sadzone, zsiadłe mleko a na deser winogronko i brzoskwinie
Lane kluski na rosole i fasolka szparagowa, polana masłem i przesmażoną bułką tartą.
Bigos i mała goloneczka
Pierogi ruskie mojej roboty. Pyszne.Mąż był zachwycony.
Leniwe knedle śliwkowo-jagodowe;)
Pstrąg z piekarnika , ziemniaki i fasolka szparagowa
Nowe obiadki rozpoczęte, zapraszamy :)
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=501962&post=501972