Witam. Szukam najostrzejszefo noża kuchennego dla mojej mamy, która ma problemy z ręką. Odpada elektryczny i ceramiczny, chyba, że mi ktoś udowodni ich wyższość nad zwykłymi.
Posiadam jeden nóż z Nioflam z powłoką żywiczną. Póki co sprawdza się świetnie, ale podczas ostrzenia trochę się ściera (mam ostrzałkę także Neoflam). Generalnie jest bardzo ostry, ładnie wygląda. Minus tych noży jest taki, że należy myć je tylko ręcznie, więc zmywarka odpada. Póki co jestem zadowolona nie wiem jak się sprawdza przy dłuższym użytkowaniu, bo mam go zaledwie niecały miesiąc.
Niestety nie ma idealnych noży ..wszystkie z czasem nadgryza ząb czasu .. ))) . Techniczny podopwiada stal hartowana i bardzo ważny jest kąt ostrza ; idelanie jakby miał 30 stopni . A to mój narazie '' naj '' nóż do spraw kuchennych ..
Chlastam nim precyzyjnie miąsko , wycinanie ściegień , luzowanie kości ..i czasem pomidor pod ostrze wpadnie .. ))
Widzę, że na nożu wpisane jest MAKASHI. W necie jak się wbija tą firmę, to wychodzi NEOFLAM. Czy to to samo? Kumpel miał nóż MAKASHI i jakiegoś japońca - oba noże były super, zapłacił za jeden mały nożyk ze 300 zł.
Makashi to firma japońska produkująca min . miecze samurajskie. Moje cacko kupiłam w niemieckiej sieciówce . Leciutkie toto , o ile dobrze pamiętam skład ostrza : chrom , molibden , vanadium .
Nie mniej jak znam życie ,że pewnego dnia mój nożyk zrobi sie tempy i wtedy wkroczy mój mąż z osełką do ostrzeżnia noży ..Ale póki co .... '' ostra chwilo trwaj !!!!!!!!!!! '' :)))
hmm, nóz szefa kuchni????. Zawsze szef kuchni kojarzy mi się z ostrzeniem noża przed rozpoczęciem pracy. Wszystka stal się tępi, hartowana również. Dlatego, jeśli kupisz nóż stalowy, kup również poręczną ostrzałkę. Osobiście korzystam z zestawu nozy stalowych Gerlach i jednego Fiskars z ostrzałką ceramiczną Fiskars. Dwa, trzy przejazdy przez to urządzenie, nawet z niewielkim naciskiem, i noże jak nowe. Aż się ich boję!
Podrzucam link do jednego z najostrzejszych noży jakich używałam. Dobrze leży w dłoni, sprawnie się nim kroi, raz na jakiś czas (raczej rzadko) ostrzę go o osełkę. Trafiony zakup.
Nóż bardzo wygodny i zdecydowanie dobrze wyważony. Jedynym mankamentem jest jego grubość - klinuje się przy próbach przekrojenia sztywnych produktów (z arbuzem, na przykład, będzie miał kłopot).
Polazłam do kuchni poczytać, co napisano na moich nożach - ostre jak diabły albo i bardziej, wystarczy co jakiś czas machnąć nimi kilka razy po ostrzałce w kształcie długiego cienkiego wałeczka na rączce. Tną wszystko, mięso, ryby, kości (niestety również w naszych własnych palcach, ojć, łojć), arbuzy, kapuchę, co Wam się żywnie podoba. Nie zamieniłabym ich na inne, ale bardzo pilnuję, aby nie znalazły się w zasięgu małych łapek.
Witam. Szukam najostrzejszefo noża kuchennego dla mojej mamy, która ma problemy z ręką. Odpada elektryczny i ceramiczny, chyba, że mi ktoś udowodni ich wyższość nad zwykłymi.
Pozdrawiam!
Polecam Neoflam wykonanew z wysokowęglowej japońskiej stali nierdzewnej z powłoką nieprzywierającą
http://kotlet.tv/kolorowe-noze-neoflam-recenzja posiadam jeden i należy pamiętać że kroić tylko na desce z drewna.
Posiadam jeden nóż z Nioflam z powłoką żywiczną. Póki co sprawdza się świetnie, ale podczas ostrzenia trochę się ściera (mam ostrzałkę także Neoflam). Generalnie jest bardzo ostry, ładnie wygląda. Minus tych noży jest taki, że należy myć je tylko ręcznie, więc zmywarka odpada. Póki co jestem zadowolona nie wiem jak się sprawdza przy dłuższym użytkowaniu, bo mam go zaledwie niecały miesiąc.
A ja polecam nóż firmy victorinox, mam taki i jestem zadowolona.
Niestety nie ma idealnych noży ..wszystkie z czasem nadgryza ząb czasu .. ))) . Techniczny podopwiada stal hartowana i bardzo ważny jest kąt ostrza ; idelanie jakby miał 30 stopni . A to mój narazie '' naj '' nóż do spraw kuchennych ..
Chlastam nim precyzyjnie miąsko , wycinanie ściegień , luzowanie kości ..i czasem pomidor pod ostrze wpadnie .. ))
A ja wam powiem że ostatnio kupiłam naprawdę nóż za 6zł i nie oddam go nikomu
Ostrzę go tym co pod ręke podejdzie kamiń beton ostrzałka i wciąż jest ostry
Chcecie wiedziecieć firme
CHILLI Stolze Stahl Weren Berlin
polecam
mi pasuje
Widzę, że na nożu wpisane jest MAKASHI. W necie jak się wbija tą firmę, to wychodzi NEOFLAM. Czy to to samo? Kumpel miał nóż MAKASHI i jakiegoś japońca - oba noże były super, zapłacił za jeden mały nożyk ze 300 zł.
Makashi to firma japońska produkująca min . miecze samurajskie. Moje cacko kupiłam w niemieckiej sieciówce . Leciutkie toto , o ile dobrze pamiętam skład ostrza : chrom , molibden , vanadium .
Nie mniej jak znam życie ,że pewnego dnia mój nożyk zrobi sie tempy i wtedy wkroczy mój mąż z osełką do ostrzeżnia noży ..Ale póki co .... '' ostra chwilo trwaj !!!!!!!!!!! '' :)))
hmm, nóz szefa kuchni????. Zawsze szef kuchni kojarzy mi się z ostrzeniem noża przed rozpoczęciem pracy. Wszystka stal się tępi, hartowana również. Dlatego, jeśli kupisz nóż stalowy, kup również poręczną ostrzałkę. Osobiście korzystam z zestawu nozy stalowych Gerlach i jednego Fiskars z ostrzałką ceramiczną Fiskars. Dwa, trzy przejazdy przez to urządzenie, nawet z niewielkim naciskiem, i noże jak nowe. Aż się ich boję!
Podrzucam link do jednego z najostrzejszych noży jakich używałam. Dobrze leży w dłoni, sprawnie się nim kroi, raz na jakiś czas (raczej rzadko) ostrzę go o osełkę. Trafiony zakup.
Hmm .. zaniewidziałam albo gapa jestem ....gdzie ten obiecany link ??
Hmm .. zaniewidziałam albo gapa jestem ....gdzie ten obiecany link ??
Jest :)) Schował sie w słowie link :))Zdecydowania gapa jestem ..
Nóż bardzo wygodny i zdecydowanie dobrze wyważony. Jedynym mankamentem jest jego grubość - klinuje się przy próbach przekrojenia sztywnych produktów (z arbuzem, na przykład, będzie miał kłopot).
Polazłam do kuchni poczytać, co napisano na moich nożach - ostre jak diabły albo i bardziej, wystarczy co jakiś czas machnąć nimi kilka razy po ostrzałce w kształcie długiego cienkiego wałeczka na rączce. Tną wszystko, mięso, ryby, kości (niestety również w naszych własnych palcach, ojć, łojć), arbuzy, kapuchę, co Wam się żywnie podoba. Nie zamieniłabym ich na inne, ale bardzo pilnuję, aby nie znalazły się w zasięgu małych łapek.
Felix solingen
Germany - Inox