Ciekawa jestem jak robicie pizze i jaką lubicie ? Ostatnio w jakimś wątku zobaczyłam jak Włoch robi i zagniata ciasto na pizze to zagniatanie zainspirowało mnie wczoraj do zrobienia pizzy na obiad. Tym bardziej, że rodzinka już długo domagała się o pizze.
Lubię taką domową najbardziej. Robię z czym chce i jak chce czyli:
- wolę drożdże w proszku ciasto wydaje mi sie lepsze nie śmeirdzi tak swieżymi drożdżami i od czasu odkrycia suszonych drożdży, których mogę użyć kiedy chcę zapomniałam co to są drożdże świeże.
- ja najpierw smaruję ciasto przecierem pomidorowym, pózniej układam składniki i na wierz daję ser.
na filmie, który oglądałam robi się odwrotnie najpierw ser póżniej składniki, a Wy jak robicie?
Ja wczoraj obiecałam sobie, że następnym razem zrobię odwrotnie.
- u mnie w domu każdy lubi inną ja najbardziej z salami czerwoną fasolą i papryką chili
córcia tylko z kukuryczą pieczarkami i serem
- syn jemu to obojętne byle były by brokułu a mój mąż to wszystko jedzące zwierze :)
Wczoraj też, dałam dość dużą ilość oliwy z oliwej do ciasta. Wcześniej dawałam około 1 łyżkli teraz dałam z 4 robiłam cieńkie ciasto i dzięki większej ilości oliwy było bardzo miękie w smaku i takie fajne lekko jakby wilgotne. Na prawie 1 kg mąki
U mnie w domu też wczoraj była pizza. Robię z suchych drożdży i dodaję oliwę z oliwy. Lubię cienkie ciasto. Jeżeli chodzi o dodatki to zazwyczaj robię przegląd lodówki i daję to co akurat mam, dla syna robię osobną i on zazwyczaj ma cebulę, kukurydzę, oliwki i ser. Jeżeli mam w domy świeżą bazylię kładę na wierzch, daje niesamowity aromat.
moje ciasto to letnia woda, mąka drożdże oliwa z oliwek i szczypta soli. Nigdy nie dodawałam do drożdżowego ciasta jajka. Ciekawa jestem jak zmieni się smak ciasta po dodaniu jajka, następnym razem też wypróbuje. Dajesz 1 jajko na ile mąki ? :):)
moje ciasto to letnia woda, mąka drożdże oliwa z oliwek i szczyptat soli. Nigdy nie dodawałam do drożdżowego ciasta jajka. Ciekawa jestem jak zmieni się smak ciasta po dodaniu jajka, następnym razem też wypróbuje. Dajesz 1 jajko na ile mąki ? :):)
też daję szczyptę soli. :) ja zawsze (praktycznie) daję jajko do drożdżowego. do pizzy, racuchów, bułeczek itd.
co do pizzy, daję 1 jajko na 2 szklanki mąki. :) Robię ciasto na pizzę podobnie do Wkn: http://wielkiezarcie.com/recipe110.html pierwszy przepis, z tym, że często z braku mleka daję wodę i też wychodzi smaczna. Z mlekiem tez robiłam. Obie dobre. :)
u mnie ostatnio (2 tyg) pizza jest codziennie. Nie moge juz na nia patrzec ale moj maz ja uwielbia. Zazwyczaj jest sa to rozne rodzaje sera, pepperoni , kapary, ser kozi i pomidory suszone ukladane w kolejnosci sos, ziola, sery, pepperoni,kapary, pod koniec pieczenia ser kozi i pomidory.
Ja lubie z surowymi pieczarkami, tunczykiem i miesem mielonym, czasem ananas.To co mam, wrzucam..
My też uwielbiamy pizzę. Chodzimy z mężusiem do fajnej restauracji, w której serwują rewelacyjną pizzę. Wiadomo tam mają odpowiedni piec do wypieku. Pizza jest tam chrupiąca, cieniutka, bez żadnych sosów pomidorowych na podkładzie. Nasza ulubiona to z szynką parmeńską, ale taką prawdziwą, parmezanem i rukolą. Do każdej pizzy podają oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Rewelacja :)
Piekąc pizzę, nie natłuszczam blachy, tylko podsypuję troszeczkę mąką.
Do ciasta zawsze dodaję oliwę z oliwek.
Smaruję najpierw pizzę sosem pomidorowym, sypię troszkę sera (dzięki temu nic później z pizzy nie spada) na to resztę dodatków i na wierzch znów ser.
Brzegi pizzy smaruję rozbełtanym jajkiem, dzięki temu nie wysychają, a są rumiane i lekko chrupiące.
Do sosu pomidorowego dodaję zawsze szczypkę cynamonu, wcześniej nie przypuszczałabym że taki dodatek jest w stanie, tak odmienić zwykłą domową pizzę. Spróbujcie a nie pożałujecie ;o)
Sos: pół słoiczka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku lub sól ziołowo-czosnkowa sól - pół małej płaskiej łyżeczki cukier - pół płaskiej małej łyżeczki oregano, bazylia - płaska łyżeczka można do sosu dać trochę startej gałki muszkatołowej albo troszkę cynamonu (jak w pizzeriach)
Mąka - koniecznie chlebowa, typ 650; formy nie smaruję olejem, bo mi tak nie smakuje, posypuję grubo mąką, wychodzi taka fajnie umączona pizza jak z prawdziwej pizzerii; staram się dodac do ciasta jak najwięcej wody - ciasto jest mięciutkie; czasem dodaję do ciasta przeciśnięty przez praskę ziemniak - dodaje smaku i ciasto jest bardziej wilgotne; zrezygnowałam z różnych gotowanych sosów, biorę sos lub przecier pomidorowy - z kartonika - do niego dodaję sól, czosnek przeciśniety przez praskę, oregano, ziola prowansalskie lub bazylię, mieszam, zostawiam do przegryzienia... czasem dodaję ciut cukru; boki pizzy po nałożeniu wszystkich składników skrapiam oliwą.
Całosć piekę w bardzo wysokiej temperaturze, nawet 280 st, pieczenie trwa ok. 10 min., ale wiele zależy też od grubości ciasta, moje ma zazwyczaj ok 1 cm grubości. No i dbam o to żeby ciasto dobrze wyrosło po ufomowaniu, bo od tego zależy czy będzie mięciutkie i delikatne. Skladniki nakładam dopiero po wyrośnięciu ciasta.
Obłożenie... przeważnie robię połowę z tuńczykiem a połowę z szynką - kolejność : sos pomidorowy, ser, szynka lub tuńczyk i piórka cebuli; oliwki, kukurydza - podję osobno i każdy sobie doklada po upieczeniu. No i u nas obowiązkowo sos czosnkowy - majonez pół na pół z jogurtem, cukier, sól, czosnek i zioła... i fura ketchupu... ja przyznam sie - lubię bez sosu i ketchupu...ale skrapiam sobie oliwą.
A mnie mąż ostatnio namówił na pizze z Telepizzy. Masakra, ciasto suche, twarde, nie do ujedzenia. Kiedys mieli najlepsze ciasto z gotowców - teraz - nigdy więcej :(
jak bylismy we Włoszech to tam do pizzu używało się tylko sosu pomidorowego bez przypraw. Smakował jak przetarte, mięsiste, bardzo czerwone pomidory. Chciałam zrobic taki sos ale mi nie wyszło. Nie wiem dlaczego, chyba nie takie pomidory uzywałam. Próbowałam nawet je tylko lekko podgotować aby były takie gęste jak We Włoszech i tak i tak nie wyszło. Bardzo chętnie dowiem się z jakich pomidorów robi się ten sos we Włoszech i jak sie go robi ? Poza tym ja też uważam, że samodzielny sos jest o wiele lepszy ale od czasu do czasu jak czasu brak to smaruje ciasto ketchupem :)
dziękuje za przepis na pewno skorzytam. Sos o ktorym pisalam to były same pomidory. Zasatanawiałm się nad gatunkiem pomidorów ? Być może były to zesmażone pomidory i zblenderowane hmm..
Ciekawa jestem jak robicie pizze i jaką lubicie ? Ostatnio w jakimś wątku zobaczyłam jak Włoch robi i zagniata ciasto na pizze to zagniatanie zainspirowało mnie wczoraj do zrobienia pizzy na obiad. Tym bardziej, że rodzinka już długo domagała się o pizze.
Lubię taką domową najbardziej. Robię z czym chce i jak chce czyli:
- wolę drożdże w proszku ciasto wydaje mi sie lepsze nie śmeirdzi tak swieżymi drożdżami i od czasu odkrycia suszonych drożdży, których mogę użyć kiedy chcę zapomniałam co to są drożdże świeże.
- ja najpierw smaruję ciasto przecierem pomidorowym, pózniej układam składniki i na wierz daję ser.
na filmie, który oglądałam robi się odwrotnie najpierw ser póżniej składniki, a Wy jak robicie?
Ja wczoraj obiecałam sobie, że następnym razem zrobię odwrotnie.
- u mnie w domu każdy lubi inną ja najbardziej z salami czerwoną fasolą i papryką chili
córcia tylko z kukuryczą pieczarkami i serem
- syn jemu to obojętne byle były by brokułu a mój mąż to wszystko jedzące zwierze :)
Wczoraj też, dałam dość dużą ilość oliwy z oliwej do ciasta. Wcześniej dawałam około 1 łyżkli teraz dałam z 4 robiłam cieńkie ciasto i dzięki większej ilości oliwy było bardzo miękie w smaku i takie fajne lekko jakby wilgotne. Na prawie 1 kg mąki
Czekam na Wasze pizzowe doświadczenia :):)
U mnie w domu też wczoraj była pizza. Robię z suchych drożdży i dodaję oliwę z oliwy. Lubię cienkie ciasto. Jeżeli chodzi o dodatki to zazwyczaj robię przegląd lodówki i daję to co akurat mam, dla syna robię osobną i on zazwyczaj ma cebulę, kukurydzę, oliwki i ser. Jeżeli mam w domy świeżą bazylię kładę na wierzch, daje niesamowity aromat.
robię pizzę ze świeżych drożdży i z ciepłej wody, dodaję mąkę, jajko i kroplę oliwy
lubię cienkie ciasto
ciasto smaruję ketchupem, potem daje pieczarki, szynkę, paprykę i sypie serem.
moje ciasto to letnia woda, mąka drożdże oliwa z oliwek i szczypta soli. Nigdy nie dodawałam do drożdżowego ciasta jajka. Ciekawa jestem jak zmieni się smak ciasta po dodaniu jajka, następnym razem też wypróbuje. Dajesz 1 jajko na ile mąki ? :):)
moje ciasto to letnia woda, mąka drożdże oliwa z oliwek i szczyptat
soli. Nigdy nie dodawałam do drożdżowego ciasta jajka. Ciekawa jestem jak
zmieni się smak ciasta po dodaniu jajka, następnym razem też
wypróbuje. Dajesz 1 jajko na ile mąki ? :):)
też daję szczyptę soli. :) ja zawsze (praktycznie) daję jajko do drożdżowego. do pizzy, racuchów, bułeczek itd.
co do pizzy, daję 1 jajko na 2 szklanki mąki. :) Robię ciasto na pizzę podobnie do Wkn: http://wielkiezarcie.com/recipe110.html pierwszy przepis, z tym, że często z braku mleka daję wodę i też wychodzi smaczna. Z mlekiem tez robiłam. Obie dobre. :)
u mnie ostatnio (2 tyg) pizza jest codziennie. Nie moge juz na nia patrzec ale moj maz ja uwielbia. Zazwyczaj jest sa to rozne rodzaje sera, pepperoni , kapary, ser kozi i pomidory suszone ukladane w kolejnosci sos, ziola, sery, pepperoni,kapary, pod koniec pieczenia ser kozi i pomidory.
Ja lubie z surowymi pieczarkami, tunczykiem i miesem mielonym, czasem ananas.To co mam, wrzucam..
http://www.youtube.com/watch?v=s9VgVwfijMQ&feature=related ciekawe link z http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=148417&post=148417.
Ha ha hana znalazłaś tego linka. Nie oglądam, nie mogę patrzeć jak on zagniata to ciasto. Mam wtedy głodne myśli, które nie mają nic wspólnego z pizzą
mniam mniam wyglądaja smakowicie. Zapomniałam o oliwkach. Oliwki tez lubię w pizzy. :)
My też uwielbiamy pizzę. Chodzimy z mężusiem do fajnej restauracji, w której serwują rewelacyjną pizzę. Wiadomo tam mają odpowiedni piec do wypieku. Pizza jest tam chrupiąca, cieniutka, bez żadnych sosów pomidorowych na podkładzie. Nasza ulubiona to z szynką parmeńską, ale taką prawdziwą, parmezanem i rukolą. Do każdej pizzy podają oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Rewelacja :)
Pierwszy raz słyszę o occie balsamicznym do pizzy :)
Ja też pierwszy raz skosztowałam takiego połączenia i już nie jadam innej pizzy z ketchupami czy sosami czosnkowymi.
kusisz mysha kusisza ale ja lubię wszelkie nowosci i próby smakowe.
Piekąc pizzę, nie natłuszczam blachy, tylko podsypuję troszeczkę mąką.
Do ciasta zawsze dodaję oliwę z oliwek.
Smaruję najpierw pizzę sosem pomidorowym, sypię troszkę sera (dzięki temu nic później z pizzy nie spada) na to resztę dodatków i na wierzch znów ser.
Brzegi pizzy smaruję rozbełtanym jajkiem, dzięki temu nie wysychają, a są rumiane i lekko chrupiące.
Do sosu pomidorowego dodaję zawsze szczypkę cynamonu, wcześniej nie przypuszczałabym że taki dodatek jest w stanie, tak odmienić zwykłą domową pizzę. Spróbujcie a nie pożałujecie ;o)
Sos:
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku lub sól ziołowo-czosnkowa
sól - pół małej płaskiej łyżeczki
cukier - pół płaskiej małej łyżeczki
oregano, bazylia - płaska łyżeczka
można do sosu dać trochę startej gałki muszkatołowej albo troszkę cynamonu (jak w pizzeriach)
Dzięki za przepis :) na pewno wypróbuję. Moja mama kiedyś robiła ketchup i pamiętam dodawała cynamonu.
Korzystalam z różnych przepisów, najlepszy był ten, w ktorym zostawiało się pizzę na noc w lodówce... kraży gdzieś w necie jak znajdę link to podeślę.
Obecnie korzystam z tego ciasta, bo się rozleniwiłam....: http://whiteplate.blogspot.com/2011/05/domowa-pizza-bianca-i-waryjacje-na-jej.html
Mąka - koniecznie chlebowa, typ 650; formy nie smaruję olejem, bo mi tak nie smakuje, posypuję grubo mąką, wychodzi taka fajnie umączona pizza jak z prawdziwej pizzerii; staram się dodac do ciasta jak najwięcej wody - ciasto jest mięciutkie; czasem dodaję do ciasta przeciśnięty przez praskę ziemniak - dodaje smaku i ciasto jest bardziej wilgotne; zrezygnowałam z różnych gotowanych sosów, biorę sos lub przecier pomidorowy - z kartonika - do niego dodaję sól, czosnek przeciśniety przez praskę, oregano, ziola prowansalskie lub bazylię, mieszam, zostawiam do przegryzienia... czasem dodaję ciut cukru; boki pizzy po nałożeniu wszystkich składników skrapiam oliwą.
Całosć piekę w bardzo wysokiej temperaturze, nawet 280 st, pieczenie trwa ok. 10 min., ale wiele zależy też od grubości ciasta, moje ma zazwyczaj ok 1 cm grubości. No i dbam o to żeby ciasto dobrze wyrosło po ufomowaniu, bo od tego zależy czy będzie mięciutkie i delikatne. Skladniki nakładam dopiero po wyrośnięciu ciasta.
Obłożenie... przeważnie robię połowę z tuńczykiem a połowę z szynką - kolejność : sos pomidorowy, ser, szynka lub tuńczyk i piórka cebuli; oliwki, kukurydza - podję osobno i każdy sobie doklada po upieczeniu. No i u nas obowiązkowo sos czosnkowy - majonez pół na pół z jogurtem, cukier, sól, czosnek i zioła... i fura ketchupu... ja przyznam sie - lubię bez sosu i ketchupu...ale skrapiam sobie oliwą.
A mnie mąż ostatnio namówił na pizze z Telepizzy. Masakra, ciasto suche, twarde, nie do ujedzenia. Kiedys mieli najlepsze ciasto z gotowców - teraz - nigdy więcej :(
jak bylismy we Włoszech to tam do pizzu używało się tylko sosu pomidorowego bez przypraw. Smakował jak przetarte, mięsiste, bardzo czerwone pomidory. Chciałam zrobic taki sos ale mi nie wyszło. Nie wiem dlaczego, chyba nie takie pomidory uzywałam. Próbowałam nawet je tylko lekko podgotować aby były takie gęste jak We Włoszech i tak i tak nie wyszło. Bardzo chętnie dowiem się z jakich pomidorów robi się ten sos we Włoszech i jak sie go robi ? Poza tym ja też uważam, że samodzielny sos jest o wiele lepszy ale od czasu do czasu jak czasu brak to smaruje ciasto ketchupem :)
1 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść lisci świeżej bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
szczypta cynamonu
1/2 szklanki wody
1 mała puszka przecieru pomidorowego np Pudliszki
---------------------------------------------------------------------------
pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić,
na oliwie zeszkić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek,
dodać pomidory i bazylię,
dusić 15-20 min, dodać wodę, sól, pieprz, cynamon i przecier pomidorowy - wymieszać,
dusić następne 20-30 min,
na koniec blenderem zmiksować na gładką masę,
dodając wody można uzyskąć swoją porządaną konsystencję jeżeli będzie za gęsty.
Taki sos robię od wielu lat, można go zamrozić na 1-2 tygodnie i wykorzystywać jako baza do wielu włoskich podtraw.
dziękuje za przepis na pewno skorzytam. Sos o ktorym pisalam to były same pomidory. Zasatanawiałm się nad gatunkiem pomidorów ? Być może były to zesmażone pomidory i zblenderowane hmm..
Może wydrąż pomidory z soku i pestek i takie na patelnię z łyzka oliwy?
tak właśnie zrobię następnym razem. Następna pizza chyba dopiero jak córka wróci z wakacji. :)