Forum

Kuchenne porady

Spaghetti

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-24 14:26:01

    jak moge szybko zrobic Spagetti,nigdy nie robilem...Dzieki za rade i pozdrawiam wszystkich.

  • Autor: Fiddle Data: 2012-07-24 15:02:57

    szybko? więc ja polecam tak:

    gotujesz makaron do spaghetti

    na oleju przysmażasz mięso mielone (ja daję ok 300-400 gram) , a gdy się przysmaży , wlewasz sos łowicz do spaghetti ze słoika. ten sos ma chyba 450 g. Smażysz tak kilka minut. Nie musisz nic doprawiać, ten sos ma wszystko co trzeba.

    Polewasz makaron sosem i smacznego ;) Ja tak robię, jak chcę mieć szybko spaghetti.

    Mam na mysli taki sos:

  • Autor: cerekm Data: 2012-07-24 20:37:24

    z tego co wiem henry nie mieszka w Polsce;)) wiec nie wiem czy dodtsanie gdzies ten sos..hm

  • Autor: Fiddle Data: 2012-07-24 22:14:09

    z tego co wiem henry nie mieszka w Polsce;)) wiec nie wiem czy dodtsanie
    gdzies ten sos..hm

    nie wiem gdzie mieszka, ale sos moze byc kazdy inny do spaghetti:)

  • Autor: Olciaa Data: 2012-07-24 15:55:51

    lub

    gotujesz makaron spaghetti w osolonej wodzie

    mięso mielone podsmażasz na patelni z cebulką i czosnkiem

    dodajesz puszke pomidorow bez skóry i doprawiasz,sól,pieprz i ostra papryka+ zioła(ja daje gotowa mieszankę do spghetti) trzymasz na ogniu aż odparuje woda z pomidorów i konsystencja sosu będzi Ci odpowiadała

    polewasz makaron,na góre ścierasz ser.i juz

  • Autor: Paola_r Data: 2012-07-24 15:57:41

    Na patelni rozgrzewasz olej lub mieszankę oleju z oliwą. Wrzucasz posiekaną dość drobno cebulę z czosnkiem. Pilnujesz chwilę, żeby się nie zbrązowiło i nie przypaliło, bo czosnek będzie gorzki. Potem dorzucasz paczkę mięsa mielonego ok. 400 g (daję tatara, zerkam na etykietę, czy solony i popieprzony , bo wiem czy trzeba będzie potem mocniej doprawić) i rozgniatasz przez chwilę, najlepiej drewnianą łopatką, żeby się nie zbrylilo. Mięso puszcza wodę. odparowywujesz przez chwilę nastawiając w międzyczasie garnek na makaron. Do odparowanego mięsa wlewasz albo puszkę pomidorów krojonych, albo półlitrowy sos "Tomatera", "Podravka", "Melissa" bez żadnych dodatków smakowych. Znowu trzymasz na mocnym ogniu. Chwilę odparowujesz. Dorzucasz w międzyczasie bazylię i pietruszkę (idealny, włoski duet podkreślający wzajemnie swój smak i aromat), przysmaczasz oregano, tabasco, świeżo zmieloną solą morską albo solą po prostu, Po zdjęciu z ognia mielisz w młynku czarny pieprz. Doprawiasz sos.Zachowujesz łyżkę lub dwie wody z gotowania makaronu. Dodajesz do sosu. I ugotowany, odcedzony makaron wsypujesz na patelnię z sosem. nigdy odwrotnie (sos wylany na makaron). Mieszasz.

    Brzmi skomplikowanie, ale wcale takie nie jest. Buon appetito! P.

  • Autor: pwyso Data: 2012-07-24 16:38:29

    • ½ opakowania spaghetti;
    • ¼ szklanki oliwy z oliwek;
    • 5 ząbków czosnku;
    • ½ pęczka natki pietruszki lub innych świeżych ziół
    • 40 g parmezanu
    • sól, pieprz

    Makaron ugotować al dente. Czosnek drobno posiekać. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, zeszklić czosnek – nie rumienić. Na patelnię wyłożyć odcedzony makaron, doprawić tartym parmezanem, solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Wymieszać. Piękne i smaczne w swojej prostocie.

  • Autor: kaszkaj Data: 2012-07-24 18:58:56

    Nasz ulubiony-http://wielkiezarcie.com/recipe75402.html

  • Autor: cerekm Data: 2012-07-24 20:42:00

    widzisz henry-dziewczyny sa niesamowite,cudowne w tych swoich poradach!na pewno uda Ci sie zrobic.Powodzenia!

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-25 00:36:41

    Naprawde sa niesamowite i porady sa wspaniale .Brdzo dziekuje  milym  Paniom i jutro juz robie.Pozdrawiam Wszystkich serdecznie..

  • Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2012-07-25 10:54:18

    Opowiedz jak wyszło! Jak zawsze do smaku dodaje szczyptę cynamonu, wychodzi słodko - kwaśny, uwielbiam... ;) 

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-25 14:14:12

    Dzieki Wam wyszlo dosyc dobrze jak na pirwszy raz.... Zrobilem na sosie  -Napoli Art z przyprawami- i z sosem -Ajvar- to tez bylo juz z przyprawami .To bylo lepsze bo wszystko zostalo do ostatniej niteczki (spaghetti) zjedzone ,teraz chce jeszcze inne przepisy spaghetti od Was zrobic. Napisze jak wyszly i jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Wszystkich

  • Autor: Paola_r Data: 2012-07-25 15:05:33

    Inicjację włoską masz za sobą.

    Ale obiecaj, że następny sos będzie z naturalnych, świeżych składników. Ostatecznie z pomidorów z puszki lub kartonika. Świeże zioła, bo jak nie, to ...Marlon Brando będzie się za Ciebie modlił... ;) :) :D

    Żartowalam, żeby nie było, że groźby karalne ;) Tu nad patelnią z sosem do spaghetti debatujemy ;)

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-25 21:12:38

    Wlasnie,inicjacje  wloska mam  za soba   ale jak na pierwszy raz  to jestem zadowolony -dzieki Wam.         Doceniam  to i nastepny raz robie tylko z swiezych ziol.W przyszlosci jestem sklonny do zaproszenia na -Spaghetti ala Henry- Dzieki Kochani i pozdrawiam srdecznie.

  • Autor: gabigold Data: 2012-07-26 07:21:45

    a ja jako ,że lubie sie pobawić to mięsko mielone nabieram mała łyżeczką , tak pół łyżeczki na rekę i robię malusie kuleczki tzn tak szybko byle jak aby sie tylko kulka utworzyła i wrzucam na patelnie i tak przesmażam , pracochłonne troszke ale super wygląda w sosiku, rodzince i znajmomym smakuje zawsze , no i zioła jak najbardziej świeże .no chyba, że nie mam , polecam Wam spróbować

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-26 19:42:35

    To musi ciekawie wygladac,pracochlnne ale efekt wspanialy i jak najbardziej ziola swieze ziola .Chetnie bym  to zrobil ale mam za malo praktki...Pozdrawiam.

  • Autor: Paola_r Data: 2012-07-26 20:43:29

    Fakt, trochę zabawy przy tym jest, ale efekt super!

    Gabigold i Henry, polecam Wam Linguine alla carbonara di salsiccia Jamiego Olivera ("Włoska wyprawa Jamiego"). Jeśli nie ma się oryginalnego włoskiego salsiccio, może być dobra surowa, doprawiona, ale nieparzona (to ważne!) biała kiełbasa.

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-26 20:55:37

    Paola prosze o  fakty jezeli mozna albo troche jasniej ja jestem calkowicie zielony w tej materi..

  • Autor: Paola_r Data: 2012-07-26 21:05:54

    Korzystam z polskiej wersji książki Jamiego, ale tu jest wersja angielska przepisu. Jest prosty w wykonaniu, to, czy smakuje, zależy tylko od gustu kulinarnego


  • Autor: henry511 Data: 2012-07-27 18:56:44

    Znam te wersje i chetnie zrobie jeszcze raz ,jest prosta w wykonaniu i lubie jego programy kulinarne Dzieki za porade i pozdrawiam serdecznie.

  • Autor: gabigold Data: 2012-07-27 10:32:58

    Fakt, trochę zabawy przy tym jest, ale efekt super! Gabigold i Henry,
    polecam Wam Linguine alla carbonara di salsiccia Jamiego Olivera ("Włoska
    wyprawa Jamiego"). Jeśli nie ma się oryginalnego włoskiego salsiccio, może
    być dobra surowa, doprawiona, ale nieparzona (to ważne!) biała kiełbasa.

    Bardzo chętnie wypróbuję z białą kiełbaską:),dziekuję za podpowiedż

Przejdź do pełnej wersji serwisu