Forum

Kuchenne porady

rzadki dżem

• Autor: hira Data: 2012-07-26 09:45:36

robiłam wczoraj dżem wiśniowy zcukrem żelującym 3:1, niestety niezgęstniał wystarczająco w słoiczkach, ciągle  ma konsystencję lejącą, obawiam się ze gotowałam go zbyt długo, da się go jakoś uratować? myślałam o zagotowaniu i dodaniu zelfiksu lub cukru, może macie jakieś inne pomysły?

• Autor: grazka35 Data: 2012-07-26 11:57:01

Robiłam w tym roku galaretkę z czerwonych porzeczek i też mimo dodania odpowiedniej ilości żelfixów nie zgęstniało jak trzeba. Wyłożyłam zawartość słoików do garnka ,dodałam jeszcze 2 żelfixy i zagotowałam. Wyszła super gęsta galaretka, taka jak chciałam. Cukru, może nie warto dodawać ,bo będzie bardzo słodkie,no chyba, że tak lubisz.

• Autor: ewula Data: 2012-07-26 21:23:56

Niestety dzem wisniowy ma to do siebie, ze nie chce gesteniec. W zeszlym roku robilam taki dzem i dodalam troche zelatyny, ale byc moze za malo, bo i tak byl dosc rzadki. Mojej rodzince mimo wszystko smakowal i  zjedlismy go ze smakiem uzywajac jako polewe do nalesnikow lub lodow. 

• Autor: grazka35 Data: 2012-07-27 10:55:59

Ja w tym roku robiłam  dżem wiśniowy z dodatkiem żelfixów i jest bardzo gęsty.

• Autor: Kluko Data: 2012-07-27 17:10:39

Ja z w zeszłym roku miałem podobny problem:) Zjedliśmy z rodziną jako polewę do lodów ;) A tak na poważnie... Przeważnie daję więcej żelfixów niż jest potrzebne na daną ilość owoców. Już metodą prób i błędów sprawdziłem i używam teraz tylko żelfixów Dr. Oetkera. Nie jest to bynajmniej żadna reklama tylko moje doświadczenie :)

• Autor: Wkn Data: 2012-07-28 08:35:10

No tak, a nie zdarzyło Ci się, że po użyciu większej porcji żelfixu niż zalecanana opakowaniu dżem stał się twardy jak skała? Mają to do siebie np. dżemy jagodowe lub przetwory z żurawiny kanadyjskiej, do których należy raczej dodać mniej zagęszczacza niż zwykle (a do żurawiny nawet wcale:))

• Autor: Kluko Data: 2012-07-30 10:38:41

No nie zdarzyło mi się, bo nie dodaję aż tak wiele :) Np jeśli powinienem użyć 4 żelfixów, to dodaję 5. Nie jest to aż taka szalona różnica... a ja przynajmniej spokojnie śpię ;)  Ale faktycznie nie do każdego rodzaju owoców można dodać więcej.

• Autor: hira Data: 2012-07-29 09:48:17

dziękuję wszystkim;-)

zagotowałam i dodałam 2zelfiksy na 22słoiczki dżemów, ładnie zgęstniały

a kolejne wiśniowe dzemiki poigotowałam troszkę dłużej zeby odparowaćwięcej soku i dałam 0,9kg wiśni na 1 żelfix, wyszły bardzo dobre

• Autor: catalinkasia12 Data: 2012-07-29 18:45:43

a robiłaś zgodnie z przepisem, ja zawsze daje cukier na koniec, żelfix czy inny dodaje się do owoców, gotuje, potem cukier.

• Autor: hira Data: 2012-07-30 11:42:48

tak, wszystko było zgodnie z przepisem, tzn proporcje owoce: cukier zelujący, chyba tylko gotowałam ciut za długo albo wiśnie puściły za dużo soku; kolejna partia była już ok

Przejdź do pełnej wersji serwisu