Sniadanie bardzo nierodzinne. Ryśka: kanapka z pastą z ciecierzycy, woda, ogórek i kawałek papryki. Miśka jeszcze śpi, więc pewnie zacznie od 2go śniadania. Ja kubek kawy z mlekiem.
Resztka barszczu czerwonego zjedzona przed 3 kwadransami :} Śniadaniowy dziwoląg był efektem pomyłki, jaka nastąpiła dziś rano podczas smażenia placków z jagodami. Wsypałam do nich dwie łyżki soli, myśląc że w słoiczku jest cukier waniliowy domowej roboty. Ałć :(
Resztka barszczu czerwonego zjedzona przed 3 kwadransami :} Śniadaniowy dziwoląg był efektem pomyłki, jaka nastąpiła dziś rano podczas smażenia placków z jagodami. Wsypałam do nich dwie łyżki soli, myśląc że w słoiczku jest cukier waniliowy domowej roboty. Ałć :(
ojć :(
u mnie soczek marchwiowo-jabłkowy świeży domowej roboty + rogalik z morelą ;p
Ja kiedyś zrobiłam odwrotnie,gotując bób cały czas dosypywałam cukier waniliowy(przesypałam gon wcześniej do pojermnika identycznego ,co sól)i zastanawiałam się dlaczego ten bób ma taki dziwny smak,od tego próbowania,tak sobie obrzydziłam,że już więcej w tym roku bobu nie jadłam:)
Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem, bagietka z masłem czosnkowym, pomidorki z pieprzem ziołowym polane oliwką wymieszaną z odrobiną musztardy, czosnku z solą morską, pietruszką i koperkiem, herbata zielona o smaku cytrynowym z trawą cytrynową.
Sobota, u mnie jak sie da (pracy w wikend wyjątkowo niet) to czas na dogadzanie sobie czyli micha zielonej sałaty z:dodatkiej ugrilowanej nieco fladerki, pomidorem i pomidorm suszonym z zalewy, selerem naciowym, serkiem typu włoskigo, bazylią i grzankami patelniowymi.t taki misz-masz:)
dziś u mnie kanapki z " pasta twarogowa z wymieszanego twarogu wedzonego, ze zwykłym, z selererm naciowym + pietruszka i tymianek z okna i pomidorek suszony w zalewie, na to liscie zielonej sałaty i pomidorek
Jajecznica na maśle z pomidorami i pieprzem, zapiekana kajzerka z szynką i serem, polana ketchupem i posypana prażoną cebulą. Sałatka pomidorowa z pesto,do picia biała kawa i herbata z cytryną.
Dzisiaj śniadanko zrobiła córcia:) galaretka drobiowa, sos tatarski, kanapki z suchą krakowską, sałatka z pomidorów i ogórków z cebulą.Do picia kawa zbożowa z mlekiem.
Bułeczki wieloziarniste z serkiem śmietankowym z przyprawami i pomidorami posypanymi pieprzem ziołowym i świeżą bazylią oraz bułeczki z wędzonką, świeżym ogórkiem posypane pieprzem ziołowym i koperkiem. Zielona herbata do wyboru: z kawałkami truskawek, o smaku cytrynowym lub grejpfrutowym. :)
u mnie dziś 1/2 kostki chudgo twarogu z pomidorem, ukladane naprzemiennie, posypane zielonymi listkami bazylii, skropione oliwą, z dodatkiem soli i pieprzu, do tego 2 ugotowane parówki i chleb razowy słonecznikowy , herbata
U mnie resztki pasztetu selerowo-grzybowego, które podczas kolacji wyglądały tak :)
Rano jest zwykle zbyt mało czasu, żeby tak się bawić w dekorowanie, więc były zwyczajne kromki chleba posmarowane pasztetem i plastry pomidora na górę :)
co dzisiaj? Płatki kukurydziane niesłodzone z biedronki i mleczko do tego ;) podstawowe śniadanko, naprzemiennie z chlebkiem zbożowym i serkiem topionym :)
Dzisiaj mężuś zapodał śniadanko i to prosto do łóżeczka, jajeczniczkę z bułeczką pełnoziarnistą i do tego czekolada na gorąco. Znakomite rozpoczęcie dzionka. :)
Zabawne połączenie - jak dla mnie dość odważne. Pozostałabym jednak przy śledziku pod pierzynką z groszkiem i pieczywem :) No i chyba raczej na kolację... ale czasem ma się smaka na coś tak silnego, że po prostu nie sposób nie zjeść jakiegoś szalonego połączenia - jak na Twoim zdjęciu :D
Ja już wiem, co będę miała jutro na śniadanie: grzanki z masłem i powidłami!
Obudziłem się dzisiaj dość wcześnie i po porannej toalecie udałem się do kuchni celem konsumpcji przyzwoitego śniadania. W lodówce nic gotowego nie znalazłem...było natomiast dość sporo surowców. Postanowiłem wziąść się do roboty w dwie godziny miałem śniadanie gotowe. Pyszne było...zostało nawet trochę na jutro...
Makusiu , naleciało nas na sałatkę i zrobiłam 3 miseczki, zrobiłam też śledzi do sałatki, najedzeni jak bąki jesteśmy, najmłodszy aż się trząsł do śledzika:)
Ale koniec z tymi rarytasami, następne będą na święta, trzeba trochę zacisnąć pasa.:)
Makusiu , naleciało nas na sałatkę i zrobiłam 3 miseczki, zrobiłam też śledzi do sałatki, najedzeni jak bąki jesteśmy, najmłodszy aż się trząsł do śledzika:) Ale koniec z tymi rarytasami, następne będą na święta, trzeba trochę zacisnąć pasa.:)
Fajny wątek śniadaniowy. U nas zazwyczaj nudno - meżuś prze wyjściem do pracy tylko kawusia albo nic, ja wstaję o szóstej robię sobie i młodemu po kanapce i jemu kanapkę do szkoły ( tu zazwyczaj tradycyjnie ser żółty bo wiem, że przetrwa i nic jej się nie stanie a rano pomysłów jakoś brak). Dziewczynki jak sa w domu na śniadanka dostają kanapulce albo grzanki albo płatki czy inną zupkę mleczną. Dogadzamy sobie w weekendy, a raczej mężuś nam dogadza. Dzisiaj były świeże bułeczki z masełkiem a w nich drobne paróweczki z ketchupem. Ciekawe co jutro wymyśli. W moim domu rodzinnym w każdą niedzielę była jajecznica.
Mieszam różne rodzaje płatków i wsypuję na gotującą się wodę. Kroję drobniutko trochę wędzonego nieparzonego boczku lub dobrej szynki, wrzucam do płatków, dodaję 2 jajka i przyprawy takie jak: sól morską, pieprz ziołowy, curry, koperek i pietruszkę. Wszystko razem mieszam i chwilę gotuję żeby jajka się ścięły. Dolewasz wody w zależności od tego jaki gęsty chcesz mieć taki misz-masz. Daj znać, czy Ci takie płatki smakowały. :)
Na pewno wypróbuję Twoją wersję :) i dam znać jak wyszło .Ja moczę chwilę płatki potem gotuję ,studzę i wtedy w zależności dodaję to co mam ...ogórki ,pomidory,szynkę, kapary, oliwki,zieleninę ,przyprawy i oczywiscie podstawowo sól morską :)
Trochę to trwało ale odpisuję .......na pewno Twoja wersja jest o niebo lepsza (dla mnie) niż wersja na słodko :)...wiem już teraz ,że na pewno będę kombinować ze smakami słonymi :) ...dzięki za podpowiedź ..:)
Pisownia angielska: bagel. Może Piper nie mieszka w Polsce, bajgel pojawił się w polskich kulinariach raczej stosunkowo niedawno.
Moja kuzynka mieszkająca całe dorosłe życie w Anglii (teraz ma 50) nie wiedziała, że Chorwacja to Chorwacja a nie Kroacja, jak sobie wydedukowała z angielskiego, gdy wyjeżdżała nie było takiego kraju na mapie Europy ;)
Córcia płatki, druga grzanka ze słonikiem ( w serku wycinam kształt foremką smaruje tam ketchupem, zapiekam a potem na wierzch daję serowy kształt), ja - też grzanka ale bez słonika. Mężuś chapną coś w biegu bo jechali z Olą na bal. Młodsza potem poprawiła grzanką i kanapką z dżemikiem truskawkowym.
Miała być pasta rybno-jajeczna wg Olciaa, ale ktoś wymiótł rybę w pomidorach. Zatem nieśmiertelne parówki i lekka (i przepyszna!) sałatka z pomidorów wg Mamy-Różyczki (dorzuciłam resztkę rukoli).
Sałatka z pora i jajek, rolada łososiowo-szpinakowa wg kiniusi23, i to samo tylko w wersji z szynką z przepisu MAGDAITYLE, reszta jak widać. Do tego oczywiście ciemne pieczywo.
Jeszcze 4 kromki zostały. I to one właśnie będą na śniadanie - jedną wirtualną odstępuję Tobie :) We wtorek następne pieczenie - mąka pszenno-razowa i ziarna słonecznika już zakupione :)
Pomidor w kostkę, cebulka, czosnek (od siebie szpinak, świeży). Podduszone, a potem tylko do kokilki na to jajko (u mnie dwa), trochę sera i zapiakmy do ścięcia białka.. Polecam. Pyszności! I pomijajając boczek - dietetyczne..;)
U mnie wczoraj pieczony chleb słonecznikowy na zakwasie. Fotki jeszcze nie cyknęliśmy, ale może jeszcze się uda - kilka kromek oparło się naszemu łakomstwu :D
Oj no, nie czepiaj się szczegółów :) Mam sporo rybnych przepisów w swojej książce kucharskiej. Też byś się jakimś podzieliła, żeby zachęcić do częstszego spożycia ryb. A że wzrasta, to i dobrze, niech chociaż w adwencie i poście wzrasta :)
Nie miałam zamiaru się czepiać, a wyszło jak zawsze Wydaje mi się, że wszystko już "odkryte", jeśli chodzi o rybne przepisy i nic nowego w życiu nie odkryję To chyba głównie cena ryb odstrasza częste spożycie...
Ja bym była za tym, żeby mięso było droższe (ryb też, bo ryba to też żywa czująca istota), ale nie po to, by nabijać kabzę sprzedającym, lecz byśmy zaczęli szanować życie, które odbieramy. Zwierzaki przeznaczone do zjedzenia byłyby wtedy humanitarnie traktowane, nie cierpiałyby, a my zamiast obżerać się tak często białkiem, zainteresowalibyśmy się mocniej nabiałem, warzywami i owocami. Ot taki ideał... Jest takie powiedzenie, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, wszyscy bylibyśmy wegetarianami. Dużo w tym prawdy. Nie szanujemu zwierząt i nie chcemy wiedzieć, że cierpią :(
Deska serów,pasta z białego sera i makreli w pomidorach ,pasta z białego i żółtego sera z czosnkiem ,przysmażona kiełbasa z cebulą i ketczupem + dodatki ....
Kiedyś był ten wątek. "wykończył" się jesienią. Otwieram nowy na chwałę śniadań..
Śniadanko tuż po północy, to baaaaaaardzo innowacyjna koncepcja :))
O tej porze? To musiało być baaaaardzo wczesne śniadanie ;)
Dzisiaj śniadanie we dwoje ; żelażny zestaw 330 ml kawy w kubaskach świeżo zmielonej Tchibo . Jajeczka mollet , plaster szynki serano , biały twaróg , miód , pomidor , ogórek zielony i małosolny ..ech chwilo trawaj ..... :))) Aaaa pieczywko żytnie i razowe no i masełko ..:)
Sniadanie bardzo nierodzinne. Ryśka: kanapka z pastą z ciecierzycy, woda, ogórek i kawałek papryki. Miśka jeszcze śpi, więc pewnie zacznie od 2go śniadania. Ja kubek kawy z mlekiem.
Serek wiejski z miodem i kawka z mlekiem
dzisiaj z okazji dnia chłopaka serduszkowe jajka sadzone w paróweczce, za chwilę córka idzie spać i na kolację będzie ........ masaż
Resztka barszczu czerwonego zjedzona przed 3 kwadransami :} Śniadaniowy
dziwoląg był efektem pomyłki, jaka nastąpiła dziś rano podczas smażenia
placków z jagodami. Wsypałam do nich dwie łyżki soli, myśląc że w
słoiczku jest cukier waniliowy domowej roboty. Ałć :(
ojć :(
u mnie soczek marchwiowo-jabłkowy świeży domowej roboty + rogalik z morelą ;p
Ja kiedyś zrobiłam odwrotnie,gotując bób cały czas dosypywałam cukier waniliowy(przesypałam gon wcześniej do pojermnika identycznego ,co sól)i zastanawiałam się dlaczego ten bób ma taki dziwny smak,od tego próbowania,tak sobie obrzydziłam,że już więcej w tym roku bobu nie jadłam:)
Tyż dobre :D A raczej nie za dobre, hihi
Wczoraj "śródziemnomorska" pasta z wędzonej ryby (z dodatkiem czarnych oliwek, suszonych pomidorów i czosnku).
Cieszy mnie ten wątek, śniadania to bezpański temat, smutne i ciągle podobne.
...wczorajsze (niedzielne) śniadanie...
kawa..
kawa
u mnie placuszki naleśnikowo -otrębowe, z twarogiem, natką pietruszki i zielenina:)
smacznego
Piękne kolorowe śniadanko...
Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem, bagietka z masłem czosnkowym, pomidorki z pieprzem ziołowym polane oliwką wymieszaną z odrobiną musztardy, czosnku z solą morską, pietruszką i koperkiem, herbata zielona o smaku cytrynowym z trawą cytrynową.
Sobota, u mnie jak sie da (pracy w wikend wyjątkowo niet) to czas na dogadzanie sobie czyli micha zielonej sałaty z:dodatkiej ugrilowanej nieco fladerki, pomidorem i pomidorm suszonym z zalewy, selerem naciowym, serkiem typu włoskigo, bazylią i grzankami patelniowymi.t taki misz-masz:)
u mnie dzisiaj 2 paróweczki cielęce z wody plus bułeczka z masłem.
a u mnie yoghurt...
zupa z soczewicy z dnia poprzedniego
Dziś na śniadanie zjadłem grahamkę z masłem, pomidorem, ogórkiem małosolnym i cebulką...do tago jak zwykle kawa z mlekiem.
jak zwykle kubeł kawy, dziś chyba z dwoma kawałkami sernika...jak jestem na urlopie bylejak się odżywiam :(
Na urlopie nie jem śniadań!!!!!! I dobrze mi z tym
Szyneczka, pomidorki i sałatka meksykańska. Kawa obowiązkowo:)
Chleb w jajku, pomidory z działki z cebulką, kawa i herbata
Kawa i ciasto
Jajka sadzone wg Bronisławy ,tortilla z łososiem + ciasto ze szpitala ....
Ale pyszności:)
U nas kawa, mąż kruszonkowe , a ja sałatka z białej rzodkiewki.
dziś u mnie kanapki z " pasta twarogowa z wymieszanego twarogu wedzonego, ze zwykłym, z selererm naciowym + pietruszka i tymianek z okna i pomidorek suszony w zalewie, na to liscie zielonej sałaty i pomidorek
Sałatka z bałej rzodkwi i kawałek kurczaka pieczonego. Kawa obowiązkowo:D
Naleśniki z domową konfiturą i kawa z mlekiem
Dzisiaj na śniadanie zrobiłam świeży szpinak z serem pleśniowym plus chlebek razowy:)
Zapiekane bułki ciabatty.
placki nalenikowe z otrębami, z twarogiem, i dodaakiem posieknaych ziół i oraz suszonego pomidorka z zalewy;)
Parówki zawijane w szynce i żółtym serze,lekko podsmażone + sałatka z pomidorów
sałatka, płna micha : zielona sałata, mieso, podduszone w kawałkach, grzanki i ogórek i duuzo tymianku zielonego
Kanapki z serkiem topionym i resztka sałatki gyros:)
Jajecznica z kurkami ,wędzonką i pomidorem + dodatki ....
Jajecznica na maśle z pomidorami i pieprzem, zapiekana kajzerka z szynką i serem, polana ketchupem i posypana prażoną cebulą. Sałatka pomidorowa z pesto,do picia biała kawa i herbata z cytryną.
Drożdżówka + biała kawa
Jajecznica na kiełbasie, ser "królewski", graham z masłem
Jajecznica na kiełbasie, ser "królewski", graham z masłem
U mnie podobnie, jajecznica z tym że na chudziutkim boczku Zygmunta:))Ja zjadłam śniadanie 5 minut temu
Budyń śmietankowy :) taki sobie ...
Dzisiaj śniadanko zrobiła córcia:) galaretka drobiowa, sos tatarski, kanapki z suchą krakowską, sałatka z pomidorów i ogórków z cebulą.Do picia kawa zbożowa z mlekiem.
Lekka sałatka z pomidorów, cebuli , bazylii i serka granulowanego.
Uwielbiammm...
Kiedyś był ten wątek. "wykończył" się jesienią. Otwieram nowy na
chwałę śniadań..
Na śniadanie owsianka na wodzie ze świeżymi owocami. Po ok 2h kanapka z sałatą, serem feta, czarnymi oliwkami oraz pomidorem.
Sałatka jarzynowa ,podsmażona kiełbasa,ogórki pomidory ....
Caprese :) w aranżacji polsko - wloskiej czyli mamusine pomidorki i mozarella di bufala
Na jutrzejsze sałatka z wędzonego pstrąga z oliwkami, kiszonymi ogóraskami, serem białym z chrzanową nutą.
Bułeczki wieloziarniste z serkiem śmietankowym z przyprawami i pomidorami posypanymi pieprzem ziołowym i świeżą bazylią oraz bułeczki z wędzonką, świeżym ogórkiem posypane pieprzem ziołowym i koperkiem. Zielona herbata do wyboru: z kawałkami truskawek, o smaku cytrynowym lub grejpfrutowym. :)
u mnie dziś 1/2 kostki chudgo twarogu z pomidorem, ukladane naprzemiennie, posypane zielonymi listkami bazylii, skropione oliwą, z dodatkiem soli i pieprzu, do tego 2 ugotowane parówki i chleb razowy słonecznikowy , herbata
u nas bedzie dzisiaj chalka z dzemem (kucharz zawiodl)haha
Lekka sałatka typu włoskiego ,pasta pieczarkowo jajeczna ,deska z wędlinami i serem ...
Lekka sałatka typu włoskiego ,pasta pieczarkowo jajeczna ,deska z wędlinami
O, jakie śliczne śniadanko:)) U nas jajecznica z grzybkami:)i serem ...
Dziękuję :) ...polecam i sałatkę i pastę z przepisów wż ...bardzo dobre !
u mnie miseczka zawierajaca: płatki owsiane, nasiona słonecznika, otręby pszenne + banan, wszystko zalane chodnym mlekiem
ja popełniłam placuszki z płatków owsianych, otrąb jajka i mleka i mąki, wsadziłam farsz z twarógu wymieszanego z bananem i jogurtem:)
Jajecznica z papryką
To będzie ok,bez pajdy,oczywiście:)
Pożywna zupka mleczna mieszana z płatkami jęczmiennymi i owsianymi oraz z makaronem i garścią błonnika.
kanapki z wedliny i jajecznica
U mnie resztki pasztetu selerowo-grzybowego, które podczas kolacji wyglądały tak :)
Rano jest zwykle zbyt mało czasu, żeby tak się bawić w dekorowanie, więc były zwyczajne kromki chleba posmarowane pasztetem i plastry pomidora na górę :)
Pięknie ten pasztet wygląda:)
Dziś na śniadanie pieczywo z powidłami. A nowa porcja pasztetu (tym razem z selera i soczewicy) studzi się w kuchni - będzie na kolację :D
Dzisiaj pożywna zupka mleczna z lanymi kluseczkami, płatkami owsianymi i jęczmiennymi oraz błonnikiem. :)
kanapki z pastą z soi, boczku i pora+ słata + pomidor
Przysmażone parówki ,jajko na miękko ,sałatka z pomidorów z sosem czoskowym i serem ,ogórki ,pieczywo ....
co dzisiaj? Płatki kukurydziane niesłodzone z biedronki i mleczko do tego ;) podstawowe śniadanko, naprzemiennie z chlebkiem zbożowym i serkiem topionym :)
Dzisiaj mężuś zapodał śniadanko i to prosto do łóżeczka, jajeczniczkę z bułeczką pełnoziarnistą i do tego czekolada na gorąco. Znakomite rozpoczęcie dzionka. :)
chyba czekoladka
Była angielska czekolada na gorąco, no i czekoladka też była tylko trochę później - bąbelkowa, mniam...:)
:)
Sałatka z wędzonym kurczakiem ,pomidory z fetą ,słowacko-czeskie rohliki z masłem ...
Chętnie bym zjadła taką sałatkę z wędzonym kurczakiem.
A co powiecie na resztki tarty porowej z obiadu z poprzedniego dnia? Zapraszam :)
śledzik z dodatkami
Zabawne połączenie - jak dla mnie dość odważne. Pozostałabym jednak przy śledziku pod pierzynką z groszkiem i pieczywem :) No i chyba raczej na kolację... ale czasem ma się smaka na coś tak silnego, że po prostu nie sposób nie zjeść jakiegoś szalonego połączenia - jak na Twoim zdjęciu :D
Ja już wiem, co będę miała jutro na śniadanie: grzanki z masłem i powidłami!
Trochę nieświeży ten śledzik
Tort chlebowy.jajka z cytrynowym tuńczykiem,sery ,wędliny,herbata....
Przez sobotę i niedzielę ,sałatka z ryżu i pieczarek ,pomidory z grillowaną cukinią i fetą
oraz jajko sadzone na szynce ,podane na grzance z chleba
witam ,
mogę prosic o link do sałatki z ryżu i pieczarek oraz do tortu chlebowego ?
dziękuję
Oczywiście ,mam tylko problem z aktywnością linka ...przepraszam ....
http://wielkiezarcie.com/recipe36146.html
http://wielkiezarcie.com/recipe41011.html
POzdrawiam :)
dzięki wielkie :)
pozdrawiam
Nie jadam pieczywa,więc to śniadanko odpada:)
Obudziłem się dzisiaj dość wcześnie i po porannej toalecie udałem się do kuchni celem konsumpcji przyzwoitego śniadania. W lodówce nic gotowego nie znalazłem...było natomiast dość sporo surowców. Postanowiłem wziąść się do roboty w dwie godziny miałem śniadanie gotowe. Pyszne było...zostało nawet trochę na jutro...
to ja jutro wcześniej wstanę i bez porannej toalety będę w Twojej kuchni
Nie wierze ze robiles to na sniadanie ;)
Bahusie...lubisz prowokować;) jak się nazywa lokal w którym serwują taką zimną płytę?
Zaproś mnie:)Jadam bardzo późne śniadanka:)
Czarodziej
Pitu , pitu bahusku Wierzę że to jadłeś, ale na jakiejś imprezce:)
platki owsiane na mleku, moje dziecko kasza jaglana z gruszka i cynamonem
pasta z tuńczyka i śledzia
Jajecznica z kiełbasą ...
Sałatka jarzynowa, chleb z masłem i herbata z cytryną.
Sałatka jarzynowa, chleb z masłem i herbata z cytryną.
O matulu, ale bym zjadła sałatki jarzynowejMakusiu , naleciało nas na sałatkę i zrobiłam 3 miseczki, zrobiłam też śledzi do sałatki, najedzeni jak bąki jesteśmy, najmłodszy aż się trząsł do śledzika:)
Ale koniec z tymi rarytasami, następne będą na święta, trzeba trochę zacisnąć pasa.:)
Makusiu , naleciało nas na sałatkę i zrobiłam 3 miseczki, zrobiłam też
Pyszności:)śledzi do sałatki, najedzeni jak bąki jesteśmy, najmłodszy aż się
trząsł do śledzika:) Ale koniec z tymi rarytasami, następne będą na
święta, trzeba trochę zacisnąć pasa.:)
Jajecznica na czerwonej cebuli, mniam:)
chleb razowy z masłem ( genialnie smakuje mi ostatnio pieczywo tylko z masłem )
Fajny wątek śniadaniowy. U nas zazwyczaj nudno - meżuś prze wyjściem do pracy tylko kawusia albo nic, ja wstaję o szóstej robię sobie i młodemu po kanapce i jemu kanapkę do szkoły ( tu zazwyczaj tradycyjnie ser żółty bo wiem, że przetrwa i nic jej się nie stanie a rano pomysłów jakoś brak). Dziewczynki jak sa w domu na śniadanka dostają kanapulce albo grzanki albo płatki czy inną zupkę mleczną. Dogadzamy sobie w weekendy, a raczej mężuś nam dogadza. Dzisiaj były świeże bułeczki z masełkiem a w nich drobne paróweczki z ketchupem. Ciekawe co jutro wymyśli. W moim domu rodzinnym w każdą niedzielę była jajecznica.
Misz-masz na ostro z płatkami owsianymi w roli głównej i herbata zielona.
Jak robisz taki misz-masz na ostro ??? Lubię płatki owsiane ,ale nie lubię na słodko ...brak mi pomysłów na płatki słono-ostre...
Mieszam różne rodzaje płatków i wsypuję na gotującą się wodę. Kroję drobniutko trochę wędzonego nieparzonego boczku lub dobrej szynki, wrzucam do płatków, dodaję 2 jajka i przyprawy takie jak: sól morską, pieprz ziołowy, curry, koperek i pietruszkę. Wszystko razem mieszam i chwilę gotuję żeby jajka się ścięły. Dolewasz wody w zależności od tego jaki gęsty chcesz mieć taki misz-masz. Daj znać, czy Ci takie płatki smakowały. :)
Na pewno wypróbuję Twoją wersję :) i dam znać jak wyszło .Ja moczę chwilę płatki potem gotuję ,studzę i wtedy w zależności dodaję to co mam ...ogórki ,pomidory,szynkę, kapary, oliwki,zieleninę ,przyprawy i oczywiscie podstawowo sól morską :)
Trochę to trwało ale odpisuję .......na pewno Twoja wersja jest o niebo lepsza (dla mnie) niż wersja na słodko :)...wiem już teraz ,że na pewno będę kombinować ze smakami słonymi :) ...dzięki za podpowiedź ..:)
Bardzo prosze. :) W kazdej chwili jestem do dyspozycji. Daj znac, czy eksperymentowalas juz ze swoimi smakami ? :)
Lea2 .....właśnie w tym momencie zajadam płatki z kawałeczkami szynki drobiowej ,1 pomidorem i 1 jajkiem ,trochę siemienia i zieleniny też mam ...
Jeszcze raz wielkie dzięki bo to zdecydowanie moje smaki !!!...
Ciesze sie, ze trafilas na swoje smaki. Pozdrawiam :)
Jajecznica na kajzerce i sałatka z pomidorów.
parówki zapiekane i trochę jarzyn ...
Sałatka jarzynowa ,smażona kiełbasa z oscypkiem + dodatki ...
Parówki w jajku z pieczarkami + dodatki ....
sałatka jarzynowa ...
Jajecznica z pomidorem + chleb....
Kiełbaski + jajka w sosie czosnkowym z brokułami wg Marta22.....
Omlet na boczku
kanapki z pasta z soczewicy z sałata:)
u mnie dzis i jutro tez dorsz w galarecie z chlebem i herbata
Jajecznica ze szczypiorkiem:)
Jajeczko sadzone z pieczywkiem...Przaśnie, prosto ale jakże smacznie ;)
Bardzo smacznie..mmniammm:))))
Sandwiche z szyneczka wedzona i zoltym serem, herbata ekspresowa zielona z biala.
parówki z dodatkami
bagle z serkiem kremowym o smaku warzywnym
A co to są bagle? bo mi po wpisaniu w google pokazało rasę psa. Chyba nie zjadłaś psa a może o bajgle chodziło? :)
Pisownia angielska: bagel. Może Piper nie mieszka w Polsce, bajgel pojawił się w polskich kulinariach raczej stosunkowo niedawno.
Moja kuzynka mieszkająca całe dorosłe życie w Anglii (teraz ma 50) nie wiedziała, że Chorwacja to Chorwacja a nie Kroacja, jak sobie wydedukowała z angielskiego, gdy wyjeżdżała nie było takiego kraju na mapie Europy ;)
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, kluskami lanymi z dodatkiem śliwek i rodzynek.
u mnie jajecznica z twarożkiem i wędliną
owsianka na mleku z rodzynkami i otrębami, kawa z mlekiem.
Ciemne pieczywo z:
1) mozarella, pomidor, rukola, sos balsamico; 2) feta, wędzona makrela, pomidor, rukola; 3) sałata, ser żółty, wędlina, pomidor.
Jajka smażone w kromkach chleba, herbata biała z zieloną.
Ciemne pieczywo z pastą z makreli wg Wkn.
u mnie wena twórcza czyli placki z płatków owsianych o otrąb z nadzieniem z pasty grochu i oliwek oraz twarogu:)
Córcia płatki, druga grzanka ze słonikiem ( w serku wycinam kształt foremką smaruje tam ketchupem, zapiekam a potem na wierzch daję serowy kształt), ja - też grzanka ale bez słonika. Mężuś chapną coś w biegu bo jechali z Olą na bal. Młodsza potem poprawiła grzanką i kanapką z dżemikiem truskawkowym.
Dziś jajko zapiekane w bułce z przepisu joanny30.
Dziś jajko zapiekane w bułce z przepisu joanny30.
ale pychota... :)
Małpiatko może mogłabyś wklejać linka do przepisów ? będzie mi łatwiej znaleźć hihihi a widze że mamy podobne smaki :)
Ja mam mało czasu na wyszukiwanie przepisów ale chętnie skorzystam z podpowiedzi :):)
Służę pomocą;) choć nie wiem czy link będzie aktywny..
http://wielkiezarcie.com/recipe80042.html
Służę pomocą;) choć nie wiem czy link będzie
aktywny.. http://wielkiezarcie.com/recipe80042.html
Dziękuje :)
Link nie działa, ale co tam mam w końcu kopij i wklej :D
Dziś mój mąż robił śniadanko i był chlebek w jajku z dżemem i herbatka z cytrynką:)
Ja dziś zrobiłem sałatkę grecką, jajka w koszulkach posypane serem grana i tostami czosnkowymi.
Dziś rewelacyjna pasta z avokado wg przepisu eNki.
kanapki z pastą sojowo- grzybową, pomidor i herbata ** no dobra, i kapka majonezu się przyznam;))
Omlet z trzech jaj z szynką, papryką i cebulką. Z dodatkiem rukoli i sosu balsamico.
Jeśli to dla Ciebie to masz apetyt. Ja wczoraj jajecznica: troszke boczku, troszkę cebuli i jedno jajo. Ciężko było zmieścić.
Jeśli to dla Ciebie to masz apetyt. Ja wczoraj jajecznica: troszke boczku,
Dla mnie - dużo mogę, zwłaszcza na śniadanie..:)troszkę cebuli i jedno jajo. Ciężko było zmieścić.
u mnie placuszki owsiane z nadzieniem z pasty twarogowo- rybnej, ;) (bardziej twarogowo niz rybna, więc musze popracować nad proporcjami;))
Twarozek z pomidorem, papryka i zielona cebulka + tosty, kawa.
Miała być pasta rybno-jajeczna wg Olciaa, ale ktoś wymiótł rybę w pomidorach. Zatem nieśmiertelne parówki i lekka (i przepyszna!) sałatka z pomidorów wg Mamy-Różyczki (dorzuciłam resztkę rukoli).
Na kanapkach ser ze śmietaną, rybą i cebulą.
kanapki zciemnego chlebka z pastą jajeczno-serową i do tego kawa z mlekiem
Pasta rybno-jajeczna wg Olci. Pyszna!
Ciemne pieczywo z pastą z makreli z dodatkiem marynowanych ognistych papryczek i kaparów.
Dopisano 13-01-23 14:50:33:
Dziś powtórka:)
Jajecznica z pieczarkami i kiełbasą
Mam identyczne widelce :)
Owsianka z rodzynkami, żurawiną i słonecznikiem.
Pasta z pieczonego pstrąga i kawa z mlekiem.
Omlet (standardowo z 3 jaj) ze szpinakiem, pomidorem i cebulką.
To jest śniadanie mojej córki:
Lekko przypieczony chleb, śledź w oleju z pieprzem i papryka konserwowa.
Ja, tost suchy i kawa zbożowa z mlekiem.
Jak na zdjęciu
Chałka wg WKN z masełkiem i dżemem wiśniowym + kawa z mlekiem :)
Szynka wg koli....
Omlet z szynką, papryką i serem żółtym.
Sałatka z pora i jajek, rolada łososiowo-szpinakowa wg kiniusi23, i to samo tylko w wersji z szynką z przepisu MAGDAITYLE, reszta jak widać. Do tego oczywiście ciemne pieczywo.
u mnie miseczka z mieszanką płatków owsianych i zytnich, z mixem otrąb, ze słonecznikiem i bananem;) wszystko zalane zimnym mlekiem:))
Kanapka z mięsem gotowanym i musztardą
Parówki z szynki, kromka razowca i surówka z pomidora, papryki, cebulki i szczypiorku.
Dajanka, wszystko mam, więc jutro Cię splagiatuję i zaserwuję to samo:) Dzięki za pomysł:)
Polecam:) Też zaglądam tu i do innych "posiłkowych" wątków właśnie w poszukiwaniu inspiracji:):):)
Moje śniadanie:) Dzięki za podpowiedź;)
Wygląda bosko:)
A u mnie dziś kanapki zwyczajnie na szybko -razowiec, żółty ser, ogórek i obowiązkowo szczypiorek. Do tego herbata z miodem i cytryną.
u mnie naleśniki ( dodatkiem otrębów owsianych i zarodków pszennych;) z twarogiem i do wyboru do wymizania mus jablkowy lub powidła śliwkowe)
Sandwiche opiekane na patelni (w jajku) z papryką, serem i szynką.
Sandwiche opiekane na patelni (w jajku) z papryką, serem i szynką.
Pyszotkaplacuszki :z płatkow owsianych i zarodków, jajka i mleka, a do środka wena twórcza czyli kiełki słonecznika, ser zołty i czosnek
Ciemne pieczywo z pastą kanapkową z awokado wg eNki, po raz kolejny. Pyszności!
Komu chlebka świeżego, orkiszowo-ziemniaczanego, komu? :D
Komu chlebka świeżego, orkiszowo-ziemniaczanego, komu? :D
o!!! Jaki równiutki, aż tutaj pachnie, to ja poproszę na rano z masełkiem hihiJeszcze 4 kromki zostały. I to one właśnie będą na śniadanie - jedną wirtualną odstępuję Tobie :)
We wtorek następne pieczenie - mąka pszenno-razowa i ziarna słonecznika już zakupione :)
Jeszcze 4 kromki zostały. I to one właśnie będą na śniadanie - jedną
Kochana jesteś, dziękuję...ciut się spóźniłamwirtualną odstępuję Tobie :) We wtorek następne pieczenie - mąka
pszenno-razowa i ziarna słonecznika już zakupione :)
Potrawka z kiełbasy,pieczarek i cebuli + deska z dodatkami m.in.wędliną wg koli....
Potrawka z kiełbasy,pieczarek i cebuli + deska z dodatkami m.in.wędliną wg
Oj te pieczarki..mniam:)koli....
Solidne śniadanie...bardzo mi "pasuje"
Jajecznica z dwóch jajek, z kiełbasą i cebulką. Herbata z cytryną.
Dziś jajka na sposób kate.s, czyli Chris' egg in hell. Po prostu fenomenlane!
Resztki tego ;P
A może by tak coś bliżej o tym fenomenie...?
Proszę uprzejmie.. (za seks..?;))
Pomidor w kostkę, cebulka, czosnek (od siebie szpinak, świeży). Podduszone, a potem tylko do kokilki na to jajko (u mnie dwa), trochę sera i zapiakmy do ścięcia białka.. Polecam. Pyszności! I pomijajając boczek - dietetyczne..;)
Ciemne pieczywo z wędzoną makrelą, wędliną, serem brie, papryką. Plus jedno(!) jajko na twardo.
O, mniam mniam mniam!
U mnie kromka chleba ze świeżym cząbrowo-cebulowym smalcem.
Kanapka z pastą z fasoli i kawa z mlekiem.
Ciemne pieczywo z pastą z wędzonej makreli, sałatą, ogórkiem kiszonym i papryką.
Ale kolorowe :)
U mnie wczoraj pieczony chleb słonecznikowy na zakwasie. Fotki jeszcze nie cyknęliśmy, ale może jeszcze się uda - kilka kromek oparło się naszemu łakomstwu :D
W sumie barzdiej na drugie śniadanie, omlet z serem i szynką.
A na pierwsze śniadanie bułka pełnoziarnista z masłem i mleko z miodem, tak na rozgrzanie.
Ta sama pasta co wczoraj, ale za to chleb inny;)
http://wielkiezarcie.com/recipe22433.html
Jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem + bułeczka + herbata z miodem i cytryną.
Kiełbaska na gorąco z ketchupem(bez pieczywa),zielona herbata.
Dwa pączki i kawa :)
Nalesniki z dzemem jezynowym, herbata zielona.
Jajecznica na cebulce.
Sałatka z tuńczyka (tuńczyk, brązowy ryż, por, kukurydza, jajo), kromka razowego i pół pomidora z cebulką i szczypiorkiem + zielona herbata z cytryną.
Domowy hot-dog
Jajka sadzone, do tego serek "Zakopek" (kiedyś po prostu Oscypek) prosto ze Szklarskiej Poręby, do tego grzanki i kawa
Sałatka z mieszanych sałat z awokado, ogórkiem, papryką, rzodkiewką i sosem jogurtowo-musztardowym z przyprawami, kromka chleba, zielona herbata.
Musiało być pysznie:)
Było pysznie dajanko. Lubię takie połączenia. :)
2 kromki razowca z twarożkiem, cebulką i szczypiorkiem + około 0.5 pomidora + herbata zielona z cytryną
Jajecznice z 2 jajek, kiszone ogórki i kanapki z wędzonym łososiem :D
Placuszki z gotowanych ziemniakow, pomidory z bazyliowym pesto, herbata zielona...
jajko na miękko,kromka razowca z twarożkiem,kawa inka z mlekiem.
Popielcem post się zaczyna, a więc ryby królują :)
http://wielkiezarcie.com/recipe46673.html
I to jest właśnie dla mnie niezrozumiałe, dlaczego spożycie ryb wzrasta tylko wraz z postem czy adwentem...
Oj no, nie czepiaj się szczegółów :) Mam sporo rybnych przepisów w swojej książce kucharskiej. Też byś się jakimś podzieliła, żeby zachęcić do częstszego spożycia ryb. A że wzrasta, to i dobrze, niech chociaż w adwencie i poście wzrasta :)
Nie miałam zamiaru się czepiać, a wyszło jak zawsze Wydaje mi się, że wszystko już "odkryte", jeśli chodzi o rybne przepisy i nic nowego w życiu nie odkryję To chyba głównie cena ryb odstrasza częste spożycie...
Dla mnie najlepsza jest rybka smażona :)
Ja bym była za tym, żeby mięso było droższe (ryb też, bo ryba to też żywa czująca istota), ale nie po to, by nabijać kabzę sprzedającym, lecz byśmy zaczęli szanować życie, które odbieramy. Zwierzaki przeznaczone do zjedzenia byłyby wtedy humanitarnie traktowane, nie cierpiałyby, a my zamiast obżerać się tak często białkiem, zainteresowalibyśmy się mocniej nabiałem, warzywami i owocami. Ot taki ideał... Jest takie powiedzenie, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, wszyscy bylibyśmy wegetarianami. Dużo w tym prawdy. Nie szanujemu zwierząt i nie chcemy wiedzieć, że cierpią :(
Kanapeczki z pastą jajeczną:)
U nas dzisiaj na śniadanie pasta z makreli wędzonej, dzieci jajka na miękko i chleb z masłem.
galaretka z szyjek indyczych i warzyw, chleb posmarowany margaryna, herbata
Dzisiaj walentynkowo;D
Dzisiaj powtórka z rozrywki takiego chleba: http://wielkiezarcie.com/recipe97326.html
właśnie wyrasta w piekarniku :)
Śledzie a'la Milanówek, ciemne pieczywo z rukolą i pomidorem.
hm...czytam i czytam ale nie wiem co było u ciebie na śniadanie?
hm...czytam i czytam ale nie wiem co było u ciebie na śniadanie?
jak to co...dystrybutoru mnie powstał placek z płatków owsianych, płatków żytnich i jajka;)
Omlet z trzech jaj z szynką, czerwoną papryką i dymką, do tego ciemne pieczywo z serkiem ziołowym.
Ciemne pieczywo z pastą z makreli i twarogu.
Sałtka jarzynowa, chleb wiejski i śledź z cebulą, do picia herbata z cytryną , kakao i kawa.
Dla mezusia omlet z kabanosow,pieczarek, zielonego szczypiorku
Domowy chleb na zakwasie z pastą z makreli i twrożku, z dodatkiem suszonych pomidorów i czerwonej papryki. Do tego ogórek kiszony.
Deska serów,pasta z białego sera i makreli w pomidorach ,pasta z białego i żółtego sera z czosnkiem ,przysmażona kiełbasa z cebulą i ketczupem + dodatki ....
Coz za uczta mniam :)))
A co to za różowy ser na desce serów?