do 10 sztuk Biga 220 g mąki żytniej 200 ml wody o temperaturze 30 ° C 5 g drożdży ciasta Biga 500 g mąki żytniej 280 g mąki pszennej , 900 ml wody o temperaturze 30 ° C 20 g drożdży 20 g soli 10 g kopru 5 kminku g
Przygotowanie
Biga Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie-ne dla wozu na 5 minut, a następnie zagnieść energicznie przez 5 min. Przykryć ciasto i pozwolić odpocząć przez 1 godzinę w około. 30 ° C.Przygotowanie Wymieszać Biga i wszystkie inne składniki aż miękkim cieście, posypać mąki żytniej i odstawić na 10-15 min. Uformować bochenki od 80-100 g, zorganizować je w parach lub indywidualnie na blasze wyłożonejpapierowym pieczenia, odstawić na kolejne 30-45 minut, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 230 ° C przez 45 min.
Siostra szuka przepisu po polsku na włoski chleb Vinschger Paarl? Czy ktoś go zna? Pozdrawiam.
Venostane chlebów w parachVinschger Paarl
Biga
220 g mąki żytniej
200 ml wody o temperaturze 30 ° C
5 g drożdży ciasta Biga 500 g mąki żytniej 280 g mąki pszennej , 900 ml wody o temperaturze 30 ° C 20 g drożdży 20 g soli 10 g kopru 5 kminku g
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie-ne dla wozu na 5 minut, a następnie zagnieść energicznie przez 5 min. Przykryć ciasto i pozwolić odpocząć przez 1 godzinę w około. 30 ° C.Przygotowanie Wymieszać Biga i wszystkie inne składniki aż miękkim cieście, posypać mąki żytniej i odstawić na 10-15 min. Uformować bochenki od 80-100 g, zorganizować je w parach lub indywidualnie na blasze wyłożonejpapierowym pieczenia, odstawić na kolejne 30-45 minut, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 230 ° C przez 45 min.
inny
300ml.ciepłej wody
100g kwasu drożdżowego(pojęcia nie mam co to jest)
150g. mąki razowej
350g mąki żytniej
2g suszonych4 ziół aromatycznych
10g.soli
3g.rozdrobninej kolendry
3g.nasion kopru wloskiego
2g.nasion kminu
Wszystko wymieszac ,zostawic na 20min. w 35st.,uformować chlebki,po 20 min. piec najpierw w 220st,potem 170st.30-40 min.
Nigdy nie piekłam ,to regionalne chlebki z północnych Włoch.