Forum

Kuchenne porady

Włoski chleb

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-07-28 21:01:46

    Siostra szuka przepisu po polsku na włoski chleb Vinschger Paarl? Czy ktoś go zna? Pozdrawiam.

  • Autor: belkot68 Data: 2012-07-28 22:05:15

    Venostane chlebów w parachVinschger Paarl

    Składniki
    do 10 sztuk
    Biga
    220 g mąki żytniej
    200 ml wody o temperaturze 30 ° C
    5 g drożdży ciasta Biga 500 g mąki żytniej 280 g mąki pszennej , 900 ml wody o temperaturze 30 ° C 20 g drożdży 20 g soli 10 g kopru 5 kminku g









    ...
    Przygotowanie
    Biga
    Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie-ne dla wozu na 5 minut, a następnie zagnieść energicznie przez 5 min. Przykryć ciasto i pozwolić odpocząć przez 1 godzinę w około. 30 ° C.Przygotowanie Wymieszać Biga i wszystkie inne składniki aż miękkim cieście, posypać mąki żytniej i odstawić na 10-15 min. Uformować bochenki od 80-100 g, zorganizować je w parach lub indywidualnie na blasze wyłożonejpapierowym pieczenia, odstawić na kolejne 30-45 minut, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 230 ° C przez 45 min.

  • Autor: belkot68 Data: 2012-07-28 22:15:38

    inny

    300ml.ciepłej wody

    100g kwasu drożdżowego(pojęcia nie mam co to jest)

    150g. mąki razowej

    350g mąki żytniej

    2g suszonych4 ziół aromatycznych

    10g.soli

    3g.rozdrobninej kolendry

    3g.nasion kopru wloskiego

    2g.nasion kminu

    Wszystko wymieszac ,zostawic na 20min. w 35st.,uformować chlebki,po 20 min. piec najpierw w 220st,potem 170st.30-40 min.

    Nigdy nie piekłam ,to regionalne chlebki z północnych Włoch.

Przejdź do pełnej wersji serwisu