Forum

Kuchenne porady

Kotlety mielone.

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-29 15:01:27

    Kochani ,czy mozecie mi cos powiedziec na temat -kotlety mielone- Pozdrawiam serdecznie.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-07-29 15:10:06

    hm...w moim domu nazywa się je bardziej pospolicie...klopsami:) ale co chciałbyś dokładniej wiedzieć?

  • Autor: cerekm Data: 2012-07-29 15:12:49

    u mnie klopsiki sa gotowane ;-)

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-07-29 22:13:02

    U mnie również, albo inaczej pulpety. Smażone to poprostu kotlety mielone

     

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-29 15:13:54

    proste klopsy jak je nazywasz i prosty przepis ,dzieki

  • Autor: megi65 Data: 2012-07-29 21:02:26

    a ja nazywam '' pomylone '' lub frykadelki  . Henry frykadello to bardziej ci swojsko brzmi prawda ?

  • Autor: cerekm Data: 2012-07-29 15:12:27

    wutaj henry;)

    napisalam do Ciebie na priv..

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-29 15:15:12

    Dzieki dzisiaj odpowiem ,przepraszam za zwloke...

  • Autor: Kropeczka81 Data: 2012-07-29 15:23:23

    do mielonego wieprzowego dodaje drobniutko posiekane ząbki czosnku, jajko i bułki tartej "na oko" tak żeby nie było ciapowate tylko dało się ulepić kulkę. Splaszcam obtaczam jeszce w bulce tartej i smaze na  oliwie z oliwek. Moja mama czasami dodaje do mielonych trochę sera  żółtego :)

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-29 15:27:16

    Ok, ide robic bo jestm glodny ,zycze przyjemnego dnia . Dzieki

  • Autor: belkot68 Data: 2012-07-29 15:36:37

    Witam.Najważniejsze to mięso,jak masz maszynkę to kup w kawałku i sam zmiel ,jak nie to popros w sklepie,łopatkę lub karczek.Dla mnie z kupnego mielonego były niejadalne a jak kupiłam maszynkę to są ok.  0,50kg. mięsa,mała namoczona i odcisnięta bułeczka,2 ząbki czosnku startego ,cebula surowa starta,sól,pieprz ,majeranek,uformowac kotlety,obtoczyć w bułce tartej i na patenie po ok.5min z każdej strony.Pyszne na goraco i zimno do chleba.Możesz też zrobic kulki wielkosci orzecha włoskiego,obtoczyc w mące,podsmażyć,zalać sokiem pomidorowym,gęstym,doprawić.

  • Autor: vanessa862 Data: 2012-07-29 15:30:45

    Mięso mielone, odciśnięta namoczona sucha bułka w wodzie lub mleku, starta na małych oczkach cebula, dwa ząbki czosnku przez praskę, bułka tarta , jajko lub jajka zależy od ilości, sól i pieprz świeżo mielony do smaku, dwie łyżki lodowatej wody. Mięso najlepiej samemu zmielone. Wyrobić na puszystą masę, odstawić pod przykryciem do lodówki na min. godzinę. Formować mokrymi dłońmi owalne lekko spłaszczone kotlety. Smażyć na teflonowej patelni na oleju rzepakowym. Układać na ręczniku papierowym gotowe , aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mój ulubiony zestaw to: ziemniaki z koperkiem ,kotlet mielony i marchewka duszona z groszkiem. Niektórzy nie dają namoczonej bułki jednak ona i jajka nadają puszystości kotletom.

    Dla mnie kolpsiki i pulpety są gotowane i podane w sosie a kotlety mielone smażone i podane bez sosu.

  • Autor: belkot68 Data: 2012-07-29 15:37:58

    Mięso mielone, odciśnięta namoczona sucha bułka w wodzie lub mleku, starta
    na małych oczkach cebula, dwa ząbki czosnku przez praskę, bułka tarta ,
    jajko lub jajka zależy od ilości, sól i pieprz świeżo mielony do
    smaku, dwie łyżki lodowatej wody. Mięso najlepiej samemu zmielone. Wyrobić
    na puszystą masę, odstawić pod przykryciem do lodówki na min.
    godzinę. Formować mokrymi dłońmi owalne lekko spłaszczone kotlety.
    Smażyć na teflonowej patelni na oleju rzepakowym. Układać na ręczniku
    papierowym gotowe , aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mój ulubiony
    zestaw to: ziemniaki z koperkiem ,kotlet mielony i marchewka duszona z
    groszkiem. Niektórzy nie dają namoczonej bułki jednak ona i jajka
    nadają puszystości kotletom. Dla mnie kolpsiki i pulpety są gotowane i
    podane w sosie a kotlety mielone smażone i podane bez sosu.

    Hehe,pisałysmy w tym samym czasie i mamy podobne przepisy.

  • Autor: vanessa862 Data: 2012-07-29 15:39:29

    Czyli mamy podobne upodobania smakowe dotyczące kotletów mielonych

  • Autor: Aleex Data: 2012-07-29 18:24:31

    Oczywiście, że możemy. Popatrz tutaj na dwie wersje moich kotletów:

    kotlety mielone

    kotlety mielone z indyka

    Obydwie są pyszne. To taka wersja podstawowa, możesz na jej bazie modyfikowaćsmak kotletów dzięki dodatkom.

    Pozdrawiam, Aleex.

  • Autor: catalinkasia12 Data: 2012-07-29 18:25:25

    ja robię wielkie kule mięsne, z prawie 2 kila mięsa, przepis to wypadkowa tego co jest w domu, przed wszystkim 3 jajka, nie daje bułki namoczonej, tylko tartą, trochę mleka, przyprawy, do tego jakiś bulion, najpierw mieszam mięso, potem robię duże kule, trochę je spłaszczam a potem podsmażam obtoczone w bułce tartej na patelni, dalej duszę w bulione, zaprawaim sos, żeby był gęsty i mam wyżerkę nawet na dwa tygodnie, mrożę. Kobieta-matka pracująca musio sobie zoorganizwoać obiadki z duzym wyprzedzeniem. 

  • Autor: kate5134 Data: 2012-07-29 22:10:11

    dla mnie tradycyjne mielone są smażone na tłuszczu i robię je tak jak belkot68, tylko dodaję jeszcze jajko.W takiej wersji są mniam najlepsze!

  • Autor: henry511 Data: 2012-07-30 00:48:00

    Sa ciekawe porady ,mysle ze teraz bede mial dosyc duzy wybor i dzieki za tak ciekawe porady .Pozdrawiam Wszystkich.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-07-31 16:58:59

    Ja robię podobnie tzn,jajko i bułka namoczona koniecznie,smażę na oleju spłaszczone w obtoczone w bułce tartej(oczywiście włąsnej roboty),a u nas nazwa oprócz ,,kotlet mielony''-sznycel,sznycelek:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu