do mielonego wieprzowego dodaje drobniutko posiekane ząbki czosnku, jajko i bułki tartej "na oko" tak żeby nie było ciapowate tylko dało się ulepić kulkę. Splaszcam obtaczam jeszce w bulce tartej i smaze na oliwie z oliwek. Moja mama czasami dodaje do mielonych trochę sera żółtego :)
Witam.Najważniejsze to mięso,jak masz maszynkę to kup w kawałku i sam zmiel ,jak nie to popros w sklepie,łopatkę lub karczek.Dla mnie z kupnego mielonego były niejadalne a jak kupiłam maszynkę to są ok. 0,50kg. mięsa,mała namoczona i odcisnięta bułeczka,2 ząbki czosnku startego ,cebula surowa starta,sól,pieprz ,majeranek,uformowac kotlety,obtoczyć w bułce tartej i na patenie po ok.5min z każdej strony.Pyszne na goraco i zimno do chleba.Możesz też zrobic kulki wielkosci orzecha włoskiego,obtoczyc w mące,podsmażyć,zalać sokiem pomidorowym,gęstym,doprawić.
Mięso mielone, odciśnięta namoczona sucha bułka w wodzie lub mleku, starta na małych oczkach cebula, dwa ząbki czosnku przez praskę, bułka tarta , jajko lub jajka zależy od ilości, sól i pieprz świeżo mielony do smaku, dwie łyżki lodowatej wody. Mięso najlepiej samemu zmielone. Wyrobić na puszystą masę, odstawić pod przykryciem do lodówki na min. godzinę. Formować mokrymi dłońmi owalne lekko spłaszczone kotlety. Smażyć na teflonowej patelni na oleju rzepakowym. Układać na ręczniku papierowym gotowe , aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mój ulubiony zestaw to: ziemniaki z koperkiem ,kotlet mielony i marchewka duszona z groszkiem. Niektórzy nie dają namoczonej bułki jednak ona i jajka nadają puszystości kotletom.
Dla mnie kolpsiki i pulpety są gotowane i podane w sosie a kotlety mielone smażone i podane bez sosu.
Mięso mielone, odciśnięta namoczona sucha bułka w wodzie lub mleku, starta na małych oczkach cebula, dwa ząbki czosnku przez praskę, bułka tarta , jajko lub jajka zależy od ilości, sól i pieprz świeżo mielony do smaku, dwie łyżki lodowatej wody. Mięso najlepiej samemu zmielone. Wyrobić na puszystą masę, odstawić pod przykryciem do lodówki na min. godzinę. Formować mokrymi dłońmi owalne lekko spłaszczone kotlety. Smażyć na teflonowej patelni na oleju rzepakowym. Układać na ręczniku papierowym gotowe , aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mój ulubiony zestaw to: ziemniaki z koperkiem ,kotlet mielony i marchewka duszona z groszkiem. Niektórzy nie dają namoczonej bułki jednak ona i jajka nadają puszystości kotletom. Dla mnie kolpsiki i pulpety są gotowane i podane w sosie a kotlety mielone smażone i podane bez sosu.
Hehe,pisałysmy w tym samym czasie i mamy podobne przepisy.
ja robię wielkie kule mięsne, z prawie 2 kila mięsa, przepis to wypadkowa tego co jest w domu, przed wszystkim 3 jajka, nie daje bułki namoczonej, tylko tartą, trochę mleka, przyprawy, do tego jakiś bulion, najpierw mieszam mięso, potem robię duże kule, trochę je spłaszczam a potem podsmażam obtoczone w bułce tartej na patelni, dalej duszę w bulione, zaprawaim sos, żeby był gęsty i mam wyżerkę nawet na dwa tygodnie, mrożę. Kobieta-matka pracująca musio sobie zoorganizwoać obiadki z duzym wyprzedzeniem.
Ja robię podobnie tzn,jajko i bułka namoczona koniecznie,smażę na oleju spłaszczone w obtoczone w bułce tartej(oczywiście włąsnej roboty),a u nas nazwa oprócz ,,kotlet mielony''-sznycel,sznycelek:)
Kochani ,czy mozecie mi cos powiedziec na temat -kotlety mielone- Pozdrawiam serdecznie.
hm...w moim domu nazywa się je bardziej pospolicie...klopsami:) ale co chciałbyś dokładniej wiedzieć?
u mnie klopsiki sa gotowane ;-)
U mnie również, albo inaczej pulpety. Smażone to poprostu kotlety mielone
proste klopsy jak je nazywasz i prosty przepis ,dzieki
a ja nazywam '' pomylone '' lub frykadelki . Henry frykadello to bardziej ci swojsko brzmi prawda ?
wutaj henry;)
napisalam do Ciebie na priv..
Dzieki dzisiaj odpowiem ,przepraszam za zwloke...
do mielonego wieprzowego dodaje drobniutko posiekane ząbki czosnku, jajko i bułki tartej "na oko" tak żeby nie było ciapowate tylko dało się ulepić kulkę. Splaszcam obtaczam jeszce w bulce tartej i smaze na oliwie z oliwek. Moja mama czasami dodaje do mielonych trochę sera żółtego :)
Ok, ide robic bo jestm glodny ,zycze przyjemnego dnia . Dzieki
Witam.Najważniejsze to mięso,jak masz maszynkę to kup w kawałku i sam zmiel ,jak nie to popros w sklepie,łopatkę lub karczek.Dla mnie z kupnego mielonego były niejadalne a jak kupiłam maszynkę to są ok. 0,50kg. mięsa,mała namoczona i odcisnięta bułeczka,2 ząbki czosnku startego ,cebula surowa starta,sól,pieprz ,majeranek,uformowac kotlety,obtoczyć w bułce tartej i na patenie po ok.5min z każdej strony.Pyszne na goraco i zimno do chleba.Możesz też zrobic kulki wielkosci orzecha włoskiego,obtoczyc w mące,podsmażyć,zalać sokiem pomidorowym,gęstym,doprawić.
Mięso mielone, odciśnięta namoczona sucha bułka w wodzie lub mleku, starta na małych oczkach cebula, dwa ząbki czosnku przez praskę, bułka tarta , jajko lub jajka zależy od ilości, sól i pieprz świeżo mielony do smaku, dwie łyżki lodowatej wody. Mięso najlepiej samemu zmielone. Wyrobić na puszystą masę, odstawić pod przykryciem do lodówki na min. godzinę. Formować mokrymi dłońmi owalne lekko spłaszczone kotlety. Smażyć na teflonowej patelni na oleju rzepakowym. Układać na ręczniku papierowym gotowe , aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mój ulubiony zestaw to: ziemniaki z koperkiem ,kotlet mielony i marchewka duszona z groszkiem. Niektórzy nie dają namoczonej bułki jednak ona i jajka nadają puszystości kotletom.
Dla mnie kolpsiki i pulpety są gotowane i podane w sosie a kotlety mielone smażone i podane bez sosu.
Mięso mielone, odciśnięta namoczona sucha bułka w wodzie lub mleku, starta
Hehe,pisałysmy w tym samym czasie i mamy podobne przepisy.na małych oczkach cebula, dwa ząbki czosnku przez praskę, bułka tarta ,
jajko lub jajka zależy od ilości, sól i pieprz świeżo mielony do
smaku, dwie łyżki lodowatej wody. Mięso najlepiej samemu zmielone. Wyrobić
na puszystą masę, odstawić pod przykryciem do lodówki na min.
godzinę. Formować mokrymi dłońmi owalne lekko spłaszczone kotlety.
Smażyć na teflonowej patelni na oleju rzepakowym. Układać na ręczniku
papierowym gotowe , aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mój ulubiony
zestaw to: ziemniaki z koperkiem ,kotlet mielony i marchewka duszona z
groszkiem. Niektórzy nie dają namoczonej bułki jednak ona i jajka
nadają puszystości kotletom. Dla mnie kolpsiki i pulpety są gotowane i
podane w sosie a kotlety mielone smażone i podane bez sosu.
Czyli mamy podobne upodobania smakowe dotyczące kotletów mielonych
Oczywiście, że możemy. Popatrz tutaj na dwie wersje moich kotletów:
kotlety mielone
kotlety mielone z indyka
Obydwie są pyszne. To taka wersja podstawowa, możesz na jej bazie modyfikowaćsmak kotletów dzięki dodatkom.
Pozdrawiam, Aleex.
ja robię wielkie kule mięsne, z prawie 2 kila mięsa, przepis to wypadkowa tego co jest w domu, przed wszystkim 3 jajka, nie daje bułki namoczonej, tylko tartą, trochę mleka, przyprawy, do tego jakiś bulion, najpierw mieszam mięso, potem robię duże kule, trochę je spłaszczam a potem podsmażam obtoczone w bułce tartej na patelni, dalej duszę w bulione, zaprawaim sos, żeby był gęsty i mam wyżerkę nawet na dwa tygodnie, mrożę. Kobieta-matka pracująca musio sobie zoorganizwoać obiadki z duzym wyprzedzeniem.
dla mnie tradycyjne mielone są smażone na tłuszczu i robię je tak jak belkot68, tylko dodaję jeszcze jajko.W takiej wersji są mniam najlepsze!
Sa ciekawe porady ,mysle ze teraz bede mial dosyc duzy wybor i dzieki za tak ciekawe porady .Pozdrawiam Wszystkich.
Ja robię podobnie tzn,jajko i bułka namoczona koniecznie,smażę na oleju spłaszczone w obtoczone w bułce tartej(oczywiście włąsnej roboty),a u nas nazwa oprócz ,,kotlet mielony''-sznycel,sznycelek:)