Forum

Kuchenne porady

Naleśniki z serem i szpinakiem

• Autor: asieksza Data: 2012-07-30 17:32:12

To ulubione przedszkolne danie moich dziewczyn. Nie przewidując rezultatów zapytałam co panny chcą jutro na obiadek. No i wkopałam się bo powiedziały, że ich ulubione naleśniki. Szukałam w przepisach ale wszędzie ser jest wymieszany ze szpinakiem a dziewczynki twierdzą zgodnie, że jest naleśnik , warstwa szpinaku i warstwa sera. Zakupy zrobione, zaraz smażę naleśniki tylko nie wiem co z farszem. Do szpinaku normalnie dodaję jajko, czosnek i śmietanę ale nie wiem czy tak można do farszu bo raczej rzadkawe wychodzi. Nie wiem jak doprawić ser bo zawsze był na słodko. Pomóżcie bo zostaniemy bez obiadku

• Autor: swiatowska Data: 2012-07-30 21:18:43

Będę obserwowała wątek ,sama jestem bardzo ciekawa.

• Autor: gabigold Data: 2012-07-30 21:25:45

moja córka robi spagetti ze szpinakiem, więc może i naleśniki tak można, ale ona przygotowuje sam szpinak, dodaje sól, pieprz, a na sam koniec ser feta pokrojony w kosteczke, i możesz wtedy nakładac i zawijac już po swojemu naleśniki:) można je także zapiec w piekarniku:) polecam

• Autor: gabigold Data: 2012-07-30 21:28:49

aha, no i z solą trzeba uważać, bo feta już słona ,ale to chyba wiesz sama

• Autor: asieksza Data: 2012-07-30 22:56:31

Młode fety nie lubią więc raczej nie przejdzie. Kupiłam wiaderkowy.

• Autor: Kormag Data: 2012-07-31 02:01:22

jesli szpinak bedzie mrozony to na patelni z odrobina oleju go usmaz tak aby brykiety sie calkowicie rozpadly i zbedna woda odparowala

nastepnie dodaj czosnek przecisniety przez praske sol pieprz i moj ulubiony skladnik maslo ktore otula cale danie jedwabistym smakiem

wszystko razem wymieszaj az maslo sie rozpusci jeszcze chwile poddus pod przykrycim zeby smaki sie wymieszaly i gotowe

smaruj nalesniki serkiem nastepnie szpinakiem i pyszne danie gotowe

• Autor: asieksza Data: 2012-07-31 11:11:42

I chyba właśnie tak zrobię. dzięki.

• Autor: Kormag Data: 2012-07-31 12:10:23

napisz pozniej czy dziewczynkom smakowalo

• Autor: asieksza Data: 2012-07-31 16:12:17

Dziewczynkom nie bardzo smakowało. Potem im się przypomniało, że szpinak był w samym naleśniku a w środku ser. Mój ser okazał się kwaskowy w smaku i tak bez niczego nie bardzo, ze szpinakiem mi bardzo smakował, reszcie niekoniecznie. Tak więc mi najbardziej smakował ser plus szpinak i jednak wymieszane ( próbowałam dawać warstwę szpinaku i warstwę sera ale w smaku dużo gorsze niż takie pomieszane) , dzieci na słodko z twarożkiem i jagodami, mężuś z parówką iżółtym serem. Ogólnie wszyscy nakarmieni i każdemu smakowało.

• Autor: Kormag Data: 2012-07-31 19:06:02

szkoda ze dziewczynki nie doprecyzowaly co to byl dokladnie za ser

mi najbardziej smakuje tak przygotowany szpinak bez zadnych dodatkow tylko w samym nalesniku ;]

• Autor: Indra Data: 2012-08-01 11:49:11

Bardzo ważnym skałdnikiem w potrawach ze szpinakiem (którego bardzo trudno doprawić) jest gałka muszkatołowa.

Proponuję przy rozmrażaniu szpinaku dodać mleko/jogurt a na koniec właśnie gałkę muszkatołową.

Używam sera koziego z ziołami prowansalskimi (najlepiej eko, jest wtedy jeszcze zdrowszy), dodaję go, gdy szpinak jest zdjęty z ognia i już się studzi. Wtedy delikatnie się roztopi, ale nie "zniknie" w masie szpinakowej.

• Autor: as Data: 2012-08-01 19:56:35

http://wielkiezarcie.com/recipe69169.html

• Autor: Marlena30 Data: 2012-08-01 19:58:59

Naleśniki ze szpinakiem są pyszne, ja do farszu zamiast feta dodaję ser typu Bałkańskiego(w lidlu jest dobry), trochę mniej słony.

• Autor: Bahati Data: 2012-08-01 20:37:51

Bo w lidlu wszystko jest najlepsze.... zwłaszcza we wszystkich postach nowego użytkownika ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu